Još jedno hrvatsko sveučilište kreće u novi obračun sa studentima koji varaju i uvodi antiplagijatorski softver Turnitin

Pojam plagijatorstva sve se češće spominje u medijima, obično kada za to nedjelo bude optužena neka javna ličnost, kod nas najčešće iz političkog svijeta. Isto tako, sve smo češće svjedoci kupnje i prodaje akademskih radova čija je kvaliteta upitna, budući da osobe koje nude usluge pisanja tih radova nikako ne mogu kvalitetno poznavati sva područja o kojima pišu. Sveučilište u Osijeku prepoznaje taj problem pa uskoro uvode jedan od najpoznatijih antiplagijatorskih softvera – Turnitin.

foto: pixabay

Korištenje antiplagijatorskih softvera na visokoobrazovnim institucijama preporuka je Vijeća Europe, kao i hrvatskog Sveučilišnog računskog centra (SRCE), koji je izradio detaljnu analizu kvalitete i usporedio neke od korištenijih softvera.

Unatoč velikim prednostima i preporuci Srca, anti-plagijatorski softveri postoje samo na dijelu hrvatskih fakulteta

– Postojanje softvera za otkrivanje plagiranja važan je element kada je riječ o sustavnom pristupu otkrivanju plagiranja. Softveri za otkrivanje plagiranja imaju niz prednosti kao što su mogućnost provjere velike količine radova iz repozitorija radova u kratkom vremenskom razdoblju, provjeru razine sličnosti te izradu izvještaja koji mogu poslužiti kao temelj za odlučivanje o originalnosti rada ili potvrda originalnosti rada, stoji u analizi koju je izradilo SRCE.

Unatoč tomu, antiplagijatorski softveri u hrvatskim visokoškolskim ustanovama baš i nisu zaživjeli, no među onima koja ih koriste, najrasprostranjeniji je Turnitin, kojega će od sada koristiti i sastavnice Sveučilišta u Osijeku.

– Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku umjesto dosadašnjeg sustava Ephorus se pretplatilo na sustav za provjeru izvornosti radova Turnitin. Ovaj sustav je namijenjen nastavnicima i mentorima kao alat za olakšavanje provjere izvornosti studentskih radova, te studentima kao alat za samoprovjeru vlastitih radova, priopćuju sa Sveučilišta u Osijeku.

Kako Turnitin funkcionira? Tekst akademskog rada učitava se u sustav, a Turnitin označuje prepisani tekst i sa strane daje izvor tog teksta. Vidljiv je i postotak prepisanog teksta, tako da će osječki studenti koji razmišljaju o kupnji rada na kojemu će stajati njihovo ime, od sada morati promisliti malo bolje.

Odgovori