Pretraga

Iznenadna odluka: Rektor Boras odlazi u mirovinu

A- A+

Krajem listopada prošle godine, studenti FFZG-a i TTF-a organizirali su zajedničku akciju, točnije, proslavu 65. rođendana rektora Borasa ispred Rektorata. Svojom znakovitom akcijom studenti su mu poručili da sat otkucava jer po sili zakona, rektor bi trebao u mirovinu s krajem akademske godine u kojoj navršava 65 godina. Tada su mu i urudžbirali tortu, ali nikada nismo saznali je li mu torta prijala. No kako doznajemo, akcija studenata rektoru je ipak ostala u sjećanju – odlučio je otići u mirovinu krajem ove akademske godine.

Prema Statutu Sveučilišta u Zagrebu i zakonu, sveučilišni profesor mora u mirovinu na kraju akademske godine u kojoj navršava 65 godina. Druga je opcija produljenje radnog odnosa fakultetskog vijeća matične sastavnice. Kao što smo pisali, rektor nije imao potporu na svom matičnom, Filozofskom fakultetu, pa je 6. veljače 2017. godine, nakon raspisanog natječaja, potpisao ugovor o radu na neodređeno vrijeme s Učiteljskim fakultetom. Tamo je s radom započeo 15. veljače, a ugovor je potpisan na 20 posto radnog opterećenja.

Izdvojeni članak

Hodnicima Hrvatskih studija orila se pjesma upućena rektoru Borasu

Rektoru smeta loša percepcija javnosti o njemu

Osim toga, Fakultetsko vijeće Učiteljskog fakulteta na svojoj je sjednici 28. veljače ove godine tajnim glasovanjem, i to velikom većinom svojih članova, donijelo odluku kojom se profesoru Borasu odobrava produljenje ugovora o radu na rok od dvije godine. Prema tim informacijama, rektor je trebao u mirovinu tek 30. rujna 2019. godine, što nam je potvrdio i dekan Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo.

No, iz izvora bliskih rektoru i njegovim suradnicima doznajemo kako rektor neće čekati kraj rujna 2019. za odlazak u mirovinu, bez obzira na dozvolu za produljenje radnog odnosa. Kako tvrdi naš izvor, rektora su iscrpila brojna negativna događanja na Sveučilištu u posljednjih godinu dana, a posebno ga pogađa percepcija javnosti o njemu kao lošem upravljaču najvećeg hrvatskog sveučilišta. Kako nam kaže visoki izvor sa Sveučilišta, rektor Boras takav pritisak teško podnosi, a izlaz iz ove situacije vidi u odlasku u mirovinu već s krajem ove akademske godine, odnosno, 30. rujna.

Izdvojeni članak

Studenti urudžbirali tortu i poklon rektoru Borasu za 65. rođendan i dobili pečat

Hrvatski studiji u rujnu postaju fakultet?

Osim toga, doznajemo kako mu posebno teško pada revolt studenata koji ga optužuju za trenutačno stanje na Sveučilištu. Tako su prošli tjedan, tijekom blokade nastave, studenti Hrvatskih studija preinačili riječi jedne pjesme. U njihovoj verziji, rektor se našao na udaru kritika zbog ukidanja kvota za filozofiju na HS-u.

Osim najave vraćanja 15 upisnih mjesta za filozofiju na Hrvatskim studijima početkom ovog tjedna, rektor se, kako nam ističe izvor, pred kraj svojeg radnog vijeka loše osjeća jer je razočarao 1500 studenata Hrvatskih studija, ne omogućivši im da studiraju na fakultetu. Doznajemo kako će jedan od njegovih posljednjih rektorskih poteza biti prijedlog odluke Senatu Sveučilišta o promjeni pravnog statusa Hrvatskih studija. Tako bi se na sjednici Senata u rujnu, pred članovima Senata trebao naći prijedlog odluke o ustrojavanju HS-a kao fakulteta.

Izdvojeni članak

Damir Boras ostaje 80 % rektor: Od Učiteljskog dobio dozvolu za rad nakon 65. godine

Posljednji potezi Borasa kao rektora: razriješenje prorektora Čovića i Lazibata

S obzirom da je jedan od njegovih prorektora Ante Čović najangažiraniji oko kompleksnog pitanja Hrvatskih studija i studenti upravo u njemu vide krivca za trenutačnu situaciju, rektor će Senatu u rujnu predložiti njegovo razrješenje. To mu omogućava članak 19 stavak 1 Statuta Sveučilišta. Senat rektorov prijedlog mora usvojiti natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja članova.

Osim odlaska u mirovinu i prijedloga Senatu za smjenu prorektora Čovića, posljednji potez koji će Boras povući bit će i prijedlog Senatu za razrješenje prorektora Tonćija Lazibata. Izvor nam potvrđuje da se rektor Boras ne slaže s prorektorom Lazibatom oko degradacije stručnih studija na nižu razinu HKO-a te smatra da se radi o diskriminaciji 55000 studenata. Kako bi to spriječio, predložit će i njegovo razrješenje.

Iznenadna odluka: Rektor Boras odlazi u mirovinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap