Pretraga

Jednu od najpoznatijih lektira studenti pretočili u predstavu, možete ju pogledati besplatno

A- A+

‘U iščekivanju Godota’ poznata je lektira Samuela Becketta. Upravo je to djelo studentima treće godine Glume i medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci poslužilo kao inspiracija za izradu predstave ‘U iščekivanju’. Predstava će se prikazivati tri dana u Rijeci, a ulaz je besplatan.

– Kad si zadnji put nešto čekao? Jesi li to isto i dočekala? Vrtiš li se često sa životom u krug? Koliko puta si odustao od čekanja? Mrziš li svoja iščekivanja? Znaš li odgovore na ova pitanja? Možda na iste ne znaju odgovoriti ni sami likovi iz predstave ‘U iščekivanju’ no oni se istinski (ne) trude pobjeći iz svoje svakodnevice u kojoj su se zatekli. Zatečeni u nedefiniranom prostoru dvojica neimenovanih likova traže svoj put ka izbavljenju, traže svoje bolje sutra, no pitanje je hoće li ikada uspjeti u tome, stoji u opisu predstave ‘U iščekivanju‘.

‘O ničemu, ali pomalo i o svemu. Kao i u životu’

Predstava je to nastala prema motivima poznate lektire Samuela Becketta ‘U iščekivanju Godota’ i autorski je projekt studenata Glume i medija pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

– Predstava se radi o dvoje ljudi koji sjede i nešto čekaju. Ništa se specijalno ne događa. To je i cijela draž. O ničemu, ali pomalo i o svemu. Kao i u životu. U životu stalno nešto čekamo, kaže nam jedan od dvojice glumaca, Ivan Raffaelli.

Gledatelje, dodaje, očekuje nešto slično kao i u samom Beckettom predlošku – puno čekanja, nešto smijeha, malo tuge, ponešto zapitkivanja, i dosta zbunjenosti.

– Naši likovi nemaju imena, no vrlo su međusobno povezani. Zbližilo ih je čekanje. Jedan je pomalo neobičan, a drugi vrlo opušten, ističe Ivan.

Predstava će igrati 21., 22. i 23. lipnja u Rijeci, Filodrammatica Korzo 28 i za sve je ulaz besplatan, ali zbog ograničenog broja mjesta kartu treba rezervirati na [email protected].

Događanja tijekom lockdowna kao inspiracija

A zašto su studenti odlučili raditi predstavu upravo temeljem Beckettove drame?

– Sve je krenulo na kolegiju Laboratorij režije gdje je svatko od nas morao za zadatak odabrati neki dio scene iz djela koju ćemo izrežirati. Budući da smo cijeli jedan semestar proveli online zbog pandemije i to nas je sve kao studente glume dosta dotuklo, a i nakon lockdowna sve se u kulturi nekako kreće vrlo sporadično često bi se propitivali ima li sve ovo smisla i što će biti s nama sutra. Čekanje i neizvjesnost postali su nam svakodnevica. Tako bi često na pauzama na fakultetu sjedili u našim garderobama, šutjeli i beznadno gledali kroz prozor. Tupi pogledi, beznađe i pesimizam otvorili su mi ideju da radim Godota, ali našeg Godota. Već nakon prve probe dečki su toliko toga ponudili da jednostavno nije moglo ostati na jednoj sceni za ispit, kaže nam redateljica Klara Modrić.

Predstava je potpuno studentska kreacija, svi studenti treće godine bili su uključeni

Drugi glumac, Toni Kukuljica, ističe kako je predstava potpuno studentska kreacija jer je radila skoro cijela klasa treće godine glume i medija. Pritom je svatko od studenata imao svoj zadatak i odigrao važnu ulogu u procesu – Klara Modrić kao redateljica, Ena Jagec kao asistentica režije, Aleksandar Filo koji se bavio svim tehničkim aspektima predstave poput rasvijetle i zvuka, te Ivan Raffaelli i Toni Kukuljica koji glume u predstavi.

– Proces rada na ovoj predstavi bio je najslobodniji i najzanimljiviji proces u kojem sam ikada sudjelovao. Naša redateljica Klara Modrić dala nam je potpunu slobodu u kreiranju teksta i situacija iz naših improvizacija, što mislim da je doprinijelo u unikatnosti i organskom osjećaju cijele predstave, rekao nam je Toni.

Želja im je, dodaje da se predstava nastavi igrati i nakon prvih izvedbi te već imaju u planu gostovanje u Čakovcu i nekim drugim gradovima.

– Također imamo u planu snimati kratkometražni mini serijal s naša dva lika u različitim okruženjima, ali to je još u fazi ideje, kaže nam za kraj Toni.

Sve novosti vezane uz predstavu možete pratiti putem Facebook eventa na poveznici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap