Pretraga

Kontrola u studentskim domovima: Doznali smo koliko je ilegalaca bilo ove godine i koje su mjere poduzete

A- A+

Studentima koji žive u zagrebačkim studentskim domovima barem jednom u akademskoj godini pokuca kontrola smještaja. Često je to u rane jutarnje sate, a studentskim grupama brzo se proširi informacija u kojem je paviljonu kontrola. Razlog tome je što u studentskim domovima žive ilegalci koji mjesto kupuju po skupim cijenama. Koliko je ove godine bilo kontrola i kakve su mjere za one koji su ulovljeni ilegalno u domu doznali smo od Studentskog centra u Zagrebu.

uprava studentskog doma stjepan radić sava zagreb

Uprava studentskog doma Stjepan Radić – Sava, Zagreb | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

I u ovoj akademskoj godini Studentski centar u Zagrebu provodio je redovne i izvanredne kontrole soba u zagrebačkim studentskim domovima. One su nužne jer se svake godine, kao što smo već i pisali, u sobama pronađe bar nekoliko studenata koji tamo ilegalno borave. To ne čudi budući da se mjesta u domovima prodaju po studentskim grupama, o čemu smo također pisali.

‘Do sada je izrečeno 20 disciplinskih mjera gubitka prava na smještaj’

Kako su nam rekli iz SC-a u Zagrebu, upravitelji studentskih domova odlukom ravnatelja imaju nalog da vrše sustavne kontrole korištenja ležajeva u studentskim domovima te oni o tome uredno podnose izvještaje. Izvanredne kontrole vrši, naveli su iz SC-a, i sam ravnatelj u suradnji s pomoćnikom ravnatelja za sektor Studentski smještaj.

– Osim kontrole ostvarenog prava na smještaj, provodi se i sanitarna kontrola kojom se provjerava stanje sobe u kojoj student obitava. Tokom provedbe svih kontrola utvrđuje se tko su osobe koje su zatečene u studentskim sobama, naveli su iz SC-a.

U ovoj akademskoj godini, rekli su nam iz SC-a, odrađeno je ‘preko 30 redovnih kontrola i preko pet izvanrednih kontrola koje podrazumijevaju ulaske u studentske sobe’. Gotovo svakodnevno se vrše elektronske provjere putem ISSP sustava i ostalih relevantnih elektronskih baza podataka.

– Do sada je izrečeno ukupno 20 disciplinskih mjera gubitka prava na smještaj zbog ilegalnog korištenja smještaja u studentskome domu. Disciplinska mjera gubitka prava na smještaj može biti na godinu dana ili za cijelo vrijeme studiranja. Osim kontrola smještaja i elektronskog uvida u vanjska baze podataka, prate se i društvene mreže, a rabe se i ostala sredstva koja su u legalnim i moralnim okvirima, napomenuli su iz zagrebačkog SC-a.

Izdvojeni članak
šesti paviljon Stjepan Radić Sava

Krajem godine kreće obnova paviljona u domu na Savi: Doznajemo gdje će biti smješteni studenti

‘Kupoprodajom studenti oštećuju svoje kolege’

Istaknuli su i da svake godine apeliraju prema studentima da se ne upuštaju u ilegalne radnje kupoprodaje mjesta u studentskim domovima. Pojasnili su da je pravo na smještaj u studentskom domu osobno pravo studenta i da nije prenosivo na drugu osobu. Za prodaju, rekli su nam, nema nikakvog opravdanja te se sukladno Pravilniku o domskom redu i uvjetima boravka studenta poduzimaju mjere koje se odnose na teži disciplinski prekršaj te se tim osobama trajno onemogućuje sudjelovanje u natječaju i boravak u studentskim domovima.

– Djelatnici Studentskog centra u Zagrebu čiji je primarni posao provedba i kontrola ostvarenog prava na subvencionirani studentski smještaj rabe sve dostupne alate kako bi umanjili broj ilegalnih radnji vezanih uz ustupanje ležaja u studentskim domovima za materijalnu dobit. Kupoprodajom studenti i budući akademski građani oštećuju svoje kolege od kojih neki neće moći financijski podnijeti teret najma privatnog ležaja u gradu Zagrebu što posljedično može dovesti i do prekida studija, spomenuli su iz SC-a.

Zagrebački SC također moli sve studente koji imaju saznanja o ilegalnim stanarima ili radnjama vezanim uz smještaj studenata u studentske domove da to prijave. Studenti to mogu učiniti izravno u Ured ravnateljca SC-a u Zagrebu ili upravitelju studentskog doma. Moralna je obveza svakog građanina, naveli su, da prijave kazneno djelo nadležnim službama.

– Rabimo sve dostupe alate koje imamo da doskočimo studentima koji se upuštaju u ilegalne radnje kupoprodaje ležajeva što je i kažnjivo sukladno Kaznenom zakonu (Subvencijska prijevara, čl. 258.). Ti studenti štete ugledu SC-a u Zagrebu i čine duboko nemoralan čin jer najvažnije od svega oštećuju prosječnu hrvatsku obitelj koja se bori da pošalje svoje dijete na školovanje. Smještaj u studentske domove je socijalna kategorija te je potrebno da bude dostupan upravo potrebitima, zaključili su iz SC-a u Zagrebu.

Copy link
Powered by Social Snap