Pretraga

Kako funkcionirati uz minimalno sna

A- A+

Biti uzoran i odgovoran učenik i student podrazumijeva da ćete katkada biti osuđeni na minimalno satnicu, pa čak i minutažu spavanja. Naravno da je ovakav način života nezdrav, ali kampanjstvo, kao i zgusnut raspored, ponekad će od vas zahtijevati preskakanje osnovnih fizioloških potreba. Nedostatak sna, sam po sebi izaziva nervozu i nefunkcionalnost, a ove negativnosti se množe za nekoliko puta, kada još moramo obavljati ozbiljne akcije poput višesatnog učenja, pripremanja seminara ili vježbanja zadataka. U tekstu donosimo neke od načina kako izvršiti školske ili studijske obveze, uz otegotnu okolnost manjka sna.

Bez obzira jeste li uzoran student, koji na vrijeme izvršava sve obveze ili kampanjac teže kategorije, ponekad će vam manjkati vremena za izvršavanje fakultetskih ili školskih obveza. Manjak sna, uzrokuje tjeskobu, nervozu i niz drugih negativnih osjećaja i u slučaju da ne moramo raditi nikakve teške zadatke, a kada treba pripremiti ispit od više stotina stranica ili esej od 15-ak stranica, osobito je teško. Međutim, kako biste bili pripremljeni i na takve situacije u tekstu donosimo nekoliko načina za obračun s pospanosti u situaciji kada moramo ostati budni.

Izdvojeni članak

Nesanica ima iznenađujući utjecaj na mozak

Hladan tuš

Iako ovu sintagmu koristimo u prenesenom značenju u situaciji kada smo doživjeli ružno iznenađenje, ovdje govorimo o pravom značenju hladnog tuša. Iako će vam onako neispavanim mlaz hladne vode također uzrokovati neugodne emocije, zbog beneficija koje će donijeti vrijedi pokušati ovu metodu razbuđivanja i povratka iščezle koncentracije.

Dakle, hladan tuš, koji će bez daljnjeg na prvu biti jako neugodan, utjecat će na poboljšanje krvne cirkulacije te ojačanje imunološkog sistema, piše Hack College. Uz ova unapređenja, zasigurno ćete dijelom povratiti koncentraciju, koju ste počeli gubiti zbog manjka sna.

Objed

Okupiranost velikom količinom gradiva koju treba naučiti, može vam odagnati misli od toga da treba nešto pojesti i na taj način dopuniti izgubljenu energiju. U drugom slučaju neispavani i gladni ne riskirate samo da ništa ne obavite, nego i gubitak svijesti. Ako imate mogućnost, svakako odaberite zdravu prirodnu hranu bogatu mineralima i proteinima, budući da će vam obrada brze hrane u želucu dodatno oduzimati snagu.
Međutim, ako nemate izbora, radije pojedite bilo što, nego ništa.

Izdvojeni članak

Slušanje glazbe tijekom spavanja može poboljšati pamćenje i kvalitetu sna

Fokusirajte se na najpreči zadatak koji morate obaviti

Pošto vam ionako manjka energije, nemojte ju prosipati na zujanje okolo, nego ju pokušajte utrošiti na obavljanje zadatka. To ne znači da trebate tri sata bez prestanka iščitavati literaturu, jer ni tako nećete postići željeni efekt. No, trebali se fokusirati, odrediti prioritete te prvo naučiti najpreče stvari.

Primjerice ako imate ujutro jedan ispit, a već za tri dana idući, a kaskate s učenjem za oba, posvetite se isključivo gradivu iz kolegija čiji je rok bliži, a za drugi usput smislite ‘novi obračun s fiziologijom’.

Krećite se

Već je u prethodnom naputku natuknuto da nije dobro učiti satima bez prestanka. Osim što će dugotrajno sjedenje još više potaknuti pospanost, fokus će vam zasigurno pobjeći. Stoga nakon svakih sat vremena ili čak češće, napravite pauzu. međutim, nemojte ju koristiti za surfanje netom ili gledanje televizije, nego si priuštite kratku šetnju na zraku ili nekoliko minuta tjelovježbe.

Izdvojeni članak

Šokantno otkriće: Gadgeti remete san i štete zdravlju

Umjereno pijte kavu

Metodu ostanka budnim uz ispijanje kave, vjerojatno je većina vas već isprobala. Međutim, zanemarite li sve ostale naputke te pretjerate s ovim ‘čudotvornim’ napitkom, učinak bi mogao izostati. Zato dvije do tri šalice u tijeku dugog dana koji imate, neće biti problematične, ali više je previše.

Pošto ćete sigurno u tijeku studiranja imate dosta ovakvih noći, pretjeranim ispijanjem kave mogli biste se dovesti u situaciju da umjesto toga kako ostati budan, razmišljate kako zaspati.

Osvijetlite prostoriju što je više moguće

Nije nikakvo iznenađenje ako vam se počne drijemati u polumračnoj sobi. Tamne prostorije najčešće izazivaju smiraj i opuštenost, što kreira atmosferu pogodnu za spavanje. Međutim, kako vama to noć prije ispita nije potrebno, upalite sva dostupna svietla u prostoriji u kojoj učite.

Dobro bi bilo da se nađe i poneko plavo, budući da su svietla ove boje najefikasnija za održavanje budnosti, koncentriranosti i fokusa. Zato je u situacijama kada želimo zaspati dobro ugasiti mobitele, kompjutere i ostale spravice ovog tipa. Naime zasloni spomenutih uređaja sadrže plava svietla.

Kako funkcionirati uz minimalno sna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap