Pretraga

Jedan od najvećih hrvatskih fakulteta dodjeljuje stipendije studentima slabijeg socijalnog statusa

A- A+

Kako je stupanjem na dužnost najavila dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG), Vesna Vlahović-Štetić, od ove godine taj fakultet dodjeljuje stipendije svojim studentima slabijeg socijalnog statusa. Natječaj za dodjelu stipendije već je otvoren, a stipendirat će se kroz njega ukupno petero redovitih studenata.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Već nekoliko godina Filozofski fakultet u Zagrebu daje mogućnost manjem broju studenata koji su u težoj financijskoj situaciji da odrade školarinu, umjesto da ju plaćaju ‘kešom’. Riječ je o različitim studentskim poslovima – od poslova u garderobi, asistiranja kolegama s invaliditetom te posla ispomoći u studentskim službama.

Uvjet su niski prihodi, ali i prosjek ocjena

Izdvojeni članak
stipendije

Provjerite jeste li među dobitnicima 10.800 kn: Pomaknuta crta na rang-listi STEM stipendija

Ove je godine FFZG uveo još jednu novinu koja će olakšati studij studentima slabijeg socijalnog stanja. Riječ je o stipendijama koje se dodjeljuju prema socijalnom kriteriju, a natječaj za stipendiranje petero studenata Filozofskog trenutno je u tijeku.

Neto iznos stipendije je 800,00 kn mjesečno, a dodjeljuje se za vrijeme trajanja statusa redovitog studenta tijekom tekuće akademske godine i isplaćuje se u dva jednaka obroka na žiro račun korisnika stipendije. Studeni koji se prijavljuju na natječaj ne smiju imati zaostajanja tijekom studija, a prosjek im mora biti najmanje 3,5. Uvjet je i taj da prosječni mjesečni prihod po članu studentova kućanstva, ostvaren u tri mjeseca prije mjeseca u kojemu je raspisan natječaj za dodjelu stipendije, ne prelazi 60% proračunske osnovice, odnosno 1.995,60 kuna. Budući stipendist ne smije biti primatelj druge stipendije po osnovi socioekonomskog statusa.

Prijava na natječaj podnosi se poštom na adresu Filozofskog, a rok za podnošenje prijava je 23. veljače 2019. Koju je dokumentaciju potrebno poslati uz prijavu doznajte iz službenog dokumenta natječaja u nastavku.

[scribd id=398204173 key=key-NY2x41s1umwNcIuoXasc mode=scroll]

Dekanica: Treba poticati studente koji marljivo rade i sami se uzdržavaju

Inače, stipendiranje studenata slabijeg socijalnog statusa najavila je u svom programu dekanica FFZG-a, Vesna Vlahović-Štetić. Riječ je o sredstvima koja dolaze od školarina studenata.  U intervjuu koji je nakon stupanja na dužnost Vlahović-Štetić dala za srednja.hr, istaknula je kako brojni studenti Filozofskog uz studij marljivo rade i sami se uzdržavaju, a pritom uspijevaju biti uspješni na studiju te kako smatra da takve ljude treba poticati.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Dekanica Filozofskog za promjene na Sveučilištu: ‘Bakić je dobar kandidat i vjerujem da će ga naš fakultet podržati’

– Nastojat će se proširiti krug stipendiranih studenata prema kriteriju izvrsnosti, ali i prema socijalnom kriteriju. Kad je riječ o korištenju sredstava prikupljenih od školarina, nakon snimanja financijskog stanja, predložit ćemo program unapređenja nastave, a time i studiranja, koji će se financirati iz navedenih sredstava. S druge strane, držimo kako bi bilo primjereno da se dio tih sredstava vrati studentima u obliku stipendija Filozofskog fakulteta. Trebalo bi ustanoviti pravila za funkcioniranje takvog fonda usmjerenog na pomoć studentima slabijeg materijalnog statusa vodeći pritom računa i o uspjehu i postignućima tijekom studija. Jasno ćemo propisati uvjete mogućih smanjenja školarina i dobivanja jednokratnih pomoći zbog teške obiteljske/ financijske situacije te razviti mrežu volonterskih zaduženja kojima studenti mogu odraditi školarinu, navela je, između ostaloga, u svom dekanskom programu Vlahović-Štetić.

stipendije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap