Pretraga

Izašao novi pravilnik o STEM stipendiji: Niz je novosti, u jednom slučaju studenti vraćaju novac

A- A+

Nedavno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja na javnu raspravu stavilo novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti u godišnjem iznosu od 10.800 kuna. Taj je pravilnik upravo objavljen u Narodnim novinama. Nekoliko je novosti u njemu, a najvažnije su te da pravo na stipendiju imaju samo studenti koji prvi put upisuju neku godinu studija te ona da će se provjeravati točnost podataka temeljem kojih su studenti ostvarili pravo na STEM stipendiju. U slučaju da se naknadno utvrdi da su podaci netočni, student će morati vratiti do tada isplaćeni novac.

stem stipendija

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Kako smo pisali, prije nekoliko tjedana Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je otvorilo javnu raspravu oko novog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti. Ta stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno te se isplaćuje u devet godišnjih rata.

Stipendiju mogu dobiti samo oni koji prvi puta upisuju neku godinu studija

Jasno je u novom pravilniku naznačeno kako stipendiju mogu dobiti samo studenti koji prvi puta upisuju prvu godinu studija ili oni koji prvi puta upisuju drugu ili treću godinu studija. Pravilo za brucoše bilo je isto i prije, dok je ono za studente viših godina glasilo da stipendiju mogu dobiti svi koji su do akademske godine u kojoj se stipendije dodjeljuju stekli najviše 120 ECTS-a, a nisu stekli kvalifikaciju razine visokog obrazovanja.

U skladu s novim pravilom o prvom upisu godine, nove su i sedma i osma točka članka 6. Od sada se u izračun prosječnog broja ECTS-a uzimaju ECTS bodovi ostvareni na trenutačno upisanom studijskom programu podijeljeni s brojem godina studiranja studenta, uključujući i godine studiranja na prethodno upisanim studijskim programima. U to ne ulazi razdoblje provedeno u mirovanju.

Iz novog pravilnika uklonjena je u potpunosti odredba da svakom učilištu koje izvodi STEM programe pripada najmanje jedna stipendija za studente prve i jedna za studente ostalih godina u pojedinom području.

Izdvojeni članak

Ministarstvo mijenja Pravilnik o državnoj maturi, vraća se važna odredba ukinuta prije par godina

Određeni konkretan datum do kojeg počinje procedura dodjele

STEM stipendija ne dodjeljuje se putem natječaja nego Ministarstvo automatski prepoznaje potencijale stipendiste te im se stipendija dodjeljuje temeljem podataka s visokih učilišta. Zato je važno da su ti podaci točni, pa je svake godine prvi korak u proceduri dodjele stipendije provjera podatak koju obavljaju studenti.

Po novome Ministarstvo ima rok do kojega studentima mora poslati obavijest da provjere podatke temeljem kojih mogu ostvariti pravo na stipendiju. Taj rok je do 5. studenog, a obavijest o početku procesa provjere podataka mora biti objavljena na webu Ministarstva. Konkretno je novim pravilnikom određeno i da je rok za objavu rang-liste 30 dana od završetka roka za provjeru podataka.

Prva rang-lista sadržavat će 10% manje dobitnika od ukupnog broja. Novost oko dodjele STEM stipendija je da će, slično kao i kod socio-ekonomskih, postojati rok za prigovore. Propisano je novim pravilnikom i ono što je prethodnih godina bilo uobičajeno – da će se rang-liste dobitnika ažurirati sve dok se ne dodjele sve stipendije. Nakon što sve stipendije budu dodijeljene, Ministarstvo će objaviti imena svih dobitnika.

Izdvojeni članak
novac kune

Jedna od većih županija već raspisala natječaj za stipendije: Povećali su iznos za učenike i studente

U jednom slučaju sredstva će se morati vratiti

Studenti od sada imaju 15 umjesto dosadašnjih 30 dana da obavijeste MZO o tome da su upisali mirovanje, izgubili status studenata ili ostvarili pravo na stipendiju po drugoj osnovi. U tim slučajevima obustavlja se isplata STEM stipendije, ali se ne vraćaju do sada isplaćena sredstva.

No, u pravilnik je dodan potpuno novi članak koji odnosi na povrat stipendije. Kao i kod socio-ekonomskih stipendija Ministarstvo će od sada vršiti naknadnu provjeru točnosti podataka temeljem kojih su studenti ostvarili pravo na stipendiju.

– Ako se naknadnom provjerom utvrdi da podaci na temelju kojih je student ostvario pravo na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti nisu točni, studentu koji je ostvario pravo na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti obustavlja se isplata državne stipendije, a studeni je dužan izvršiti povrat do tada isplaćenih novčanih sredstava, stoji u novom pravilniku.

Pravilnik o ostvarivanju prava na STEM stipendiju koji vrijedi od ove godine možete detaljno proučiti u nastavku. Napomena, ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Izašao novi pravilnik o STEM stipendiji: Niz je novosti, u jednom slučaju studenti vraćaju novac
Share via
Copy link
Powered by Social Snap