Pretraga

Kontaktirali smo Burilovića, otkrio nam je kad će se sastati Sveučilišni savjet, tijelo koje nadzire Borasov rad

A- A+

Zagrebačko sveučilište ozbiljno je uzdrmano skandalima. Nakon što je Fuchs tražio hitnu reakciju Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire zakonitost rada zagrebačkog sveučilišta, kontaktirali smo predsjednika Savjeta Luku Burilovića.

Foto i obrada: Screenshot N1 | srednja.hr | Ivan Klindić

Uslijed višestrukih skandala i kriza koje ovih dana pogađaju zagrebačko sveučilište, a čiji je zajednički nazivnik rektor Damir Boras, reagirao je i resorni ministar Radovan Fuchs. Od Luke Burilovića, predsjednika Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela, tražio je hitnu reakciju. Saznali smo kad će Burilović sazvati sjednicu.

Izdvojeni članak

Borasova uprava u rektoratu se raspada: Prorektorica dala neopozivu ostavku, pričali smo s njom

Nije poznato što će biti na sjednici

Iz Burilovićevog ureda u Hrvatskoj gospodarskoj komori dobili smo odgovor da će sjednica Sveučilišnog savjeta biti održana u petak 12. veljače. S nama nisu podijelili informaciju o dnevnom redu sjednice, kao ni o čemu će se raspraviti, no prilično je jasno da se to tijelo sastaje potaknuto zahtjevom resornog ministra.

Ministar Fuchs je, kako smo pisali, od Burilovića tražio da hitno reagira na događanja na zagrebačkom sveučilištu. Takvih događanja ne nedostaje. Od sumnje da je rektor zataškao jednu prijavu za seksualno uznemiravanje, preko krize na Filozofskom pa sve do spornog pokušaja produljenja ugovora Borasovom bliskom suradniku i moćnom prorektoru Anti Čoviću. Fuchs je, konkretno, Sveučilišni zavjet tražio “kao tijelo koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica, da analizirate i utvrdite činjenične i pravne okolnosti u aktualnoj situaciji na Sveučilištu u Zagrebu te da donesete i provedete aktivnosti, mjere i odluke u skladu s vašim ovlastima te nas izvijestite o učinjenom”.

Napomenimo i da je u dopisu Fuchs podsjetio predsjednika Burilovića da Savjet može sazvati sjednicu Rektorskog kolegija ili Senata, kao i staviti na dnevni red tih sjednica neka pitanja iz svoje nadležnosti.

Borasu se raspada uprava

Osim zakonskih, Sveučilišni savjet ima i neke statutarne ovlasti zajamčene Statutom zagrebačkog sveučilišta. Konkretno, to tijelo prema odredbama članka 28. Statuta zagrebačkog sveučilišta “prati i analizira ostvarivanje djelatnosti Sveučilišta prema aktu o osnivanju i njegovom Statutu; brine o razvoju Sveučilišta i njegovoj interakciji s društvom u kojem djeluje; raspravlja i daje suglasnost na strateške i razvojne odluke Senata, u skladu sa Statutom; nadzire izvršavanje zadaća Sveučilišta u skladu sa Zakonom; nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica; nadzire ostvarivanje odluka Senata i Rektorskog kolegija; te obavlja druge poslove predviđene aktom o osnivanju i statutom”.

Izdvojeni članak

Rektor Boras se krajem siječnja cijepio protiv korone: Tad se već naveliko pričalo da cjepiva nedostaje

Osim pritisaka koji dolaze od tijela koja nadziru zakonitost rada Sveučilišta, Borasova se uprava, čini se, pomalo ruši i iznutra. Danas je neopozivu ostavku podnijela njegova bliska suradnica i prorektorica Mirjana Hruškar. U pismu koji je poslala rektoru navodi kako ga ne može dalje podržati, što profesionalno, što osobno.

luka burilovic
Share via
Copy link
Powered by Social Snap