Pretraga

Jedan od najvećih sveučilišnih gradova dobiva novi dom, zavirite u njegovu unutrašnjost

A- A+

Među gradovima koji će u narednom razdoblju dobiti novi studentski dom nalazi se i Osijek, a prvi studenti u njega bi trebali useliti u siječnju 2021. U novi paviljon bit će smješteno oko 800 studenata, sobe će funkcionirati uz pomoć elektronskih kartica, fasada će proizvoditi električnu energiju, a objavljene su i prve fotografije unutrašnjosti doma.

Knjižnica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku objavila je prve fotografije unutrašnjosti novog paviljona studentskog doma u Osijeku.

– Zgrada novog studentskog paviljona u Osijeku gradi se temeljem prvonagrađenog rada na natječaju, a autori natječajnog zadatka, provoditelji natječaja i članovi ocjenjivačkog suda bili su arhitekti GrAFOS-a. Projektna dokumentacija i izgradnja u cijelosti se financiraju iz EU fondova. Studentski dom (studentski paviljon) ima kapacitet više od 800 ležajeva. Lokacija je određena planski, UPU-om sveučilišnog kampusa, neposredno uz postojeći studentski dom. Zahtijevani veliki kapacitet studentskog doma tražio je da se površina i etažnost predviđena UPU-om maksimalno iskoriste pa se i u potkrovlju nalaze dvije etaže (dva nivoa) sa studentskim sobama. Poseban zahtjev predstavljala je i obveza povezivanja s postojećim studentskim domom putem čelične konstrukcije spojnog mosta, kažu s GrAFOS-a.

Inače, fasada zgrade proizvodit će električnu energiju i predavati ju HEP-u, a u zanimljivost je i da u podrumskim prostorijama postoje spremnici za kišnicu koji kroz poseban sustav cjevovoda vraćaju vodu u kotliće u sanitarnim čvorovima. Sobe će funkcionirati uz pomoć elektronskih kartica, a studenti će na raspolaganju imati i zajedničke prostorije za druženje i gledanje televizije, čajne kuhinje, učionice i fitness prostore.

Kako su nedavno kazali iz studentskog centra, prvi studenti u dom bi trebali useliti u siječnju 2021., a oni koji su ostvarili pravo na sobu do useljenja koriste subvenciju za privatni smještaj.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap