Pretraga

Još jedno sveučilište u Hrvatskoj planira pokrenuti studij novinarstva: ‘Ideja je potekla od studenata’

A- A+

Nedavno je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio svoju godišnju publikaciju s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2020. Ukratko pojašnjeno, u njoj su iznesene potrebe tržišta rada za pojedinim zanimanjima, odnosno preporuke u koje bi srednjoškolske i visokoškolske smjerove trebalo upisivati i stipendirati više učenika i studenata, a u koje manje. Niti u jednom od dvadeset područja Hrvatske na koje je podijeljena brošura HZZ-a ne preporučuje se povećati broj studenata novinarstva. Dakle, nije riječ o deficitarnom zanimanju. Unatoč tome, na Sveučilištu u Splitu uskoro planiraju pokrenuti studij novinarstva ili komunikologije.

Nicole Honeywill, Unsplash

Medicina, farmacija, rehabilitacija, logopedija, matematika, fizika, engleski jezik – sve su to, između ostalih, studiji za koje HZZ na području Splita preporučuje upis većeg broja studenata. Među najtraženijim zanimanjima u Splitu i okolici nema novinarstva, komunikologije ili odnosa s javnošću. No, upravo je to studij kojega splitsko Sveučilište uskoro planira pokrenuti.

Ništa od upisa novinarstva u Splitu ove godine

Izdvojeni članak

Što će biti sa studijima Medicine u Puli i na HKS-u? Nacionalno vijeće nije im dalo suglasnost, ali proces nije završen

– Ogroman je interes i za pokretanjem studija novinarstva i komunikologije i u planu nam je da taj studij pokrenemo već u idućoj kalendarskoj godini. Šteta je da nam svake godine mladi iz Dalmacije odlaze studirati novinarstvo u Mostar i Zagreb, a možemo ga sami osnovati, rekao je to rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju još u rujnu 2019.

Maturanti od početka veljače mogu birati studije pa nam se nekoliko njih javilo s pitanjem hoće li ove godine moći upisati novinarstvo u Splitu. Odgovor je – ne.

– Sveučilište trenutno čini sve što je u mogućnosti na planu pokretanja studija, međutim izvjesno je da se studij neće upisivati u akademskoj godini 2020./2021., kazali su nam sa Sveučilišta u Splitu.

Ideja potekla od studenata

Još više od toga hoće li se studenti upisivati ove godine zanimalo nas je odakle ideja za obrazovanjem kadra koji uopće nije tražen. Štoviše, u nekim područjima Hrvatske HZZ savjetuje smanjenje kvota za studij novinarstva.

Izdvojeni članak

Osim popularne logopedije u Rijeci se uskoro pokreće još jedan vrlo traženi studij

Sa splitskog Sveučilišta to opravdavaju postojanjem interesa među maturantima i studentima.

– Ideja za pokretanje studija potekla je od studenata koji su se u više navrata zanimali za mogućnost studiranja novinarstva, odnosa s javnošću ili komunikologije na Sveučilištu u Splitu. I sami kažete ‘javilo nam se nekoliko maturanata i pitalo…’ što potvrđuje kako postoji interes za studiranje na takvom fakultetu. Na prostoru Dalmacije, u novinskim kućama koje pripremaju dva dnevna lista, četiri tjednika te niz mjesečnika i povremenih izdanja, u radio postajama, lokalnim i u dopisništvima nacionalnih televizijskih kuća te na portalima, na poslovima novinara i fotoreportera, novinskih, radio, web i tv urednika i redaktora, angažirano je oko 400 zaposlenih. Također, značajan je broj je zaposlenih u službama odnosa s javnošću, u velikim tvrtkama, u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, gradovima i županijama te marketinškim i PR agencijama. Dio njih po naravi stvari svake godine odlazi u mirovinu, a uz to, prema saznanjima iz najvećih medijskih kuća i PR agencija, postoji potreba za dodatnim mladim educiranim kadrom. Isto tako pokretanje studija omogućilo bi cjeloživotno obrazovanje ili dodatnu edukaciju već zaposlenima, zaključuju sa splitskog Sveučilišta.

Još jedno sveučilište u Hrvatskoj planira pokrenuti studij novinarstva: ‘Ideja je potekla od studenata’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap