Pretraga

Iznosi koje ne smijete prijeći ako ne želite da vas kao studente zakači porez

A- A+

Svaki student koji prima stipendiju ili se zaposli preko Student servisa na umu ima dva iznosa koja ne bi trebao prijeći. U jednoj kalendarskoj godini studenti koji ostvare primitak koji se ne smatra dohotkom u iznosu većem od 11 tisuća kuna prestaju biti porezna olakšica svojim roditeljima. No, ako u kalendarskoj godini zarade preko studentskog ugovora preko 50 tisuća kuna, morat će platiti porez od 25 posto. A evo kako to funkcionira u praksi.

Foto: srednja.hr

Ako se zaposlite preko Student Servisa ili primate stipendiju, onda morate na umu imati dvije granice novčanih iznosa čijim prelaskom gubite određena prava. Provjerite zašto i kada prestajete biti svojim roditeljima porezna olakšica, a kad ćete i sami na zarađeni iznos plaćati porez.

Izdvojeni članak

Splitski Student servis: ‘Zbog krize sve je više tvrtki koje ne plaćaju redovito studente’

Kad prestaju studenti biti uzdržavani članovi obitelji

– Godišnja zarada koju student može ostvariti, a da ne plaća porez po stopi od 25 posto, nije se mijenjala od 1. siječnja 2005. godine, a iznosi 50 tisuća kuna, rekao nam je voditelj zagrebačkog Student servisa Tomislav Jurkić. Nastavio je da roditelji studenata koji zarade preko 11 tisuća kuna godišnje nemaju pravo na poreznu olakšicu, dok je prethodnih godina ta cifra bila neznatno manja.

Drugim riječima, student koji tijekom kalendarske godine imaju primitke veće od 11 tisuća kuna, bilo da se radi o plaći preko Servisa ili stipendijama, ne može biti uzdržavani član roditelja, čime roditelji gube smanjenu osnovicu poreza na dohodak.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, roditelji će u slučaju prekoračenja tih 11 tisuća morati svaki mjesec platiti nešto više poreza, ali ne i studenti jer oni nisu porezni obveznici. No kad se dogodi da student ima primitak veći od 50 tisuća kuna godišnje, on se oporezuje kao drugi dohodak pa student mora platiti porez.

Izdvojeni članak

Colorado će novac od poreza na marihuanu iskoristiti za gradnju škola

Skidaju vam 25 posto od sljedeće plaće

S obzirom da je porezna stopa koju studenti plaćaju fiksna, odnosno 25 posto, nije isto ako u kalendarskoj godini prijeđete nekoliko stotina ili tisuća kuna. Obračunavanje se ne provodi zadnji mjesec u godini, to jest prosinac, nego ćete osjetiti udar na prvoj plaći kojom ostvarujete višu zaradu od one ‘dozvoljene’.

Shodno tome studenti postaju porezni obveznici istog trenutka kad im na račun legne uplata koja prelazi tu granicu od 50 tisuća kuna. Za kraj jedna napomena koju biste trebali zapamtiti ako ne želite plaćati porez – ne zbrajajte neto plaću, jer ćete na taj način opet moći prijeći granicu. U Student Servisu se u iznos od 50 tisuća ubraja bruto plaća, to jest onaj iznos koji vaš poslodavac uplati, a ne koji vi dobijete na ruke.