Pretraga

Izvanredni studenti krenuli u borbu: Žele pravo na rad preko student servisa

A- A+

Rad posredstvom student servisa rezerviran je isključivo za redovne studente. To bi se uskoro moglo promijeniti, jer su izvanredni studenti pokrenuli peticiju koja zahtjeva da se i njima omogući takav rad. Naime, puno toga sami moraju financirati, a kao i većina mladih u Hrvatskoj, posao vrlo teško pronalaze.

Foto: www.ffzg.unizg.hr

Kada se govori i piše o problemima vezanim uz studentski rad, gotovo uvijek je riječ o radu redovnih studenata. Isti je uređen Pravilnikom o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata, u kojemu stoji sljedeće:

– Posrednici mogu posredovati pri zapošljavanju samo za studente koji imaju status redovitog studenta. Status redovitog studenta se dokazuje vjerodostojnom ispravom (indeks, potvrda visokog učilišta) temeljem koje se studentu izdaje isprava o članstvu. Iznimno, posrednici mogu posredovati u zapošljavanju kandidata koji su u postupku upisa na studij i za osobe koje su završile studij, ali najdulje tri mjeseca od završetka srednje škole odnosno studija, piše u Pravilniku.

Izdvojeni članak

Ogorčeni student regirao pismom na odluku SC-a da izvanrednim studentima uskrati pravo korištenja sportskih objekata

Vrlo mali postotak izvanrednih studenata zapravo radi

Iako studenti koji imaju određene obaveze vezane uz studij, oni koji studiraju u izvanrednom statusu pravo na rad posredstvom student servisa nemaju.

Studentu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Marku Leskovaru to se ne sviđa, pa je odlučio pokrenuti peticiju ‘Izvanrednistudenti’ kojom će se pokušati izboriti za pravo svojih kolega na rad putem student servisa. Troškovi studiranja u izvanrednom statusu su veliki, a baš kao i ostali mladi u Hrvatskoj, posao vrlo teško pronalaze. Pogotovo kada poslodavac zna da ponekada moraju izostati zbog obaveza ispita i predavanja.

– Problem zaposlenja i usklađivanja fakultetskih obaveza izvanrednih studenata bio bi riješen stjecanjem prava na rad posredstvom student servisa. Također, mogli bismo zaraditi novac da platimo školarinu koja se plaća izravno iz naših prihoda, objašnjava nam Marko.

Iako postoji uvriježeno mišljenje kako su izvanredni studenti većinom zaposlene osobe, to u stvarnosti nije tako.

– Na mom fakultetu, od nas koji smo prva godina zaposleno je otprilike 15-20 posto izvanrednih studenata, što je stvarno poražavajuća brojka. Na drugim fakultetima među izvanrednim studentima također ta brojka nije nešto bolja. Izvanredno studiranje podrazumijeva studiranje uz rad, no ono je svoj smisao odavno izgubilo, kaže Marko.

Izdvojeni članak

Sa zakašnjenjem od šest dana, objavljen novi Pravilnik o porezu na dohodak

I izvanredni studenti pohađaju predavanja i moraju na ispite

Ističe kako i izvanredni studenti, bez obzira na vladajuće mišljenje, moraju pohađati predavanja.

– Moj fakultet poštuje termine održavanja nastave izvanrednih studenata tako da tu ne bi bilo problema ukoliko i uspijem pronaći posao. No, mnogi fakulteti ne poštuju termine izvođenja nastave za izvanredne studente, stoga su oni onemogućeni raditi. Kako i izvanredni studenti moraju učiti jednako kao i redovni studenti, rijetko koji poslodavac bi želio izaći u susret izvanrednom studentu radi njegovih fakultetskih obaveza, primjerice, za vrijeme ispitnih rokova. Općenito, svakom poslodavcu je bolje zaposliti osobu koja nije izvanredni student, jer za tu osobu zna da joj neće morati izlaziti u susret oko fakultetskih obaveza, objašnjava nam ovaj student ekonomije.

Upravo iz ovih razloga, smatra Marko, izvanrednim studentima nužno je olakšati put do privremenog zaposlenja, što bi bilo omogućeno radom posredstvom student servisa. Njegova peticija do zaključivanja ovog teksta već je sakupila preko 3.400  potpisa.

– Peticija je otvorena dok se ne prikupi barem 5.000 potpisa, kako bi mogao poslati prikupljene potpise MZOS-u koji se nadam da će odreagirati i odobriti tu mjeru, zaključuje Marko.