Pretraga

‘Izgleda da u ovoj državi ima novca za sve, osim za one na kojima ostaje’

A- A+

Prije svega nekoliko dana Fond branitelja objavio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima. Natječaj u odnosu na prethodne godine kasni dva mjeseca, a iznos se u samo par godina prepolovio. Revoltirani studenti iz tog su razloga javnosti uputili pismo.

Arhiva: srednja.hr

Odmah po objavi natječaja za ‘braniteljske’ stipendije izradili smo veliki pregled događanja sa stipendijom u posljednjih par godina. Ukazali smo na to da se prepolovio iznos koji se dodjeljuje (spušten sa 1.000 na 400 kuna mjesečno), a duplo je smanjen i broj stipendija koje se dodjeljuju. Osim toga, objave natječaja, rezultata i isplate enormno kasne, a radi se o stipendiji koja se, osim na temelju uspjeha dodjeljuje i po socio ekonomskoj osnovi.

Izdvojeni članak

Braniteljske stipendije prepolovljene u samo par godina, ali zbog toga nitko ne diže šator

Sve to ponukalo je studente korisnike stipendije da javnosti i vladajućima upute pismo koje prenosimo u cijelosti.

– 8.2. izašao je natječaj za braniteljske stipendije koja ove godine iznosi 400 kuna mjesečno ili 4.000 kuna godišnje. Ista je prije 6 godina bio 10.000 kuna, prije 3 godine 7.000 kuna, a prošle godine 5.000 kuna. Broj dodijeljenih stipendija je svake godine sve manji, a uvjeti sve rigorozniji. Taj novac od 400 kuna mjesečno se isplaćuje u 8. mjesecu (gotovo na kraju akademske godine). Problem je više nego očit, kako preživjeti godinu sa stipendijom koja ne pokriva ni troškove doma, sa stipendijom koja dođe na kraju godine, koja je svake godine sve manja i manja?

Izgleda da u ovoj državi ima novca za sve osim za one koji su se borili za nju i za one na kojima ona tek ostaje. Naši roditelji su ginuli i krvarili za državu iz koje mi moramo otići jer nemamo mogućnosti školovati se i ako nekako već uspijemo završiti, šanse da dobijemo posao su ravne sedmici na lotu. 4.000 kuna stipendira što? Što se može sa 4.000 kuna kada jedan naš dužnosnik HŽ-a potroši taj iznos na samo jednu večeru, a mi s tim trebamo živjeti cijelu godinu u drugom gradu.

Izdvojeni članak

Raspisan je natječaj za dodjelu ‘braniteljskih’ stipendija za godinu 2016./2017.

Došlo je do toga da su studenti odlučniji nego ikad da opet izađu na ulice, iako je vrijeme ispitnih rokova. Stanje postaje nemoguće, svakim danom sve više problema, od sve skupljih menzi do ukidanja popusta na studentski prijevoz, užasnih uvjeta u domovima gdje studenti žive sa stjenicama za cijenu od 400 kuna mjesečno. U menzama jedemo hranu koja je postala skuplja nego ona koju sami kuhamo. Koji je smisao studentskih olakšica, koji je smisao X-ica, koji je smisao studentskih servisa kad se i ti iznosi srozavaju do kritičnih iznosa?!, stoji u pismu kojeg potpisuju razočarani studenti.

Podsjećamo, prilikom kašnjenja stipendije prošle godine, studenti su također vladajućima uputili pismo koje nije imalo gotovo nikakav učinak – rezultati su objavljeni kasnije no ikada, a isplata je krenula tek u kolovozu. Prema svemu sudeći, situacija neće biti ništa bolja niti ove godine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap