Pretraga

Jedno od većih veleučilišta u državi dobilo novog dekana: Izabrali su ga između petero kandidata

A- A+

Veleučilište u Karlovcu, jedno od većih takvih institucija u državi, izabralo je novog dekana. Ivan Štedul, viši predavač koji inače drži kolegije iz matematike, u naredne će četiri godine biti na čelnoj poziciji tog veleučilišta.

veleučilište u karlovcu

Veleučilište u Karlovcu
Foto: Google Maps Screenshot

Ivan Štedul na posljednjoj je sjednici upravnog vijeća izabran za novog dekana Veleučilišta u Karlovcu.

PETERO KANDIDATA

Javni natječaj za izbor dekana Veleučilišta u Karlovcu bio je otvoren od 3. studenog do 3. prosinca 2021. godine. Na natječaj se javilo petero kandidata: Draženka Birkić, Marijana Blažić, Borka Bobovec, Ivan Štedul te Vladimir Tudić. Povjerenstvo za izbor dekana, imenovano od strane upravnog vijeća Veleučilišta u Karlovcu, utvrdilo je da su sve prijave pravovaljane. Životopisi i programi rada kandidata su javno objavljeni na web stranici Veleučilišta u Karlovcu, a 14. prosinca 2021. su kandidati iznijeli svoje programe rada pred stručnim vijećem.

Postupak složeniji nego na fakultetu

Ovog utorka održana je sjednica stručnog vijeća, tijela koje predstavlja nastavnike, suradnike i studente Veleučilišta u Karlovcu, gdje su članovi tajnim glasanjem birali između prijavljenih kandidata. Dva najbolje rangirana kandidata bili su Ivan Štedul te Marijana Blažić, a na sam postupak, u toj fazi, nije bilo prigovora. Zbog toga su predloženi upravnom vijeću na daljnje postupanje.

Upravno vijeće, temeljno upravljačko tijelo Veleučilišta u Karlovcu, na svojoj je jučerašnjoj sjednici, opet tajnim glasanjem, jednoglasno odabralo Štedula za dekana. Na toj će funkciji biti iduće četiri godine, a mandat mu kreće s početkom iduće akademske godine, odnosno 1. listopada 2022. Naglasimo, postupak izbora dekana na veleučilištima nešto je drugačiji nego na fakultetima.

Kako veleučilišta, za razliku od sveučilišta, nemaju autonomiju, njihova stručna vijeća – nastavnici, suradnici i studenti – ne biraju direktno dekana. Oni samo rangiraju prijavljene kandidate koje potom predlažu upravnim vijećima. Upravno vijeće, u kojem sjedi natpolovična većina predstavnika države, koje imenuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, vrši konačni odabir.

https://www.facebook.com/VeleucilisteuKarlovcu/posts/4522536607801337

Ima tridesetak publikacija

Štedul je inače viši predavača na Veleučilištu u Karlovcu gdje predaje kolegije iz matematike. Znanstveni interesi su mu, prema njegovom Google Scholar profilu, upravo matematika i sigurnost. Broji ukupno 53 citata, a h-indeks citiranosti iznosi 4, što znači da ima barem četiri znanstvena rada od kojih svaki ima po četiri citata.

Članak koji mu broji najviše citata je ‘Influence of knee flexion and atraumatic mobilisation of infrapatellar fat pad on incidence and severity of anterior knee pain after tibial nailing’ objavljen 2013. godine, gdje je Štedul naveden kao četvrti autor. Njegovo ime vezuje se uz autorstvo ili koautorstvo tridesetak stručnih i znanstvenih publikacija. Prije nego što je postao redovno izabrani dekan, u prethodnom je razdoblju bio vršitelj dužnosti dekana Veleučilišta u Karlovcu kao i prodekana za studente.

veleučilište u karlovcu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap