Pretraga

U još jednom sveučilišnom gradu u Hrvatskoj pokreće se Kineziološki fakultet

A- A+

Preddiplomski studij kineziologije trenutno se izvodi u Zagrebu, Splitu i Osijeku. I dok u Zagrebu i Splitu postoje kineziološki fakulteti, u Osijeku se taj studij izvodi na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, ali uskoro bi i ondje mogao biti pokrenut Kineziološki fakultet.

Foto: Unsplash

Na preddiplomskom studiju kineziologije u Osijeku upisna kvota ove je godine bila 60 mjesta. Za njih je konkuriralo 330 studenata, a za 147 njih ovaj je studij bio prvi izbor. Kineziologija u Osijeku jedini je od tri studija kineziologije u Hrvatskoj na kojemu su sva mjesta bila popunjena već na ljetnom roku, govore to podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

U početku će biti smješten u prostoru osječke škole

Izdvojeni članak

Poznato kada se na novi studij Logopedije u Rijeci upisuju prvi studenti

Ovaj studij bi se umjesto na Fakultetu za odgojne i obrazovne djelatnosti u dogledno vrijeme mogao izvoditi na Kineziološkom fakultetu u Osijeku, čije je pokretanje u planu. Kako piše Glas Slavonije, a na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u J.J. Strossmayera u Osijeku, prihvaćena je inicijativa za pokretanjem tog fakulteta i imenovano je povjerenstvo za utvrđivanje opravdanosti njegova osnivanja.

Sjedište i predavaonice osječkog KiF-a za početak bi trebali biti u prostoru Graditeljsko-geodetske škole u Osijeku. Naime, vlasnik nekoliko ureda i predavaonica u toj školi je Građevinski i arhitektonski fakultet, pa je namjera Sveučilišta dogovoriti se s tim fakultetom oko ustupanja prostora za KiF.

Oko korištenja gradskih vježbališta su u pregovorima s Gradom Osijekom, otkrio je za spomenuti izvor prorektor Drago Šubarić. Rok za izradu elaborata opravdanosti osnutka KiF-a je 90 dana.

Žele zadržati studente u Slavoniji

Izdvojeni članak

U Osijeku se pokreće novi studij koji će se svidjeti svim ljubiteljima automobilizma i brzine

– Zajedno s partnerima razgovaramo o svojevrsnom konzorciju za osnivanje diplomskog studija i zadržavanja mladih ljudi u Slavoniji te pružanja nove kvalitete Sveučilištu u Osijeku s ovakvim novim fakultetom. Jer, naime, sada na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti imamo preddiplomski studij Kineziologije, a studenti koji ga završe, odlaze na diplomski studij izvan Osijeka, ili dalje u Hrvatskoj, pa čak i u inozemstvo. Obično se dogodi da nakon završetka studija, ondje i ostanu. Zato pokretanje ovakvoga fakulteta smatramo također i doprinosom smanjenja iseljavanja iz Slavonije. Ako bude izvedivo, ovim bismo fakultetom zaokružili jednu lijepu priču u Osijeku, kaže Šubarić za Glas Slavonije.

Zaključuje, što se nastavnog kadra tiče, ideja je, ekipirati nastavnike tjelesnog odgoja na sastavnicama Sveučilišta kako bi napredovali iz zvanja predavača u znanstveno-nastavna zvanja koja su sada potrebna KiF-u.

U još jednom sveučilišnom gradu u Hrvatskoj pokreće se Kineziološki fakultet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap