Pretraga

Javila se bivša dekanica Filozofskog, kaže da rektor očito ‘smatra da su za cijelu situaciju krive žene’

A- A+

Nakon dosta ludog priopćenja zagrebačkog rektora, u kojem je prijavu seksualnog uznemiravanja, s kojom je bio upoznat, nazvao “mega skandalom smijenjene dekanice i opsesivne novinarke”, javila je bivša dekanica Vesna Vlahović-Štetić. Kaže da iz njegova priopćenja proizlazi kako smatra da su u cijeloj situaciji zapravo krive žene pa se pita – živimo li još uvijek u takvom svijetu?

Foto: srednja.hr

Prije nekoliko dana zagrebački je rektor Damir Boras izdao dosta ludo priopćenje o prijavi za seksualno uznemiravanje protiv umirovljenog profesora Filozofskog kojeg je, unatoč tome što je sa svim bio upoznat, nagradio počasnom titulom. Taj je cijeli slučaj nazvao “mega skandalom smijenjene dekanice i opsesivne novinarke”. Sad se javila dekanica.

Izdvojeni članak

Boras se oglasio o prijavama za seksualno zlostavljanje, obrušio se na novinarku koja je pisala o tome

‘Od mene je traženo da postupim protuzakonito’

Smijenjena dekanica upravo Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić, koja je rektora na zamolbu bivše studentice i upoznala s prijavom za seksualno uznemiravanje protiv umirovljenog profesora, reagirala je na Borasovo priopćenje jer je “potrebno skrenuti pažnju na neke činjenice”. Posebice, naglašava, zato što rektor Boras u svom dopisu “uporno pokušava skrenuti temu s bitnog”.

U svom pismu, koje je u posjedu i naše redakcije, smijenjena dekanica kaže kako kao čelnica faksa tada uopće nije mogla utjecati na odluku odsjeka koji je odbio raspravljati o emerituri. K tome, radilo se o umirovljenom profesoru pa joj, dodaje, etički propisi faksa nisu ni dozvoljavali da se time detaljnije bavi. Unatoč tomu, kaže, rektor ju je tražio da postupi protivno propisima.

“Slijedom toga mu se kao trećoj osobi nije mogla dostaviti deponirana izjava, niti zapisnik sa sjednice Odsjeka jer bi se  time postupilo suprotno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka. Točno je da je rektor prof.dr.sc. Damir Boras u više svojih dopisa inzistirao na dostavi tonskog zapisa ili transkripta tonskog zapisnika sjednice Odsjeka, čime je od mene traženo da postupim suprotno Statutu, prisilnim propisima i Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka, dakle protuzakonito”, stoj u pismu Vlahović-Štetić.

Nakon što je dobila dopuštenje prijaviteljice njenu je deponiranu izjavu dostavila rektoru pa je u tom trenutku imao, naglašava, “baš svu relevantnu dokumentaciju, sve što mu je potrebno”.

“Ali ono što se može iščitati iz priopćenja za medije rektora prof.dr.sc. Damira Borasa jest da je on u cijelom slučaju bio najviše zaokupljen pravima i željama umirovljenog profesora”, piše smijenjena dekanica.

Izdvojeni članak

Rektor Boras znao za jednu prijavu seksualnog zlostavljanja, prijavljenom nakon svega dao – nagradu

‘Rektor smatra da su za cijelu ovu situaciju krive žene’

Drugim riječima, rektora je, kaže, jako zabrinulo što umirovljenom profesoru nije omogućen uvid u deponiranu izjavu prijaviteljice, koja je prema njenoj izričitoj uputi bila deponirana u zatvorenoj omotnici u uredu dekanice. Osim toga, ističe smijenjena dekanica, Boras je zabrinulo i što je ona kao dekanica tvrdokorno i sustavno ometala procesuiranje pritužbe profesora i izjave članice vijeća odsjeka od strane rektora Sveučilišta u Zagrebu“.

Zanimljivo, kada su pitanju prava prijaviteljice i potencijalne žrtve uznemiravanja, ona ga, piše bivša dekanice “očito mnogo manje brinu”.

“Rektor zaključuje da on ‘nije našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka u odnosu na deponiranu izjavu članice Odsjeka pred Etičkim povjerenstvom’, a očito se sumnja i u vjerodostojnost izjave s obzirom da eto ista ‘nije predana preko urudžbenog ureda’. Za mene to je neizmjerno banaliziranje i neumjesno birokratiziranje vrlo bolnog iskustva žrtve”, ističe Vlahović-Štetić u svom pismu.

Rektor je, nadodaje, nije obavijestio o daljnjim koracima, ali je iz svoje ‘rektorove kvote’ predložio prijavljenog profesora za počasnu titulu professor emeritus.

“Naime, temeljem profesorovog očitovanja rektor je sam zaključio da on nije kriv. No, s kolegicom nije razgovarao niti je tražio njezino očitovanje. Na kraju imam potrebu izraziti žaljenje jer iz rektorovog priopćenja jasno proizlazi kako smatra da su za cijelu ovu situaciju KRIVE ŽENE.  Kolegica koja se usudila deponirati Izjavu (a nije ju, zamislite, urudžbirala),  ja koja sam tu Izjavu i zapisnik proslijedila rektoru ali sam odbila nezakonito postupiti i dati transkript sjednice,  i  naravno novinarka koja piše o cijelom slučaju. Jedino profesor o kojemu je riječ i rektor nisu krivi. Živimo li još uvijek u takvom svijetu?”, zaključuje smijenjena dekanica.


Više tekstova na ovu temu:

HND oštro osudio Borasov napad na novinarku: ‘Najmanje što može učiniti je ispričati se’

Boras se oglasio o prijavama za seksualno zlostavljanje, obrušio se na novinarku koja je pisala o tome

Rektor Boras znao za jednu prijavu seksualnog zlostavljanja, prijavljenom nakon svega dao – nagradu

Javile se još tri žrtve profesora kojeg je Boras nagradio: ‘Gurnuo mi je jezik u usta’

Share via
Copy link
Powered by Social Snap