Pretraga

Je li pandemija kriva što studenti u Britaniji odustaju od fakulteta? ‘Sve ih je manje u predavaonicama’

A- A+

Prema novim podacima više od 18 tisuća studenata odustalo od fakulteta u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva do veljače ove godine. Pokazalo se da se broj studenata koji odustaju od fakulteta ove godine povećao u usporedbi s prethodnim godinama, a profesori su primijetili da im sve više studenata izostaje s predavanja.

foto: Pexels; Karolina Grabowska

Istraživanje tvrtke koja daje studentske kredite pokazalo je da je više od 18 tisuća studenata u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj do veljače ove godine odustalo od studija, prenosi The Guardian. Svoje podatke prikupili su na temelju toga što su im studenti, koji kod njih imaju studentske kredite, javili kako su odustali od studija.

Profesori su primijetili i kako sve više studenata izostaje s predavanja

Prema njihovim podacima, primijetili su da se broj studenata koji odustaju od svog studija povećao u odnosu na veljaču prošle godine. Tako u usporedbi s veljačom prošle godine sada je 4.000 više ispisanih te 3.000 više u odnosu na 2019. godinu. Profesori su primijetili i kako sve više studenata izostaje s predavanja, ponajviše jer su zaraženi koronavirusom koji, navodi The Guardian, i dalje uzima maha diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Tvrtka za studentske kredite navodi kako je u Engleskoj u veljači zabilježen porast studenata koji odustaju od faksa za 28 posto, a navode kako se taj postotak povećava kako akademska godina odmiče. U Walesu je, kažu, situacija još dramatičnija. Kod njih je postotak studenata koji su javili tvrtki za kredite da odustaju od studija iznosio čak 62 posto na godišnjoj razini.

Izdvojeni članak

Korona je dosta promijenila studente, otkrivamo – uče li još uvijek u knjižnicama?

Ministarstvo obrazovanja upozorilo da se ove podatke treba razmatrati s dozom opreza

S druge strane, kako piše The Guardian, Ministarstvo obrazovanja upozorilo je kako bi se ovi podaci trebali razmatrati s dozom opreza te da se treba uzeti u obzir projekcija koja prvi put nakon dugo vremena predviđa da će 90 posto upisanih studenata uspješno i završiti svoj studij.

– Dugo već tvrdim da je, što se sveučilišta tiče, bitno nastaviti studiranje kao što je bitno i upisati se te da se sveučilišta moraju usredotočiti na rješavanje sve većeg problema odustajanja od fakulteta među studentima. Zbog toga je osvježavajuće vidjeti projekciju u kojoj se tvrdi da će čak 90 posto studenata privesti svoje obrazovanje kraju, što je najviši zabilježeni postotak, rekla je Michelle Donelan, ministrica visokog obrazovanja za The Guardian.

Izdvojeni članak

Nastavnici u online nastavi: ‘Sat vremena preko telefona smo im objašnjavali kako otvoriti online kolegij’

Podaci o ispisu studenata s fakulteta varira na pojedinim sveučilištima

Tome u prilog idu i službene brojke Agencije za statistiku visokog obrazovanja koje pak pokazuju da je broj ispisanih studenata u periodu od 2020. do 2021. niži od onih godina prije same pandemije. No, ovi podaci nisu svugdje isti.

Primjerice, fakultet Goldsmiths zabilježio je povećanje broja studenata koji odustaju od studija za 1,6 posto, dok se na Sveučilištu u Suffolku bilježi pad broja ispisanih studenata i to za skoro 25 posto tijekom 2019. te samo 13.6 posto tijekom 2020. godine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap