Pretraga

Kakav cirkus: Kupila x-icu i ostala prevarena pa ‘magarcu’ zaprijetila prijavom policiji

A- A+

Početkom svake akademske godine protuzakonite studentske radnje u obliku kupnje i prodaje domova ili prodaje x-ica nešto su učestalije. I dok je većina svjesna da time krši odredbe Kaznenog zakona pa kupnju x-ice obavlja u tajnosti, to očito nije bilo jasno djevojci iz posljednjeg u nizu slučajeva studentskog kriminala. Nesretna je kupila x-icu da bi ubrzo shvatila kako ju je prodavač prevario pa mu je javno, putem studentske Facebook grupe, zaprijetila – prijavom policiji!

Foto: Tea Ovničević |srednja.hr

Osobna iskaznica je javna isprava kojom hrvatski državljanin dokazuje identitet, a studentska iskaznica, popularno znana kao x-ica, službeni je identifikacijski dokument kojim se dokazuje status studenta. Iako gotovo nikome ne bi palo napamet prodavati svoju osobnu, to nije slučaj i sa x-icama, čijom prodajom studenti varalice uspiju zaraditi popriličan iznos.

Razlog kupoprodaje uglavnom je subvencija za prehranu. Zbog potpunog izostanka kontrole na blagajnama studentskih restorana studenti ili osobe koje to uopće nisu, nesmetano mogu koristiti tuđe isprave.

Htjela varati pa ostala prevarena

Izdvojeni članak

Studenti tvrde da nema smisla kažnjavati posuđivanje ili kupoprodaju X-ica

U takvoj vrsti prevare, jer kupnja i prodaja x-ice to jest, odlučila je sudjelovati i jedna djevojka, koja je tobože kupovala iskaznicu za svog rođaka, inače izvanrednog studenta. Pa je na kraju i sama ostala prevarena. Pomoć je odlučila zatražiti (i pritom svom prodavaču javno zaprijetiti policijom) u velikoj Facebook grupi studentskog doma Stjepan Radić.

– Ako netko zna ovog malog magarca I. T. (inicijali prodavača, ime je bilo objavljeno u cijelosti, op.a.) iz Slavonskog Broda (studira u Osijeku), molim da ga uputi da mi se javi prije nego ga prijavim na policiju i prije nego iz gluposti zaradi kaznenu prijavu. Prodao je tuđu x-icu koja ne radi, odnosno koja je radila svega par dana, a sad je zblokirao broj iako zna da imam njegovu osobnu kao dokaz i njegov IBAN. #pomozitemagarcu, napisala je djevojka u grupi uz objavu prepiske razgovora.

‘Kao da ti diler proda bosiljak umjesto trave i odeš na policiju’

I dok su ju neki upozorili na to da policija ‘ne gleda prevare ispod 2.000 kuna’, i da za ‘ovako nešto ide privatna tužba’ jer ‘policija nije ono što gledate na televiziji’, nekolicina studenata pokušala je djevojci objasniti da je i sama učinila značajan prekršaj.

Izdvojeni članak

Ni nakon propisivanja kazni za prodaju X-ica studenti nisu odustali od te ilegalne radnje

– Ček, prijavila bi ga jer je prodavao tuđu x-icu? A to što si ti htjela kupiti x-icu ne bi bio problem? Stvarno me interesira, meni ovo djeluje kao da ti diler proda bosiljak umjesto trave i odeš na policiju zbog toga, komentirao je jedan student, dok su drugi otišli toliko daleko i citirali djevojci Pravilnik o studentskoj ispravi.

No, djevojka ne odustaje od svog stava da ne čini ništa što je zakonom kažnjivo.

– To jesu pravila uporabe iksice, ispisana od strane studentskog centra te nisu stavak zakona, već stavak uvjeta korištenja x-ice u menzi. Zato je na tetama koje rade u menzama da provjere osobni dokument (…) Idem mimo uvjeta korištenja iksice ispisanih na stranicama SC, ne Zakona. I ja sam svakako voljna vratiti iksicu tu spora nema, no magarac ne samo da nije ispoštivao SC, već uz to nije ni voljan vratiti novac, obzirom da je zblokirao sve brojeve preko kojih sam ga lijepo zamolila da bude korektan. Ja sam faks završila davno i SC me neće sankcionirati, njega hoće, ne samo SC već i fakultet čiji je student, a da ne govorim da ću magarca toliko javno isprozivati da će postat medijska ličnost i to sve dok ne korigira bezobrazluk koji je napravio, napisala je između ostalog djevojka.

Veliku raspravu u savskoj grupi zaključila je naknadno, komentiravši kako je situaciju na posljetku ipak ‘pozitivno riješila’.

Screenshot: Facebook grupa ‘Studentski dom ‘Stjepan Radić-Sava’

Kupoprodaja x-ice kazneno je djelo, a varalicama prijeti kazna zatvora

Ali vratimo se na kažnjivost njene radnje. Spomenuti Pravilnik o studentskoj ispravi o kojemu je u raspravi bilo riječi ne propisuje nikakav SC, kako je djevojka višekratno ponovila, nego Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Podzakonski je to akt Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Prema tom Pravilniku, student ne smije studentsku iskaznicu dati na korištenje, prodati ili posuditi drugoj osobi.

Izdvojeni članak

Da se ne crvenite na blagajni menze: Evo kako najbrže provjeriti imate li novca na x-ici

– Zabranjeno je uzeti, kupiti ili upotrijebiti tuđu studentsku iskaznicu kao svoju. Visoko učilište općim aktom uređuje stegovni postupak u slučaju zlouporabe studentske iskaznice, stoji u Pravilniku.

Kako je i sama napisala, sukladno ovom Pravilniku djevojka koja je kupila x-icu ne bi mogla biti kažnjena. No, eventualna kazna i to zatvorom ‘smješka’ joj se zbog kršenja Kaznenog zakona. Naime, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja nekoliko su puta pojasnili kako se kupoprodaja x-ice klasificira kao subvencijska prevara. A člankom 258. Kaznenog zakona propisano je kako se subvencijske prevare kažnjavaju zatvorom u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Kakav cirkus: Kupila x-icu i ostala prevarena pa ‘magarcu’ zaprijetila prijavom policiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap