Pretraga

Kolindin doktorat zvuči poznato: 2014. temu je kod istog mentora obranila slovenska magistrica

A- A+

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ujedno i doktorandica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, čeka da joj Senat Sveučilišta potvrdi temu doktorske disertacije. U međuvremenu, njena je tema postala poznata javnosti pa tako znamo da se predsjednica u doktoratu bavi konceptom odgovornosti za zaštitu na slučaju Libije. No, prema pisanju Jutarnjeg lista, predsjedničin mentor profesor Anton Grizold prije 4 godine mentorirao je magistarski rad gotovo istovjetnog naziva kao i doktorski rad Grabar-Kitarović.

Screenshot; YouTube

Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što obrani doktorsku disertaciju, trebala bi postati doktorica znanosti na zagrebačkom sveučilištu. Doktorski studij upisala je 2015. na Fakultetu političkih znanosti, a tri i pol godine nakon upisa na studij, čeka da joj Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdi temu doktorske disertacije.

Prethodno je, sredinom ožujka, Vijeće Fakulteta političkih znanosti prihvatilo izvještaj tročlanog Povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada Kolinde Grabar-Kitarović. Tada smo doznali kako je predsjedničina tema disertacije ‘Odgovornost za zaštitu (R2P): Koncept, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (slučaj Libije)’. Povjerenstvo za ocjenu teze činili su profesor s FPZG-a Siniša Tatalović, bivša dekanica FPZG-a Lidija Kos-Stanišić te vanjski član Anton Grizold, ujedno mentor predsjednici na izradi doktorata.

Predsjedničin mentor već mentorirao magistarski rad gotovo identičnog naziva

Izdvojeni članak

Studentici Kolindi prihvaćena tema doktorskog rada: Jedan profesor je bio protiv

Kako otkriva današnji Jutarnji list, predsjedničin mentor profesor Grizold s ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti, prije četiri je godine bio mentor na izradi magistarskog rada gotovo identičnog naziva kao i doktorski rad hrvatske predsjednice. Magistrica Bernardka Prašnikar je 2014. godine obranila magistarski rad na ljubljanskom Fakultetu za društvene znanosti s temom ‘Koncept odgovornost zaščititi in njegova uporaba na primeru Libije’. U prijevodu, naziv njenog magisterija glasi ‘Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije’.

Sličnost naziva magisterija iz 2014. kojeg je mentorirao Grizold i naziva predsjedničina doktorata, kojeg također mentorira Grizold, je neosporna. Jutarnji je od Grizolda ovih dana dobio i pojašnjenje neobične podudarnosti u nazivima dvaju radova.

– Tema jest slična, ali istraživačke metode i pristup sasvim su drukčiji. Bernardka je izradila magisterij, a kod doktorata i znanstvenog pristupa temi riječ je o jako ozbiljnoj stvari. Puno smo raspravljali s Grabar-Kitarović o metodologiji njezina istraživanja. Kolinda ima komparativnu prednost da može raditi produbljene intervjue, rekao je Grizold za Jutarnji list, pojasnivši i kako će predsjednica u sklopu izrade svog doktorata intervjuirati ‘fokus-grupe, glavne aktere, one koji su u decision making procesu bili glavni akteri, a do kojih je teško doći’.

Izrada disertacije: ‘Kontakte i informacije do kojih dolazi kao predsjednica države mislim da neće koristiti’

Kazao je i kako je to samo jedna od metoda njenog istraživanja te da ih ima još četiri do pet koje su u okviru magistarskog rada nezamislive. Pitanje je i hoće li Grabar-Kitarović u dubinskim intervjuima koristiti osobe i informacije kojima je imala pristup kao nekadašnja pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, ali i kao predsjednica RH.

Izdvojeni članak

Studentica predsjednica stepenicu bliže doktoratu: Sutra će pred komisijom na fakultetu braniti nacrt doktorske teze

– Ne, kontakte i informacije do kojih dolazi kao predsjednica države mislim da neće koristiti. Morate razlikovati sadašnju političku funkciju koju ona obnaša od njezine uloge kao znanstvene istraživačice i autorice doktorata. Ali, kad me pitate za kontakte koje će koristiti – pa svatko ima svoj social network koji može koristiti, rekao je Grizold Jutarnjem koji piše i kako se nitko od članova povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada Grabar-Kitarović (Grizold-Tatalović-Kos Stanišić) u svojoj akademskoj karijeri nije bavio političkim procesima i poviješću arapskih država sjevera Afrike, Arapskim proljećem, kao ni Libijom.

Jedina poveznica predsjedničina mentora Grizolda s problemima Libije jest spomenuti magistarski rad iz 2014. koji je mentorirao. Na pitanje Jutarnjeg vidi li u tome problem, Grizold je rekao:

– Još od početka devedesetih s prof. Radovanom Vukadinovićem s Fakulteta političkih znanosti pomagao sam razvijati studije međunarodnih odnosa, specijalizirao sam međunarodne odnose i pitanja međunarodne sigurnosti. Time se bavim 40 godina. Siniša Tatalović je također od devedesetih s profesorom Vukadinovićem radio na tim temama.

Suradnici s Fakulteta političkih znanosti

Upravo je profesor Vukadinović 2000. bio mentor Grabar-Kitarović prilikom izrade magistarskog rada. 2015. godine, kada je upisivala doktorski studij na FPZG-u, Vukadinovićeva supruga profesorica Lidija Čehulić Vukadinović napisala je predsjednici preporuku za upis na doktorski studij, a drugu preporuku pisao joj je rektor Damir Boras. Jutarnji je neslužbeno doznao kako je profesorica Čehulić Vukadinović trebala biti i mentorica predsjednici Grabar-Kitarović u izradi doktorske disertacije, no u studenom 2017. je preminula.

Izdvojeni članak

Imamo studenticu: Kolinda Grabar-Kitarović prva na rang listi smjera

Predsjednica je za mentora izabrala Grizolda, bliskog suradnika profesora Vukadinovića. Član povjerenstva za ocjenu predsjedničine doktorske teze Siniša Tatalović također je blisko surađivao s Vukadinovićem. Treća članica povjerenstva je Lidija Kos-Stanišić, bivša dekanica FPZG-a za čijeg je mandata Grabar-Kitarović upisala doktorski studij. Nakon dva uzastopna dekanska mandata na FPZG-u, od jeseni 2018. postala je pomoćnica rektora Damira Borasa za interno komuniciranje i sveučilišne medije. Takva pozicija u upravi Sveučilišta do dolaska Kos-Stanišić nije postojala. Kos-Stanišić trenutačno je i članica peteročlanog povjerenstva za provedbu postupka dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću.

Nadopuna teksta, 14:56

Tijekom dana, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je na medijske napise o tome kako piše doktorat na temu koja je već obranjena kod njenog mentora.

– Ovakve insinuacije pokušaj su političke diskreditacije, a ponajviše teška uvreda znanstvenoj zajednici – posebice Fakultetu političkih znanosti, na kojem je tema moje disertacije prošla potreban verifikacijski postupak, a predstoji i dodatna verifikacija na razini Sveučilišta. Obrana radnje, kao i sama radnja, bit će dostupna široj javnosti za daljnje analize, a spremna sam već i u ovoj fazi javno objaviti nacrt doktorske radnje koji sam obranila pred komisijom, rekla je Grabar-Kitarović za tportal.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap