Pretraga

Još jedna ostavka na Sveučilištu: Predsjednik Odbora za statutarna pitanja odlazi s te funkcije

A- A+

Davor Derenčinović, predsjednik Odbora za statutarna pitanja Sveučilišta u Zagrebu podnio je ostavku. U kratkom nam je razgovoru danas to i potvrdio, a odstupio je s mjesta predsjednika iz, kako kaže, osobnih razloga. Ovo je, podsjetimo, već druga ostavka na Sveučilištu ovaj mjesec, odnosno u posljednja dva tjedna. Sredinom srpnja Nils Paar, inače profesor  PMF-a, dao je ostavku na mjesto člana Senata te svoj fakultet pozvao da dobro promisli o izdvajanju sa Sveučilišta.

Rektorat Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Davor Derenčinović profesor je Pravnog fakulteta, a pri Sveučilištu je također vršio i funkciju predsjednika Odbora za statutarna pitanja. Kako nam je i sam potvrdio, na to je mjesto podnio ostavku.

Ostavka dolazi u vrijeme krize na Sveučilištu

Sveučilište u zadnjih mjesec dana naročito pogađa prava kriza. Došlo je do nezadovoljstva zbog smjene uprave Filozofskog fakulteta i načina na koji se održavaju online sjednice Senata. Zbog toga su organizirani prosvjedi, plenum, šest dekana respektabilnih sastavnica Sveučilišta rektoru Damiru Borasu uputilo je protestnu notu, a pala je i ostavka u Senatu. Podsjetimo,  Nils Paar, profesor PMF-a, sredinom srpnja dao je ostavku na mjesto člana Senata, a svoj fakultet pozvao da dobro razmisli o izdvajanju sa Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Profesor s PMF-a dao ostavku u Senatu i pozvao faks da razmisli o izdvajanju sa Sveučilišta u Zagrebu

Zbog toga smo Derenčinovića upitali ima li njegova ostavka veze sa smjenom uprave Filozofskog ili načina na koji se održavaju sjednice Senata, no istaknuo je da se radi o “osobnim razlozima”.

– Odstupio sam iz osobnih razloga. U dopisu moje ostavke nadležnim sveučilišnim tijelima naveo sam osobne razloge koje nisam posebno elaborirao upravo stoga što se radi o osobnim razlozima, rekao nam je Derenčinović.

Čime se bavi Odbor za statutarna pitanja?

Odbor za statutarna pitanja jedno je od savjetodavnih tijela Senata i Rektorskog kolegija. Uz predsjednika, Odbor broji još devet članova, a zadaća mu je provoditi opći nadzor nad primjenom Statuta i ostalih općih akata Sveučilišta, kao i davati stručno tumačenje Statuta.

Osim toga, zadaća tog odbora upozoravati je rektora, Senat i Sveučilišni savjet ako se neko sveučilišno tijelo ili tijelo sastavnice ne pridržava Statuta, a na njihovu ili vlastitu inciijativu Odbor može predlagati i rješenja. Dodatno, odbor daje stručno mišljenje u pripremi oćih akata, kako Sveučilišta, tako i sastavnica te vodi brigu o unaprjeđenju upravno-pravnih službi Sveučilišta.

ČLANOVI ODBORA ZA STATUTARNA PITANJA

Predsjednik:
prof. dr. sc. Davor Derenčinović, Pravni fakultet
Članovi:
akademik Mislav Ježić, Fakultet filozofije i religijskih znanosti
prof. dr. sc. Željan Maleš, Farmaceutsko-biokemijski fakultet
prof. dr. sc. Ljubo Barbić, Veterinarski fakultet, predstavnik Vijeća biomedicinskoga područja
prof. dr. art. Enes Midžić, Akademija dramske umjetnosti, predstavnik Vijeća umjetničkoga područja
izv. prof. dr. sc. Antonio Starčević, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, predstavnik Vijeća biotehničkoga područja
prof. dr. sc. Mario Grčević, Hrvatski studiji, predstavnik Vijeća društveno-humanističkoga područja
prof. dr. sc. Ivica Završki, Građevinski fakultet, predstavnik Vijeća tehničkoga područja
prof. dr. sc. Hana Horak, Ekonomski fakultet, predstavnica Vijeća društveno-humanističkoga područja
prof. dr. sc. Višnja Besendorfer, Prirodoslovno-matematički fakultet, predstavnica Vijeća prirodoslovnoga područja
sveučilište rektorat
Share via
Copy link
Powered by Social Snap