Pretraga

Iznenadit će vas koliko hrvatskih studenata ne zna što je financijska pismenost

A- A+

Da je znanje hrvatskih učenika na području financijske pismenosti najblaže rečeno slabo, nije nikakva tajna. No, ništa bolje po tom pitanju ne stoje niti naši studenti, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Foto: Pixabay

Kako piše N1, tim znanstvenika s Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) pod vodstvom viceguvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Romana Šubića proveo je istraživanje pod nazivom ‘Jesu li mladi danas dovoljno financijski pismeni?’.

Izdvojeni članak

Naši učenici napamet štrebaju datume, a ne znaju popuniti opću uplatnicu

U istraživanju je sudjelovao 1.731 student sa sedam hrvatskih sveučilišta, a cilj je bio utvrditi razinu i obrasce financijske pismenosti te sklonosti preuzimanju rizika među hrvatskim studentima.

Pokazalo se da oko 62% studenata nije upoznato s pojmom financijske pismenosti, dok ih je 63% navelo da je zainteresirano za proširenje svog financijskog znanja. Ipak, znanstvenike zabrinjava podatak o tome da se čak 72% studenata ne informira o financijama.

Istraživanje je pokazalo da studenti nisu skloni preuzimanju financijskog rizika, ali na to su ipak spremniji studenti nego studentice, te su na financijski rizik spremniji studenti koji su prije studija završili ekonomsku školu. Istodobno, polovica ispitanih studenata može se smatrati konzervativnima po pitanju ulaganja.

Guverner HNB-a, Boris Vujčić, koji je sudjelovao na predstavljanju rezultata, ustvrdio je da je financijsku pismenost najlakše i najbolje povećavati školskim obrazovanjem.

– Dakle, treba raditi prvenstveno u osnovnim i srednjim školama, osobne financije su jako važna stvar i one bi trebale biti u kurikulumu našeg obrazovanja, jer nitko ne može izbjeći donošenje osobnih financijskih odluka, kazao je Vujčić, prenosi N1.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap