Pretraga

Još jedno veliko sveučilište ove godine ima izbore za studentski zbor: Poznat je datum održavanja

A- A+

Izbori za studentski zbor ove se godine, uz zagrebačko, održavaju i na Sveučilištu u Osijeku. Prema odluci rektora Vlade Guberca, izbori će se održati u srijedu 7. lipnja, a birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati.

studentica ubacuje listić u glasačku kutiju na studentskim izborima

Glasačka kutija sa studentskih izbora na Sveučilištu u Zagrebu
Foto: Matej Markovinović, srednja.hr

Izbori za Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i studentske zborove sastavnica – fakulteta, odjela i akademija – održat će se u srijedu, 7. lipnja. Birališta će se otvoriti u 7 sati, a studenti će moći glasati do 19 sati. Odluka je to koju je donio osječki rektor Vlado Guberac.

Svoje predstavnike mogu birati, sukladno Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, svi studenti; dakle svi koji studiraju na Sveučilištu u Osijeku i njegovim sastavnicama. Kandidirati se mogu svi studenti, osim onih koji u posljednje dvije godine studija nisu sakupili minimalno 60 ECTS bodova, kao ni oni koji drugi put ponavljaju godinu tijekom studija.

Izdvojeni članak
kutija s glasačkim listićima, u pozadini zgrada sveučilišta u zagrebu

Sad je već posve suludo što se događa sa studentskim izborima u Zagrebu: Objavili ‘neslužbene’ rezultate

To su ljudi čija je zadaća štititi prava i interese studenata

Studentski zbor tijelo je koje okuplja predstavnike studenata na fakultetskoj ili sveučilišnoj razini. U njima sjede studenti izabrani na demokratskim studentskim izborima, a temeljna im je zadaća, barem u teoriji, brinuti se o studentskom standardu, štiti studentska prava i zalagati se za njihove interese.

Predstavnici koji budu izabrani u Studentski zbor delegirat će određeni broj studenata u važna upravljačka tijela na Sveučilištu i njegovim fakultetima, odjelima i akademija. Studentski će predstavnici u tim tijelima sudjelovati u donošenju krucijalnih odluka pa će tako imati priliku glasati na izborima za dekana i rektora.

Studentski zbor osječkog sveučilišta okuplja 10 predstavnika studenata prijediplomskih i diplomskih studija po područjima znanosti, 18 predstavnika studentskih zborova fakulteta, akademija i odjela pri Sveučilištu, 3 predstavnika studenata poslijediplomskih studija. Uz njih tu je i jedan posebno odabrani studentski pravobranitelj.

Izdvojeni članak
studentica ubacuje listić u glasačku kutiju na studentskim izborima

O studentskim izborima mogu reći samo ovo: Evo zašto ne možemo imati lijepe stvari

Organiziraju i posebnu ljetnu manifestaciju

Uz zakonski definirane programe sufinanciranja studentskih projekata i aktivnosti, Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku poznat  je i po manifestaciji Osječko ljeto mladih. Ta je manifestacija započela davne 1980. godine u sklopu Osječkog turističkog ljeta.

Već iduće, 1981. godine dolazi pod okrilje Studentskog centra. Ideja je bila, kako ističu osječki studentski predstavnici na svojim stranicama, da se Osječkim ljetom mladih pokriju dani u srpnju kada nema nekih većih događanja u gradu.

– Tokom godina moglo se vidjeti kako je sama manifestacija poprimala sve veći obujam, tako da već 1986. godine po prvi puta traje dva mjeseca i to 1. srpnja pa do 31. kolovoza, a iduće godine čak dva i pol mjeseca i to od 14. lipnja do 23. kolovoza, stoji na stranicama Studentskog zbora.

Copy link
Powered by Social Snap