Izvrstan rezultat osječkog Odjela za matematiku na međunarodnom 24-satnom natjecanju u programiranju

Među više od 2000 prijavljenih timova, osječki matematičari su se na 24-satnom natjecanju u programiranju plasirali na 21. i 123. mjesto. Tim su rezultatom oborili vlastiti rekord te nadmašili rezultate ostalih timova iz Hrvatske. Ove godine se natjecanje održavalo 20. i 21. listopada gdje su prva tri mjesta zauzeli timovi iz SAD-a, Kine i Švicarske, a iz Hrvatske je bilo prijavljeno oko petnaest timova.

Foto: Odjel za matematiku, Osijek

IEEEXtreme natjecanje se održava jednom godišnje u listopadu na kojem se studenti diljem svijeta puna 24 sata natječu u rješavanju raznim programerskim problema. Zadaci uključuju primjenjivanje matematičkih znanja iz algebre, kombinatorike, teorije brojeva, teorije grafova, ali i struktura podataka te brojnih algoritamskih tehnika.

Aktivni već tri godine

Odjel za matematiku od 2015. godine redovito sudjeluje na raznim regionalnim i međunarodnim natjecanjima iz matematike i programiranja pa time i na IEEEXtreme natjecanju gdje je u zadnje dvije godine uvijek bio među prvih 200 plasiranih. Koordinator radne grupe za natjecateljsko programiranje Odjela za matematiku Slobodan Jelić ističe kako ovogodišnji rezultat na IEEEXtreme natjecanju pokazuje izvanredan napredak njihova dva izrazito aktivna tima.

Infobip će financijski pomoći u pripremi učenika za matematičku olimpijadu!

– Grupa posvećena programerskim natjecanjima postoji već tri godine te zasad imamo šest studenata koji se redovito natječu. U početku su grupu vodili nekoliko profesora s Katedre za računarstvo, među kojima sam bio i ja, no od prošle godine ju preuzimaju studenti te napornim radom postižu značajan napredak, kaže koordinator Jelić naglašavajući da je trend svih timova u zadnje tri godine rastući po pitanju rezultata.

Pripremajući se za natjecanja, studenti samostalno pronalaze zadatke za vježbu te ih rješavaju u natjecateljskoj atmosferi prateći napredak svojih kolega pomoću tjednog scoreboarda.

– Prošle godine smo se pripremali jednom tjedno, 3 sata, i to tako da je jedan student prezentirao neki algoritam ili strukturu podataka nakon čega bismo rješavali zadatke na tu temu. Teško je reći je li nam ovo najveći uspjeh jer različita natjecanja nisu usporediva, ali je najveći na tom natjecanju, poručuje Mislav Blažević, jedan od redovitih natjecatelja.

Timski rad ključan za uspjeh

Grupa za natjecateljsko programiranje je otvorena za sve studente željne proširivanja svog znanja o programiranju i tehnikama rješavanja problemskih zadataka primjenjujući matematičke koncepte. Upravo zato se prije godinu dana grupi pridružio Tomislav Prusina, sada student druge godine Matematike i računarstva.

[VIDEO] Ovo još nismo vidjeli: Učenici matematiku vježbaju kroz igru na tjelesnom

– Kao brucošu mi nije bio problem odvojiti 3 sata tjedno za pripreme, niti ostati malo duže da nešto više naučim jer je to ono što me zanima, kaže Tomislav naglašavajući da je timski rad ključan za njihov odličan uspjeh.

Dosadašnja postignuća su ih potaknula da ove godine povećaju broj susreta na dva puta tjedno u nadi da će nagodinu postići još veći uspjeh. Osim IEEEXtreme natjecanja, osječki mladi programeri su sudjelovali i na Natjecanju timova studenata informatičara hrvatskih sveučilišta (HSIN), ACM International Collegiate Programming Contest (CERC) te na ovogodišnjim STEM Games gdje su u tehnološkoj areni zauzeli drugo mjesto.

Odgovori