Pretraga

Kineski studenti dužni potpisati ‘ugovor o samoubojstvu’ prije početka semestra

A- A+

Često pucanje pod pritiskom studentske populacije i sve brojnija samoubojstva potaknuli su sveučilište u kineskom gradu Dongguanu da prisile svoje brucoše na potpisivanje Ugovora o samoubojstvu. Riječ je o dokumentu kojim studenti skidaju odgovornost s institucije u slučaju da se ubiju tijekom školovanja.

Uprava Tehnološkog sveučilišta u kineskom gradu Dongguanu od svojih brucoša je tražila da između ostalog prije početka semestra potpišu Ugovor o samoubojstvu kojim se skida odgovornost s institucije ukoliko studenti odluče dići ruku na sebe, piše Independent

Ako puknu, sami su krivi

Njih više od pet tisuća je sporni ugovor dobilo zajedno s ostalom papirologijom koju studenti ispunjavaju pred početak predavanja. Sveučilište je na taj način skinulo odgovornost za sve učestalije ‘pucanje’ studenata pod pritiskom.

Izdvojeni članak

Kinezi nabrijani na faks: Roditelji spavaju u dvorani, a brucoši provaljuju u učionice

Iako uprava tvrdi kako to nije ništa strašno, a ni neobično, roditelji su se digli na noge i glasno negoduju protiv tog poteza.

– Univerzitet bi trebao osigurati adekvatna savjetovališta za studente koji se teško nose sa stresom, a ne na ovako podmukao način skidati odgovornost sa sebe, ustvrdila je za Times jedna bijesna majka čiji je sin upisao prvu godinu faksa. Dodala je još i kako je riječ o neodgovornom i nekorektnom potezu od strane fakulteta.

‘Ne bi se smjele zatvarati oči pred tragedijama’

Ona nije usamljena u ovom protestu. Naime, jedan anonimni otac je svoju prosvjednu notu uputio listu China Today u kojem istiće kako je teško vjerovati Sveučilištu koje nije u stanju osigurati adekvatno okruženje vlastitim studentima.

– Ne bi smjeli zatvarati oči kad se takve stvari dogode u kampusima, zaključio je.

Reakcija nadležnih vlasti se još uvijek očekuje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap