Pretraga

Izašli podaci za 2022.: Evo koja su područja upisali maturanti s najboljim i najlošijim ocjenama

A- A+

Sredinom rujna završen je i jesenski rok državne mature, a i oni koji su koristili taj drugi upisni rok većinom su upisani na studije te im ovaj tjedan započinje nastava. Sada su objavljeni i podaci o prosječnoj srednjoškolskoj ocjeni upisanih studenata po područjima.

Foto: srednja.hr

Prilikom upisa na studijske programe i formiranja upisnih rang-listi, maturantima se boduje više elemenata. Jedan od njih je prosjek ocjena, pa je Središnji prijavni ured ove, kao i ranijih godina, objavio podatke o prosječnim srednjoškolskim ocjenama studenata upisanih u pojedina znanstvena područja i polja.

Podaci su u skladu s ocjenama upisanih na pojedine fakultete, a na vrhu ljestvice i slični prošlogodišnjima. Najvišu prosječnu srednjoškolsku ocjenu imaju maturanti koji su u 2022. upisali studij u području farmacije, 4,79, isto kao i prošle godine. Na drugom mjestu po prosječnoj ocjeni srednje škole upisanih studenata je područje logopedija, a upisani imaju prosjek 4,76, dok je on lani bio malo veći, 4,78. Oni koji su upisali studij na području temeljnih medicinskih znanosti treći su po prosječnoj srednjoškolskoj ocjeni s prosjekom 4,73, što je malo više od prošlogodišnjih 4,70.

Izdvojeni članak

Doznali smo s kojim su se prosjekom ocjena maturanti upisivali na fakultete u 2022.

S druge strane, na začelju ljestvice došlo je do promjena. I dok su lani najlošije prosjeke imali upisani u područja metalurgija i demografija, u ovoj godini najnižu prosječni srednjoškolsku ocjenu imaju upisani i područje drvne tehnologije, 3,72 i područje brodogradnje, 3,73.

Prosjek srednjoškolskih ocjena brucoša upisanih u druga polja i područja pogledajte u nastavku. Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap