Pretraga

Kad zagrije: Starter pack za preživljavanje ispita usred toplinskog vala

A- A+

Malo koja stvar je toliko teška koliko položiti ispite kad ste student. Pogotovo u vrijeme ljetnog ispitnog roka, kada temperature dosežu i nekoliko tisuća stupnjeva u zvizdan, a ni po noći nije puno bolja situacija. Istina je da uvijek postoji odličan razlog zašto je teško, ali ovaj put je to toplina.

foto: Pexels; Adrienn

Polaganje ispita je teško, u svim živim uvjetima. Bilo je teško kada su se normalno održavali na fakultetima, bilo je teško kada su se polagali online, i sada je posebno teško kada se polažu na fakultetima. Neočekivano. Usred toplinskog udara. Može li se uopće pripremiti za takvo pisanje ispita?

Čak i da ste apsolutno sve naučili (a niste), vrućina bi vas omamila i moguće sabotirala. Jeste li vidjeli da je jednoj maturantici pozlilo dok je polagala maturu? Nije riječ o glupostima, situacija je takva da je zaista opasno ne piti dovoljno vode i pravilno se hraniti. Ljeti to znači jesti što više voća i povrća, kao i izbjegavati velike i teške obroke. No, osim tih generalnih priprema, kako se pripremiti za pisanje ispita?

Da je online, možda bi se nekako i preživjelo, no u dvoranama fakulteta, na sedam tisuća stupnjeva… Zaista je potrebno doći s planom. I ako nemate plan, velike su šanse da će vas (ne)prilike nadvladati. Što znači da ćete na jesen morati ponoviti postupak. I to je jedino gore od trenutke situacije. Stoga, donosimo nekoliko savjeta kako se opremiti – starter pack.

Izdvojeni članak

Nemojte se ozlijediti: Kratki vodič za sigurno ispijanje kave ljeti

Voda

Apsolutno najbitnija stvar koju možete ponijeti jest boca vode. Trenutno je situacija takva da ne bi trebalo uopće napuštati dom bez da ste ponijeli bocu punu vode, pa da ju možete kasnije i ponovno puniti. Naravno, podrazumijeva se da tu vodu i pijete, inače situacija i nema pretjerano puno smisla.

Kada je u pitanju ispit, jako je bitno imati vodu sa sobom i inače – kad vas na primjer ulovi kašljanje, a ne možete izaći i pošteno se iskašljati. Ili kada vam odjednom grlo postane suho. Ili vam se nešto zaleti. Ma čak i da ste samo žedni, morate imati bocu vode sa sobom. Pogotovo u vrijeme toplinskog vala kada je doslovno opasno ne piti dovoljno vode.

Maramice

Osim boce vode u ruci, još je jedna stvar sigurna – maska na licu. Maske se i dalje moraju nositi, jer pandemija i dalje traje. I sad se polako prisjećamo koliko je to bilo teško prošle godine. Kakve god maske vi nosili, kada se temperature podignu, postane ih užasno teško nositi (ali nosimo ih i dalje!!). Između ostalog, i zato što vam cijelo vrijeme curi nos.

Nismo stručnjaci pa nećemo ništa tvrditi, ali malo koja stvar je toliko odvratna koliko to kad vam nos počne curiti, ali ispod maske. Neugodno vam je skinuti masku i obrisati nos, ali to je zaista bolja opcija od toga da vam sve ostane na maski… Koju ćete vjerojatno nositi i kada izađete s ispita. No, ne možete ništa od toga ako nemate maramice.

Cvike

Dovoljno je sunčano da je prihvatljivo imati i sunčane naočale na glavi i u zatvorenom prostoru. Dobro, možda to nikada nije prihvatljivo, a pogotovo ne u akademskom okruženju, ali.. Možda ako im date do znanja da ste apsolutno spremni za ljeto, more i općenito zen ugođaj, možda vam se smile i pristanu na nekakav kompromis što se tiče ispita?

Jedino je bitno u ovoj situaciji da vam cvike ne spadnu s glave – tada biste mogli proizvesti neželjenu buku, koja bi mogla proizvesti kontraefekt, odnosno nižu ocjenu ili nepoštovanje/iritaciju kod profesora/ica i asistenata/asistentica.

Kad zagrije: Starter pack za preživljavanje ispita usred toplinskog vala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap