Pretraga

VsiTe: Kako izgleda kada studij surađuje s realnim sektorom?

A- A+

Vjerojatno ste, pretražujući studijske programe, uočili kako neka učilišta ističu njihovu suradnju s raznim tvrtkama kako bi omogućili svojim studentima doticaj s realnim sektorom. U posljednje vrijeme sve je popularniji takav pristup studiranju jer se na taj način studenti pripremaju za ono što ih čeka nakon studija. Provjerili smo kako Visoka škola za informacijske tehnologije približava svoje studente realnom sektoru te što sve studenti imaju priliku naučiti.

Realni sektor označava gospodarske subjekte, odnosno različite manje ili veće tvrtke koje se nalaze na tržištu rada. O suradnji tržišta i visokih učilišta naveliko se priča već neko vrijeme, a glavna prednost studiranja na takav način je priprema za ono što slijedi nakon studija. Na taj način studenti mogu dobiti odgovore na brojna pitanja, a što je najvažnije – uvid u posao koji ih čeka nakon diplome.

Kroz svoj obrazovni i istraživački rad VsiTe na različite načine doprinosi razvoju gospodarstva, civilnog društva i lokalne zajednice. Studenti kroz seminarske, završne i diplomske radove kvalitetno rješavaju realne probleme u društvu oko nas.

Što su studenti napravili do sada?

  • Sustav za daljinsko praćenje solarnih instalacija „Svarožić“, u suradnji s Galičak d.o.o. Studenti VsiTe-a su pod mentorstvom nastavnika razvili mobilnu aplikaciju za daljinski nadzor solarnog sustava napajanja. Projektom „Svarožić“ je poboljšana kvaliteta života u ruralnim područjima bez niskonaponske mreže.
  • Web-aplikacija za Odjel integracije Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“. Diplomski rad u obliku projekta informatizacije odjela integracije u Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ unaprijeđen je proces integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvo.
  • Projekt razvoja sustava za kontrolu punjenja akumulatorskih baterija za potrebe privrede rezultirao je inovativnim mikrokontrolerskim uređajem za nadzor punjenja i nadopunjavanja baterija u stvarnom vremenu i softverom za nadzor mreže mjernih jedinica. Ovaj sustav omogućuje smanjenje troškova električne energije i produžuje vijek akumulatorskih baterija.

Razvoj umjetne inteligencije

Od 2018. nastavnici VsiTe-a surađuju na znanstveno-istraživačkom projektu „Razvoj samoučećeg programskog sustava za detekciju suspektnog ponašanja“ koji je financiran sredstvima EU. U tom projektu, koji se radi na području umjetne inteligencije, nastavnici će u suradnji s partnerima na projektu između ostalog, razviti algoritme za sustav za detekciju suspektnog ponašanja.

Znanja i iskustva stečena u tom projektu iskoristit će se za uvođenje novih i unapređenje postojećih predmeta na preddiplomskom i specijalističkom diplomskom stručnom studiju informacijskih tehnologija te će omogućiti i uključivanje studenata u rad na realnom projektu umjetne inteligencije. Razvoj umjetne inteligencije biti će također važan dio novog smjera podatkovnog usmjerenja koji će uskoro uvesti u svoj program, najavljuju s VsiTe-a.

Studiranje na VsiTe-u

VsiTe izvodi nastavu za redovne i izvanredne studente čime su se prilagodili potrebama svih studenata. Upisom na studij Informacijskih tehnologija svi studenti dobivaju prijenosno računalo s potrebnom programskom podrškom za sve kolegije, kako bi bili u mogućnosti pratiti nastavu te kako bi imali jednake uvjete za razvoj. Redovni studenti na drugoj, odnosno izvanredni na trećoj godini preddiplomskog studija, mogu izabrati specijalizaciju u četiri područja: Programiranje, Računalni sustavi i mrežeBaze podataka i web dizajn te Informacijski sustavi. Da bi bili u potpunosti spremni za posao u IT sektoru, ali i da bi studirali točno ono što ih zanima, studenti imaju slobodu pri odabiru izbornih predmeta sa svog ili drugih smjerova.

Raspored i organizacija nastave su prilagođeni izvanrednim studentima kako bi mogli uskladiti studij i radne obveze. Tako na primjer redovni studenti studij završe u tri, dok izvanredni isti program završe u četiri godine. I jedni i drugi pohađaju nastavu u jednom bloku bez pauza na jednoj lokaciji kako bi imali dovoljno slobodnog vremena za učenje i rad. Redovni studenti imaju nastavu u jutarnjim i ranim popodnevnim terminima, a izvanredni isključivo iza 16:45.

Sve nastavne aktivnosti se prate kroz vlastiti informacijski sustav upravljanja nastavom SCAD (School Administration) bez kojeg je i studiranje na VsiTe-u nemoguće zamisliti. SCAD nastavnicima omogućava evidenciju i vrednovanje studentskih postignuća, a studentima uvid u iste, kao i kontrolu svojih obaveza, pristup svim potrebnim informacijama te komunikaciju sa svim sudionicima nastavnog procesa.

Upisi još uvijek traju, a možeš se jednostavno prijaviti putem online obrasca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap