Pretraga

Kontrola u studentskim domovima: Uhvaćeno više ilegalaca, nekima od njih propisana najstroža kazna

A- A+

I uoči ove akademske godine po raznim studentskim grupama i oglasnicima mogli su se vidjeti oglasi za kupnju odnosno prodaju prava na smještaj u studentskim domovima. Takav ‘biznis’ nije legalan, ulazi u subvencijske prevare, a proteklih tjedana Studentski centar u Zagrebu provodio je kontrole korištenja prava na smještaj. Otkriveno je više ilegalnih stanara, od kojih je nekima propisana najstroža kazna – izgubili su pravo stanovanja u domovima do kraja studiranja.

Studentski dom Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Ilegalci koji su kupili sobu u nekom od zagrebačkih studentskih domova proteklih su tjedana nemirno spavali – Studentski centar provodio je kontrole.

Neki izgubili prava na smještaj do kraja studiranja

Kako nam kažu iz SC-a, sukladno Pravilniku o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima, riječ je o kontroli korištenja prava na smještaj, ali i sanitarnoj kontroli. Tijekom navedenih kontrola otkriveno je više ilegalnih stanara, a neki od njih time gube pravo na smještaj sve do kraja studiranja.

– U zadnjih nekoliko dana kontrole su provedene u svim studentskim domovima. Na uzorku od preko 40 soba, u četiri sobe su zatečene osobe koje nisu stanari studentskoga doma te jedan prekršaj neregistrirane zamjene mjesta unutar paviljona. Predmetno povlači sankcije gubitka prava na smještaj i opomene za lakši prekršaj zamjene mjesta. U prethodnim kontrolama tokom mjeseca listopada zatečeno je šest ilegalnih stanara te su svima izrečene mjere najstrože mjere – gubitak prava na smještaj za cijelo vrijeme studiranja, odgovara nam na upit v.d. ravnatelja SC-a, Mirko Bošnjak.

Izdvojeni članak

Internet u studentskim domovima zna biti katastrofa: Provjerili smo je li ove godine bolje

Kontrole će se provoditi tijekom cijele godine

Bošnjak najvljuje i kako će se kontrole ostvarenog prava na smještaj provoditi redovito tijekom cijele akademske godine.

– Pravo na smještaj u studentskom domu je osobno pravo studenta i nije prenosivo na drugu osobu. Molimo studente i građane da ukoliko imaju bilo kakvih saznanja o ilegalnim stanarima ili radnjama vezanima uz smještaj studenata u studentske domove da to prijave u upravu studentskih domova i/ili u Ured pomoćnika ravnatelja za sektor Studentski smještaj i/ili u Ured ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu. Time suzbijamo nelegalne radnje te se oslobađaju mjesta za studente kojima je nužno potreban smještaj studentskome domu. Apeliramo prema studentima da se ne upuštaju u kupoprodaju mjesta u studentskim domovima, jer se radi o ilegalnim radnjama što povlači sankcije trajnog gubitka prava na smještaj, poručuje Bošnjak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap