Pretraga

Jedan od naših najboljih učenika upao na prestižni MIT: Tamo se istovremeno mogu baviti matematikom i politologijom

A- A+

Nije rijetkost da naši najdarovitiji učenici školovanje odluče nastaviti na nekom od prestižnih svjetskih sveučilišta, umjesto u Hrvatskoj. Na taj se potez odlučio i Luka Bulić Bračulj, jedan od najuspješnijih hrvatskih učenika na međunarodnim natjecanjima u znanju.

Luka Bulić Bračulj; privatna fotografija

Na žalost, tek malobrojnima koji prate rezultate natjecanja naših učenika ime Luka Bulić Bračulj zasigurno je dobro poznato. Luka je sada već bivši učenik III. gimnazije u Splitu i višestruki je dobitnik Oskara znanja, kao i medalja na prestižnim međunarodnim natjecanjima u znanju.

Izdvojeni članak

Najbolje riješio obavezne predmete pa upao na Cambridge: ‘Razlog pada na maturi je – lijenost’

Studira na MIT-u

Sudjelovao je na mnogim državnim i međunarodnim natjecanjima, a kao najveće uspjehe izdvaja ekipno zlato na Prirodoslovnoj olimpijadi EU 2017., srebrnu medalju na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi 2018. te brončanu medalju na ovogodišnjoj Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Luka je svoje školovanje odlučio nastaviti na prestižnom Massachusetts Institute of Technology (MIT).

– Iako sam razmišljao o upisivanju fakultetu u Hrvatskoj, posebice zagrebačkog PMF-a, studiranje u inozemstvu mi se činilo kao pozitivno iskustvo te sam odlučio proučiti sve opcije. Odlučio sam se za MIT, kao jedno od najboljih sveučilišta na svijetu, iz mnogo razloga kao što su vrlo kvalitetna i dovoljno izazovna nastava, visok iznos financijske pomoći te veća sloboda izbora. Naime, na MIT-u se ne moram još odlučiti za smjer koji želim studirati već pojedinačno biram predmete koje ću slušati što mi omogućuje da se bavim i matematikom i politologijom, kombinacijom koja bi bila teško izvediva u Hrvatskoj, priča nam splitski izvrsnik.

Uspješan je Luka bio i na državnoj maturi. Sve obvezne predmete – hrvatski jezik, matematiku i engleski jezik- pisao je na višoj razini. Uz to, polagao je fiziku, kemiju, informatiku i sociologiju. Peticu je dobio na svim predmetima, izuzevši sociologiju gdje je ostvario ocjenu vrlo dobar. No, uspjeh na maturi nije bio relevantan za upad na MIT, gdje nastavu trenutno pohađa online zbog epidemije.

– U sklopu prijave za MIT pisao sam SAT testove iz matematike i kemije, kao i test iz engleskog jezika (TOEFL). Za upis nisu bili relevantni rezultati naše državne mature, već samo završne ocjene sva četiri razreda srednje škole. Također, američka sveučilišta uglavnom imaju holistički pristup gdje se procjenjuje cjelokupna osobnost kandidata, tako da je proces prijave uključivao i kraće sastavke o osobnim iskustvima, pisma preporuke profesora te online intervju, kaže nam Luka.

Ima i stipendiju

Stipendiju odnosno financijsku pomoć za studiranje na MIT-u već ima, dodaje. U njenom se izračunavanju uzimaju u obzir i troškovi smještaja, hrane, putovanja i ostalog.

Izdvojeni članak

Maturant iz Metkovića upao na Harvard: Godinu pauzira zbog korone, ali zato pokreće zanimljiv projekt

– Kad započne fizička nastava, što bi se trebalo dogoditi sljedeći semestar, bit ću smješten u jednom od studentskih domova na kampusu. Život daleko od kuće zasigurno će biti novo iskustvo, ali ne bih rekao da strahujem od njega jer mislim da ću se uspješno prilagoditi, kaže Luka.

Za kraj smo ga pitali i kakvu poruku ima za buduće maturante koji se odluče upisati neko tako veliko svjetsko sveučilište, ali ih je možda strah dalekog i nepoznatog.

– Iako još uvijek nemam izravnog iskustva sa studiranjem u inozemstvu s obzirom na to da je nastava još uvijek online, mislim da nema razloga za strah te da je studiranje u inozemstvu odlična prilika i korisno iskustvo. S druge strane, naravno da je i studij u Hrvatskoj u redu ako je to ono što nekome najviše odgovara. Kao savjet za one koje žele studirati u inozemstvu, rekao bih da američka sveučilišta jako cijene kad imate neko usko područje koje vas jako zanima i čime se bavite u slobodno vrijeme, jer se time možete izdvojiti od ostalih kandidata te pokazati da znate što vas zanima i da ste voljni uložiti puno truda i vremena u tom smjeru, poručuje Luka.

Copy link
Powered by Social Snap