Pretraga

Koliko puta moramo ponoviti? Ne, ne trebaju nam e-indeksi, postoji jednostavnije rješenje

A- A+

Kada vam netko kaže da je za uvođenje e-indeksa, nemojte pomisliti da je ta osoba pretežito napredna ili ne daj Bože jako informirana. Naime, e-indekse kakve imaju FER i TVZ gotovo da možemo proglasiti propalim projektima. Naime, sve što treba učiniti je ukinuti papirnate indekse, a studomat koji ionako koristimo ostao bi, baš kao i do sada, mjesto na kojem se upisuju potpisi i ocjene. O tome smo već pisali, ali budući da je trenutnom sazivu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu to bio dio programa (koji nisu ostvarili), te se i u novim programima za izbore ističu e-indeksi, očito treba ponoviti napisano jer, ponavljanje je majka znanja.

Foto: srednja.hr

Pokušat ćemo u godinu dana uvesti e-indekse na sve sastavnice, rekao je otprilike predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Nediljko Jerković, na početku svojeg mandata 2017. godine. Činilo se to kao nešto veliko, ali oni malo bolje informirani mogli su prepoznati da to baš i nije najbolje, a ni najjednostavnije rješenje.

Naime, iako je Jerković sam student FER-a na kojem e-indeksi jako dobro funkcioniraju, pa smatra da bi se oni trebali uvesti na razini cijelog Sveučilišta, iz SRCA već jako dugo objašnjavaju da je to ustvari propao projekt te da postoje bolje i jednostavnije alternative.

Izdvojeni članak

Kome treba indeks još? Fizički indeksi su višak i isisavanje novca iz studentskih džepova

– Činjenica je da je u određenom razdoblju postojao projekt Ministarstva “e-indeks”, kojim je bilo predviđeno i to da se kopija ocjena studenta čuva na njihovim studentskim iskaznicama (koje su se u tom razdoblju zato i zvale e-indeks). Međutim uvođenjem novih iskaznica 2014. godine Ministarstvo je ugasilo navedeni projekt, rekli su nam iz SRCA u listopadu 2017.

E-indekse na razini Sveučilišta u Zagrebu nismo dobili, a kraj Jerkovićevog mandata se bliži. Nismo se uopće, ni na koji način, riješili papirnatih indeksa iako su u međuvremenu to učinili na Sveučilištu u Rijeci te na Sveučilištu Jurja Dobrile u Pulia jedina studentska isprava ostala im je studentska iskaznica, odnosno x-ica, kako je i propisano Pravilnikom o studentskoj ispravi još 2014. godine.

Izbori za novi saziv Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu održavaju se 26. i 27. ožujka, a program Sveučilišne liste Zajedno već je poznat. U njemu i oni spominju uvođenje e-indeksa pozivajući se na dobar primjer FER-a. Međutim, kako smo već napomenuli, iz Srca su još 2017. komentirali da je e-indeks ne samo nepotreban, nego i pogrešan koncept.

– Stav Srca je da je nepotrebno kopirati ocjene na iskaznicu (dakle da je e-indeks nepotreban i pogrešan koncept) s obzirom da se uvijek aktualna i ažurna kopija svih ocjena nalazi u sustavu ISVU, te je kroz sustav ISVU na različite načine u svakom trenutku dostupna i visokom učilištu i nastavnicima i studentima. Dakle, kao što banke stanje tekućeg računa ne pohranjuju na kartice (jer nema jamstva da je na kartici točno stanje računa), tako i ocjene ne treba pohranjivati na karticu, nego čuvati i prikazivati iz informacijskog sustava kada je to potrebno, također su nam tada objasnili iz SRCA.

Sve što nam je potrebno je studomat, to jest ISVU sustav, koji već imamo i koristimo. Papirnati indeksi koje studenti plaćaju jednostavno su višak i sve što treba napraviti je donijeti odluku o njihovo ukidanju.