Pretraga

Izašla nova lista: Pogledajte kakvo je stanje s prijavama za svaki studij nakon objave rezultata mature

A- A+

Protekle srijede objavljeni su prijevremeni rezultati državne mature, a kasnije tog dana i privremene rang liste za upise na studijske programe. Te liste još će se značajno mijenjati jer učenici svoje prioritete mogu mijenjati, odnosno s lista brisati i dodavati studije sve do dana objave konačnih rezultata mature.

studenti u dvorani

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je ovoga petka novu listu studija s ukupnim brojem prijava po svakom studijskom programu, a nakon objave prijevremenih rezultata državne mature.

Na listi je, osim ukupnog broja prijava i upisne kvote, vidljiv i broj maturanata kojima je pojedini studij prvi prioritet, pa se da iščitati i koji su studiji prema omjeru kvote i broja prvih prijava trenutno najpoželjniji. Među najpoželjnijim studijima s kvotom od deset ili više mjesta nalaze se izvanredni studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu za koji je prijemni već proveden te studij psihologije na Filozofskom u Zagrebu za koji ove godine nije bilo prijemnog ispita.

Izdvojeni članak

Vječna nedoumica maturanata: Kada će vam faks naplatiti školarinu i trebate li brisati studije s liste?

Podsjetimo, maturanti liste prioriteta mogu mijenjati, odnosno s njih brisati i na njih dodavati studije sve do 21. srpnja u 13:59 h. Iznimka su obično studiji koji za upis provode neki oblik prijemnog ispita. Kakvo je trenutno stanje s brojem prijava i gdje je po poželjnosti vaš željeni studij, provjerite u dokumentu u nastavku.

Napomenimo i kako ‘broj prijava’ koji se nalazi na popisu ispod nije isto što i ‘plasman’ kojeg u sustavu Postani student vide maturanti. Kako su nam pojasnili iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a, rang-liste funkcioniraju na tako da svaki kandidat vidi svoj plasman na svom trenutnom najboljem odabiru (studij kraj kojeg stoji riječ DA) i na studijima viših prioriteta.

Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta. Također za neke studije, valja to istaknuti, još nisu unesene promjene nakon prijemnog ispita, što je slučaj sa studijem Medicine na MEF-u u Zagrebu.

Izašla nova lista: Pogledajte kakvo je stanje s prijavama za svaki studij nakon objave rezultata mature
Share via
Copy link
Powered by Social Snap