Pretraga

Kako do unosne karijere na high-tech plovilima bez kojih svijet ne može?

A- A+

Nađete li se na brodu koji plovi nekim od svjetskih mora i oceana, primijetit ćete da zapovjednički most više nalikuje high-tech letjelici iz budućnosti nego brodovima s drvenim kormilima iz nedavne prošlosti. Brodovima se danas prevozi više od 90% svog svjetskog tereta, a na pomorcima je ogromna odgovornost da sigurno stignu u luku. Prodekanica za nastavu i studente Pomorskog fakulteta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Irena Jurdana, ispričala nam je najvažnije o karijeri u uzbudljivom i unosnom pomorskom sektoru.

praksa pfri

Doznali smo kako do karijere u pomorstvu gdje se plaće ponegdje penju i preko 12 tisuća američkih dolara, a svakodnevno se radi s najnovijom tehnologijom | Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

Pomorstvo je jedna od najvažnijih gospodarskih grana u svijetu, a apsolutni je vladar transportne industrije. Modernim se brodovima, bili oni putnički, teretni, ribarski ili ratni, danas prevozi više od 90% svjetskog tereta, piše na stranicama Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Da su pomorci spremni na taj izazov brine se i Pomorski fakultet u Rijeci. Zanimalo nas je više o njihovoj karijeri i obrazovanju, stoga smo razgovarali s prodekanicom za nastavu i studente, izv. prof. dr. sc. Irenom Jurdana. Donosimo nekoliko činjenica koje sigurno niste znali o pomorstvu i studiranju na Pomorskom fakultetu.

pfri

Hrvatska trenutno ima oko 18 tisuća pomoraca, a svake im se godine pridružuju i mladi kolege s Pomorskog fakulteta u Rijeci | Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

Brodovi i pomorstvo se oslanjanju na najmodernije tehnologije

Brodovi su danas visoko tehnološka plovila kojima upravljaju visoko obrazovani i sposobni ljudi. Prodekanica Jurdana nam je objasnila koju sve tehnologiju njihovi studenti svladavaju na putu do svog prvog ukrcaja na brod.

– Brodovi i pomorstvo sve su više oslonjeni na automatiku, elektrotehniku, informatiku, komunikacije. Autonomni brodovi, Inteligentni strojevi, Internet stvari, daljinski nadzor, precizna navigacija već su naša sadašnjost. Pomorstvo je danas povezano s najnovijim komunikacijskim i IT tehnologijama, rekli su nam s Fakulteta.

praksa pfri

Brodovi su danas sve češće autonomni, povezani Internetom stvari, upravljani daljinskim nadzorom – a sve to studenti svladavaju još na faksu | Foto: Pomorski fakultet

Studenti Pomorskog fakulteta još na faksu rade s tehnologijom koja će im jednog dana trebati u poslu. Faks je opremljen najnovijim navigacijskim, brodostrojarskim i radio-komunikacijskim simulatorima, doznali smo. Tu su laboratoriji, radionice, plovila i poligoni na kojima studenti vježbaju.

– Posebno bi izdvojila nova ulaganja u zadnje dvije godine. U akademskoj godini 2019/2020 nabavljena su računala i računalna oprema te je pušten u rad novi brodostrojarski IGF simulator. Nadograđen je komunikacijski GMDSS simulator. Nabavljen je Loadmaster – programska podrška za prekrcaj tereta i brodski motor za potrebe održavanja nastave. Nabavljena je istraživačka oprema (za mjerenje emisije štetnih plinova, uređaj za lasersko skeniranje i mapiranje prostora LIDAR, bespilotna letjelica na vlastiti pogon) te simulator virtualne stvarnosti, nabrojala je prodekanica samo dio opreme Fakulteta zahvaljujući kojoj studenti nakon završetka studija spremno ulaze na tržište rada.

oprema pfri

Pomorski fakultet u Rijeci ulaže znatna sredstva u opremu, laboratorije, simulatore i poligone dostupne studentima | Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

Po novim programima još više vježbi i prakse, evo kako će izgledati

Od jeseni će, zahvaljujući novom programu, studenti Pomorskog fakulteta imati još više sati prakse s novom tehnologijom, najavili su s Fakulteta.

– Novi programi, osim novih predmeta, imaju i povećani broj nastavnih sati praktične nastave koje studenti odrađuju u laboratorijima, simulatorima te na plovidbenoj i stručnoj praksi, rekla je Jurdana.

Osim toga, Fakultet je uložio i u opremanje edukativne radionice u bivšoj tvornici Torpedo koja će prve studente primiti već početkom ove akademske godine, pojasnili su nam. Tako će se studenti za rad na brodu pripremati i u demonstracijskoj strojarnici kojoj je doniran i motor remorkera Pluton. Vježbat će i u poligonu za sigurnost na moru koji je opremljen opremom za spašavanje poput soha, brodica za spašavanje, splavi za spašavanje i hidrotermozaštitnih odijela. Sve to je samo dio praktičnog rada koji očekuje mlade pomorce na faksu.

pomorski fakultet

Hale napuštene tvornice Torpedo ubrzo postaju radionice u kojima će studenti učiti radom | Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

Na fakultetu trenutno oko 1.800 studenata

Od Fakulteta smo doznali i koliko je trenutno upisanih studenata koji dolaze iz cijele Hrvatske. Na riječkom Pomorskom fakultetu studiraju studenti iz cijele Hrvatske, uključujući i studente iz Zadra, Splita i Dubrovnika gdje postoje pomorska visoka učilišta. Oni dolaze u Rijeku jer žele dobiti najbolje moguće obrazovanje i iskustvo sa suvremenom opremom s kojom će se susresti u poslu, objasnili su s Fakulteta. Ove godine je ukupno upisano 1.660 studenata.

– Kad tome pribrojimo i doktorande na poslijediplomskom sveučilišnom studiju „Pomorstvo“ dolazimo do brojke od 1.800 studenata. Do sada je na godišnjoj razini studij u prosjeku završavalo 400 studenata. To je vrlo dobar pokazatelj kvalitete studija i studenata, pogotovo ako uzmete u obzir da smo na prvu godinu preddiplomskog i diplomskog studija upisali 480 studenata, istaknuli su s Fakulteta.

pomorski fakultet

Svake godine oko 400 studenata završi studij | Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

Na prvi posao nakon faksa se čeka tek 3-6 mjeseci

Osim broja studenata koji završe studij, Fakultet kontinuirano prati prolaznost i rezultate studenata te njihovu daljnju karijeru. Stopa zapošljavanja njihovih studenata je, istaknula nam je prodekanica, visoka.

– Studenti programa koji im omogućuju ukrcaj na pomorske kompanije nakon završetka studija na ukrcaj čekaju između svega 3 – 6 mjeseci. Pomorski fakultet u Rijeci aktivno pomaže studentima pronalaženje kadeture. Fakultet ima suradnju sa velikim brojem hrvatskih posrednika za zapošljavanje pomoraca kao i direktnu suradnju sa svjetskim pomorskim kompanijama kao što su CMA CGM, Shell, NYK, Costa Cruises, Torm, Almi Tankers, Columbia Shipmanagement i Cal Bitner, istaknula je Jurdana.

Osim toga, Centar karijera Pomorskog fakulteta studentima pomaže pronaći posao i odraditi praksu, svake se godine održava i Dan karijera gdje se studentima predstavljaju budući poslodavci, a Alumni klub stručnjaka savjetima i predavanjima često pomaže mladim kolegama u izgradnji karijere.

dan karijera pomorski

Zapošljivost njihovih studenata je visoka, rekli su nam, a u tome im pomaže Dan karijera, Centar karijera i Alumni klub | Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

Hrvatska ima 18.000 pomoraca, od toga 70% časnici

Hrvatska je pomorska zemlja, o čemu govori i činjenica da smo po broju časnika šesti u Europskoj uniji, piše na web stranici Fakulteta. Od 18.000 pomoraca u zemlji, njih 70% su časnici, što znači da obavljaju vodeće poslove na brodu. Ono što mnoge privlači ovom zanimanju je svakako i visina plaće koja se za prve časnike na tankerima, kako piše portal Pomorac.hr, penje i do 12 tisuća američkih dolara.

– Naši studenti stečeno znanje primjenjuju u svojim svakodnevnim poslovima, a brojni su na rukovodećim pozicijama kako na brodu tako i na kopnu, u najvećim svjetskim brodarskim kompanijama, rekla je prodekanica Jurdana.

S Fakulteta su nam dodatno pojasnili koji smjerovi otvaraju vrata zanimanju prvog časnika: to su Nautika i tehnologija pomorskog prometa, Brodostrojarstvo i Elektroničke i informatičke tehnologije u pomorstvu. Studenti ovih smjerova dobivaju svjedodžbe sukladne STCW konvenciji (Međunarodnoj konvenciji o standardima izobrazbe, izdavanju svjedodžbi i držanju straže pomoraca). Vrijednost tih svjedodžbi, takozvanih breveta, je od 12.000 kn do 30.000 kn, istaknuli su.

studenti pomorski fakultet

Studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci | Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

Osim mogućnosti zapošljavanja na brodu, studenti tih smjerova stječu i osposobljenost za poslove upravljanja u različitim pomorskim i prometnim ustanovama i tvrtkama koje su usko povezane uz pomorstvo, ali i mogućnost zapošljavanja u komunikacijskom i IT sektoru, dodatno su objasnili s Fakulteta.

Bez logističke i organizacijske podrške s kopna nema plovidbe

Na Pomorskom fakultetu u Rijeci možete odabrati i smjerove koji se tiču logistike i organizacije prometa bez kojih plovidba ne bi bila moguća. Studenti koji završe studijski program Tehnologija i organizacija prometa, rekli su s Fakulteta, rade u različitim pomorskim, lučkim i prometnim tvrtkama. Njihov je smjer mješavina znanja iz tehnologije, ekonomike, prava, tehnike te racionalizacije i optimizacije procesa u pomorskom i kopnenom prometu.

Studij Logistika i menadžment u pomorstvu i prometu jedinstven je u Hrvatskoj jer integrira znanja iz područja logistike i pomorskog menadžmenta, naglasila je Jurdana.

studenti pomorski fakultet

Studentska veslačka udruga PFRI osvaja i nagrade, a uključiti se mogu svi studenti Pomorskog fakulteta | Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

– U potpunosti je interdisciplinaran. Nastavni program sadrži znanja iz područja ekonomije, prava, logistike, tehnologije, tehnike te racionalizacije i optimizacije procesa u pomorskom i kopnenom prometu. Studente obrazuje u stručnjake koji su u stanju voditi cjelokupni transportni proces od točke ishodišta do točke odredišta koristeći pritom suvremene ekonomske i tehnološke spoznaje, pojasnila je prodekanica.

Želite li svoju budućnost graditi u najjačoj grani transportne industrije na svijetu, više o Fakultetu, njegovim studijskim programima i studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci možete pročitati na web stranici Fakulteta.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Pomorskog fakulteta u Rijeci