Pretraga

Jedan od većih fakulteta dobiva novu menzu, no dio studenata je ljut: ‘Mi tamo učimo’

A- A+

Nedavno je na Facebook stranicama Studentskog centra u Splitu objavljeno da je izrađen idejni projekt restorana FESB u samom prizemlju fakulteta. Dolazak nove menze na kampusu je velika vijest za sve splitske studente, a pogotovo ovog fakulteta. No, nisu svi zadovoljni činjenicom da će se za to prenamjenjuje prostor koji su studenti do sad koristili za učenje.

foto: Ana Šoda | Srednja.hr

Da pitate bilo kojeg studenta koje su mu najbitnije stvari u životu, vjerojatno bi vam rekao da su mu na prvom mjestu faks, soba/stan i menza. Koliko god je lijepo zamišljati da studenti zapravo ne ovise o menzi, ako ste student, znate da vrlo često menza nije opcija, nego jedini izbor. Osim što je puno prikladnije studentskom džepu, puno je i jednostavnije.

Iako je odlazak u menzu najbitniji trenutak u danu svakog studenta, još je bitnije to da je odlazak u menzu nešto što se ‘odradi’ usputno. Jednostavno ako ste na faksu, u pauzi između predavanja i/ili učenja, odete u menzu i napunite baterije za daljnje izazove. Problem nastaje onda kada nemate menzu na fakultetu ili u blizini, i kada se zbog toga stvaraju ogromni redovi koji to pretvaraju u višesatan zadatak.

‘Trenutni prostor restorana na devetom katu nije prihvatljiv’

Upravo zbog toga je odlična vijest ta da se u Splitu otvara nova menza, i to ona na FESB-u, jednom od najvećih fakulteta na splitskom sveučilištu. O svemu tome smo i razgovarali s Markom Paratom, pomoćnikom ravnatelja Studentskog centra za prehranu.

– Prije svega bitno je istaknuti da je FESB jedan od većih fakulteta na Sveučilištu. Samim time, kako bismo poboljšali studentski standard nužno je da studenti imaju restoran koji će odgovarati njihovim potrebama. Trenutni prostor restorana na devetom katu nije prihvatljiv kao takav zbog logističkih i tehničkih problema kao što su dostava namirnica na deveti kat, problem odvoda koji često dovodi do toga da kat ispod poplavi, kao i problemi grijanja/hlađenja, odnosno potrošnje energije. Isto tako, restoran i STOP (mala kantina brze prehrane) su dislocirani, pa ukoliko student želi kupiti proizvode koji se nalaze u oba objekta izgubit će previše vremena dok posjeti oba objekta (jedan je na devetom katu, drugi u prizemlju). U trenutnom restoranu nemamo dovoljno mjesta da bi izložili sve proizvode kojima bismo obogatili studentski standard kroz aspekt prehrane. Ideja je nastala zapravo zajednički između SC-a, FESB-a i studentskih predstavnika da se studentima period studiranja učini ugodnijim, lakšim i boljim. Pri tome se vodilo računa da se studente ne zakine za postojeće sadržaje koje imaju, nego će se urediti prihvatljivi prostori koji će vjerujem biti bolji nego što su sada, rekao nam je Parat.

Izdvojeni članak

[Studentska patrola] Prvi put smo posjetili menzu splitskog Kampusa, ovo su naše ocjene

Veliki projekt

U pitanju je veliki projekt koji će uvelike poboljšati živote studenata, a saznali smo i kada se rodila ta ideja. Iako će to biti veliko olakšanje splitskim studentima, zanimalo nas je koliko će koštati sama izgradnja menze.

– Ideja o samom projektu je prisutna već duže vrijeme, ali se u drugoj polovici 2021. godine krenulo s njenom realizacijom. Trenutno je projekt u fazi idejnog rješenja, što je prvi korak da bi se krenulo prema ishođenju potrebnih dozvola, rješenja i sl. sukladno važećim zakonima i regulativama. Trenutno je nezahvalno govoriti o troškovima izgradnje obzirom na to da smo tek u fazi idejnog rješenja i da je na svjetskom tržištu došlo do poremećaja cijena građevinskih materijala, ali vjerujem da će vrijednost radova biti iznad 10 milijuna kuna, zaključio je Parat.

I dok je za očekivati da će studenti biti oduševljeni viješću o novoj menzi, nakon objave same vijesti su se pojavile i kritike pojedinih studenata FESB-a na društvenim mrežama. Tako nam se i javila jedna studentica koja je izrazila svoje nezadovoljstvo.

Nezadovoljstvo studenata?

– Većina mojih kolega s FESB-a nije baš zadovoljna tom odlukom, jer mi u akvariju učimo i pripremamo ispite s kolegama. Akvarij je gotovo uvijek pun, a kada je vrijeme ispita onda i zafali mjesta. Bili bi zadovoljni kada bi se našao adekvatan zamjenski prostor za učenje. Akvarij je ogroman prostor i sumnjam da na FESB-u postoji prostor slične veličine koji bi nam bio dodijeljen. Što se tiče izjava da će akvarij biti otvoren van radnog vremena, to opet ovisi kakvo je to radno vrijeme. Vjerujem da je to svega par sati u danu. Trenutno ne osjećam potrebu za većim restoranom, jer stvaraju se nekad veći redovi ali ništa strasno. Redovi se mogu riješiti i uvođenjem kartičnog plaćanja. Studenti FESB-a većinom jedu u restoranu FESB-a na zadnjem katu koji je poprilično dobar, i u susjednom restoranu Kampus, rekla nam je Matea (23) s FESB-a.

I dok je učenje zaista bitan element (ako ne i najbitniji) studentskog života, Parat nam je rekao da nema straha od toga da studenti neće imati gdje učiti.

– Nekidan smo na društvenim mrežama obznanili planove uređenja pa su se javio određen broj studenata koji je zabrinut što će biti s prostorom akvarija (polukružni atrij fakulteta) u kojem su dosad učili jer se upravo u tom dijelu planira izgraditi dio restorana u kojem će se konzumirati hrana. Restoran u kojem se priprema i poslužuje hrana će ostati razdvojen od mjesta konzumacije hrane u akvariju pa će prostor akvarija biti i dalje otvoren za studentsko druženje van radnog vremena restorana, a fakultet će studentima pronaći prihvatljivo mjesto za učenje, naglasio je Parat.

Jedan od većih fakulteta dobiva novu menzu, no dio studenata je ljut: ‘Mi tamo učimo’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap