Pretraga

Kakav cirkus: Fuchs zaposlio državnu tajnicu koja je ranije nepropisno zaposlena na Hrvatske studije

A- A+

Iva Ivanković, nova državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prije dolaska na funkciju radila je na Fakultetu hrvatskih studija. No, tamo je, čini se, bila neovlašteno zaposlena. Iako je faks to bio dužan učiniti, kada su je zaposlili, u veljači 2021. nisu tražili niti odmah dobili potrebnu suglasnost države.

ministar radovan fuchs i državna tajnica iva ivanković

Foto: srednja.hr | Fakultet hrvatskih studija

Nedavno smo izvijestili kako je Iva Ivanković, nastavnica s Fakulteta hrvatskih studija, postala nova državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. U akademskoj je zajednici bila poprilično nepoznate lice, no, sada bi mogla postati dosta poznata. Nažalost, ne po dobromu.

Neovlašteno zaposlena na faks

Nova državna tajnica prije dolaska na tu poziciju radila je na Fakultetu hrvatskih studija, gdje je zaposlena u veljači 2021. Kako je ekskluzivno otkrila Dora Kršul za Telegram, Ivanković je jedna od 11 zaposlenika koji su na Fakultet hrvatskih studija, na plaću iz državnog proračuna, zaposleni bez suglasnosti ministra Radovana Fuchsa.

Izdvojeni članak
Iva Ivanković

Poznato tko dolazi na Paljkovo mjesto: Nova državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja je Iva Ivanković

Podsjetimo, jedanaestoro neovlaštenih zaposlenja na spomenutom faksu, između siječnja 2021. i veljače 2022. otkrilo je samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja prilikom revizije sustava Centralnog obračuna plaća (COP). Tad su shvatili da Fakultet hrvatskih studija nije niti tražio suglasnost za zapošljavanja i napredovanja ukupno jedanaest nastavnika i nastavnica. Taj je slučaj ministar poslao na DORH, a mi smo od privremenog dekana Stjepana Ćosića dobili demanti.

‘Poštivanje procedure je odgovornost Fakulteta, a ne kandidata’

Kako piše Telegram, čim su pročitali životopis nove državne tajnice, shvatili su da bi ona mogla biti jedna od neovlašteno zaposlenih, upravo zbog toga što je na Fakultet hrvatskih studija došla u veljači 2021. Poslali su i upit resornom Ministarstvu, a ovi su im u odgovoru, implicitno, priznali da je Ivanković jedna od onih koji su neovlašteno zaposleni na faksu.

Iz Ministarstva su za taj portal rekli da je poštivanje procedure zapošljavanja ‘odgovornost uprave Fakulteta hrvatskih studija, a ne kandidata koji su se javili na natječaj jer svaki kandidat koji se javi na natječaj sasvim opravdano pretpostavlja da je pri raspisivanju natječaja poštivana procedura’. Taj odgovor nije pretjerano čudan, no činjenica da je osoba neovlašteno zaposlena na faks sada došla na poziciju državne tajnice, u najmanju je ruku čudna.

Ovu bizarnu situaciju najbolje je sumirala novinarka Telegrama: nezakonitim zapošljavanjem Ive Ivanković na Hrvatskim studijima bave se tijela kaznenog progona, a ona je sada imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu koje spori njeno prethodno zaposlenje jer na njega nije dalo suglasnost.

Izdvojeni članak
radovan fuchs hrvatski studiji

Ovo je nalaz upravnog nadzora na Hrvatskim studijima: Probajte u njemu naći nešto dobro

Tamo već neko vrijeme vlada cirkus

Posljednjih više od 6 godina srednja.hr, uz brojne nacionalne medije, izvještava o Hrvatskim studijima. No, u posljednje vrijeme tamo je situacija dosegla vrhunac apsurda. Ministarstvo je prvo, ponovimo, otkrilo da je 11 nastavnika tamo neovlašteno zaposleno. Onda je donesen novi Zakon o visokom obrazovanju po kojem je notorni bivši prorektor Ante Čović, jako utjecajan profesor na Hrvatskim studijima, umirovljen.

Ministarstvo je provelo i upravni nadzor na Hrvatskim studijima, a nalaz je pokazao alarmantno stanje. Još 22 neovlaštena zaposlenja, dubiozne dodatke na plaću koje je računovodstvo slagalo na temelju ‘rukopisne bilješke’ dekana, nezakonito izvođenje studija i upisivanje studenata. Nakon svega otkaz je dobio savjetnik dekana Petar Marija Radelj, a na izbor Vlatke Vukelić za dekanicu čini se, još neko vrijeme neće biti potvrđen na Sveučilištu.

Fakultetom hrvatskih studija, iz navedenih razloga, trenutno se bavi Ministarstvo financija, Porezna uprava, ali i DORH, a sve to na temelju djelovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zaista je, stoga, čudno, što se ministar Fuchs odlučio za državnu tajnicu uzeti docenticu s jednog od problematičnijih fakulteta u državi, na taj faks zaposlenu, očito, bez suglasnosti države u trenutku kada su se tamo paralelno odvijale i druge nepravilnosti.

ministar radovan fuchs i državna tajnica iva ivanković
Share via
Copy link
Powered by Social Snap