Pretraga

Iznenađujući rezultati: Pet fakulteta čije diplomce najviše cijene poslodavci

A- A+

Klasične rang liste i usporedbe kvalitete fakulteta znaju biti varljive čak i kad ih rade najpriznatije organizacije poput QS Top Universities. Upravo je ta internetska stranica dala najbolji dokaz ovoj tvrdnji, jer su analizirajući razliku kvalitativnih top lista i zapošljivosti diplomaca došli do šokantnih zaključaka. Poslodavci preferiraju diplome s čitavog niza fakulteta koji nisu u elitnoj skupini.

Kad mladi ljudi biraju fakultet jedan od kriterija je i procjena kako će njihovu diplomu vrednovati potencijalni poslodavci. Zdravorazumska logika vas navodi na mišljenje da će diploma s MIT-a ili Cambridgea mnogo lakše zakačiti budućeg šefa nego što će to biti slučaj s ‘papirima’ nekog domaćeg fakulteta.

Laički je za pretpostaviti da kod poslodavaca najbolje kotiraju studiji koji su rangirani kao najkvalitetniji, no QS Top Universities, jedna od priznatijih stranica za usporedbu kvalitete obrazovanja, pozabavila se pitanjem zapošljivosti malo pobliže te su došli do neočekivanih rezultata.

Naime, preference poslodavaca i njihovo mišljenje o zaposlenicima koji su došli s određenih sveučilišta ne poklapaju se s rezultatima klasičnog rangiranja kvalitete visokoobrazovnih institucija. Kad bi se gledala samo zapošljivost njihovih studenata ova grupica fakulteta bi bila među najbolje rangiranima na svijetu.

Izdvojeni članak

Pogledajte koji su gradovi najbolji za studentski život

1. London School of Economics and Political Science (LSE) – Velika Britanija

LSE je specijaliziran za društvene znanosti te je u QS-ovom vrednovanju u lošijoj poziciji od velikih sveučilišta koja imaju širu ponudu. Iako se naoko teško nose s velikim igračima njihovi su studenti cijenjeni zbog izuzetnih liderskih sposobnosti te glase kao jako dobro potkovani bitnim znanjima i vještinama.

Ostali univerziteti specijalizirani za društvene znanosti poput Bocconia i ESSEC-a također dobro kotiraju kod poslodavaca no nema ih na QS rang listama jer ne pokrivaju dovoljno široku pleadu studijskih programa.

Ukupni plasman: 69.

Prema zapošljivosti: 4.

2. University of California, Berkley – SAD

Berkley zapravo i nije neko iznenađenje na ovoj listi. Riječ je o jednom od najpoznatijih svjetskih visokoobrazovnih ustanova, a ovo je istraživanje pokazalo da su i diplomci vrlo poželjni zaposlenici. Rezultat je to pomnog odabira studenata te njihovog usmjeravanja u određenom području. Berkley, također, ima i osmišljen program online povezivanja studenata i budućih poslodavaca što njihovim štićenicima uvelike pomaže u izgradnji karijera.

Ukupni plasman: 22.

Prema zapošljivosti: 8.

Izdvojeni članak

Deset najvećih hrvatskih fakulteta po broju studenata

3. University of Melbourne – Australija

UOM nije najbolje plasirano australsko sveučilište, jer ta titula pripada Australia National Universityju, no čini se kako su na nacionalnoj razini diplomci ove institucije prvi izbor poslodavcima. Tajna leži u činjenici da su već dugo orijentirani na sustavno pripremanje studenata za buduću karijeru i izazove koji ih čekaju. Kombiniraju se opsežni preddiplomski studiji s usko specijaliziranim masterima koji ih osposobljavaju za najrazličitija područja djelovanja.

Ukupni plasman: 36.

Prema zapošljivosti: 9.

4. National University of Singapore – Singapur

Nacionalno sveučilište u Singapuru u ovom trenutku nije najbolje plasirana azijska visokoobrazovna institucija, no uskoro bi mogla postati ukoliko nastavi trend ovako snažnog uspona. Nešto slabiji plasman NUS-a na generalnoj listi može zahvaliti slabijoj citiranosti i studentskom rejtingu, no obje su se kategorije značajno popravile tijekom 2012. godine.

Usprkos tome NUS je azijski broj 1 prema preferencama poslodavaca i vrlo vjerojatno je da će tako i ostati.

Ukupni plasman: 25.

Prema zapošljivosti: 14.

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu

5. Tsinghua University – Kina

TU je u sličnoj poziciji kao i njihove australske i singapurske kolege na ovoj listi. Naime, nisu dominantni u ukupnom vrednovanju čak ni u svojoj zemlji gdje prednjači Sveučilište u Pekingu, no poslodavci njihove diplomce najviše cijene. Njihov najveći forte su kvantitativni indikatori dok ih razina studentske pokretljivosti i pokretljivosti predavača koče.

Ukupni plasman: 48.

Prema zapošljivosti: 17.

Iznenađujući rezultati: Pet fakulteta čije diplomce najviše cijene poslodavci
Share via
Copy link
Powered by Social Snap