Pretraga

Koronavirusom zaraženi i stanari studenskih domova u Zagrebu i Splitu: ‘Nema dokaza o lokalnoj transmisiji’

A- A+

U Hrvatskoj je prema podacima Stožera civilne zaštite u posljednja 24 sata 1.413 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Često se spominju brojke zaraženih učenika, dok se o studentima gotovo i ne govori. Sa sanacijskim upraviteljem Studentskog centra u Zagrebu provjerili smo kakvo je stanje u zagrebačkim studentskim domovima, a na ista pitanja odgovorili su nam i iz splitskog SC-a. Kako nam je potvrđeno, studentskim domovima dva najveća sveučilišna grada zaraza je utvrđena kod nekolicine studenata.

Foto: Dominik Smolak

– U studentskim domovima utvrđena je zaraza određenog broja studenata s kojima je postupano sukladno uputama nadležnih epidemioloških službi, potvrdio je to za srednja.hr sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu, Mirko Bošnjak.

U zagrebačkim domovima nema dokaza o lokalnoj transmisiji

Broj studenata kojima je utvrđena zaraza koronavirusom nije želio iznositi jer, kaže, SC nije ovlašten davati podatke o broju zaraženih studenata.

– Situacija sa širenjem koronavirusa u studentskim domovima je pod kontrolom interne sanitarno veterinarske kontrole SC-a i nadležnih epidemioloških službi te za sada nema dokaza o lokalnoj transmisiji unutar doma. Svaki eventualni slučaj se individualno rješava i situacija je za sada zadovoljavajuća, kaže nam Bošnjak.

Opisao nam je i kako izgleda postupak od trenutka kada student uoči simptome pa do odlaska u izolaciju, odnosno na koji se način tretiraju takvi studenti. U takvim se prilikama primjenjuju upute za rad studentskih domova koje je HZJZ donio još u rujnu.

– Kad student razvije subjektivne simptome bolesti o istom je dužan odmah obavijestiti upravu doma i mora odmah obavijestiti telefonom roditelja ili drugu punoljetnu osobu iz istog kućanstva da dođe po studenta i odvede ga kući. Do trenutka dolaska roditelja ili druge punoljetne osobe, student se smješta u sobu za izolaciju (unaprijed određena soba u kojoj je moguće provoditi izolaciju sukladno pravilima struke) te mu uprava doma osigurava prehranu (djelatnici SC-a ili studenti) i druge potrepštine. Sobu za izolaciju student koristi ne dulje od 48 sati. U slučaju da roditelj ili druga punoljetna osoba iz kućanstva zbog objektivnih prepreka ne može doći po studenta ili student ima prebivalište u drugoj zemlji, student se premješta u organiziranu karantenu koju osigurava nadležni Stožer civilne zaštite (Hotel Tomislavov dom, Sljeme). Nakon izlaska studenta iz sobe obavezno se provodi dezinfekcija sobe. Povratak u dom nakon karantene moguć je jedino uz potvrdu nadležnog epidemiologa ili obiteljskog liječnika, opisuje Bošnjak.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Medicinski fakultet prelomio: Sva nastava ide online, čak i dio vježbi

Bošnjak: Nismo posegnuli za disciplinskim mjerama

Dodaje kako Studentski centar u Zagrebu redovito prati epidemiološko stanje u studentskim domovima i poduzima sve propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo širenje COVID-19. Ističe i da su svjesni kako su studenti među najranjivijim skupinama koje direktno pogađa pandemija.

Pitamo ga i provode li uprave domova kontrole vezane uz pridržavanje mjera među stanarima domova te jesu li uočeni slučajevi kršenja i izrečene eventualne kazne studentima.

– Svakodnevno u provođenju protuepidemijskih mjera nailazimo na različite izazove te za sada nismo posegnuli za disciplinskim mjerama koje nam stoje na raspolaganju. Djelatnici SC-a u smještaju i prehrani ulažu dodatne napore u edukaciji studenata znajući da je svaki student osobno odgovoran za prekid lanca širenja koronavirusa u populaciji. Koristimo priliku da i ovim putem pozovemo studente na odgovorno ponašanje, pridržavanje svih propisanih mjera, pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora, dezinfekciju ruku i održavanje propisanog razmaka, zaključuje Bošnjak.

U Splitu zaraza utvrđena kod troje studenata

Iz splitskog SC-a bili su malo konkretniji pa su otkrili i brojku zaraženih stanara domova.

– Zaraza koronavirusom je utvrđena kod troje studenata, međutim ti su studenti otišli nekoliko dana prije nego su se zarazili u svoja mjesta prebivališta i nisu bili u kontaktima s drugim studentima, kaže nam Matko Matković, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra Split.

Ni u Splitu nema transmisije virusa unutar studentskih domova, a Matković kao razlog navodi strogo pridržavanje epidemioloških mjera, sukladno naputku HZJZ-a, Sveučilišta u Splitu i Ministarstva.

– U trenutku uočavanja simptoma svaki student je dužan odmah kontaktirati voditelja studentskog doma, ili kolege s recepcije, (obavijest o načinu postupanja studenti su dobili odmah prilikom useljenja), te mu se do trenutka odlaska iz studentskog doma osigurava soba za samoizolaciju. Nakon što student kontaktira voditelja studentskog doma, ili kolege s recepcije, odmah iza toga studentu se daje naputak da kontaktira epidemiologa koji mu daje daljnje smjernice, te nakon daljnjih smjernica epidemiologa student ponovno kontaktira voditelja doma, ili kolege s recepcije, o svom daljnjem postupanju. Ako student ipak bude pozitivan na test za COVID-19, student u roku od 48 sati napušta sobu za samoizolaciju, te mu se po potrebi osigurava specijalizirani prijevoz u suradnji sa Stožerom Splitsko dalmatinske županije, opisuje nam Matković postupak u splitskim domovima.

Izdvojeni članak

Kako preživjeti online nastavu: ‘Svijetla točka online nastave mi je privatan chat na Zoomu’

U splitskim domovima maske obvezne u svakom trenutku

Kaže i kako se ondje svakodnevno kontroliraju mjere koje je donio SC Split. Stanari studentskih domova u Splitu u svakom trenutku moraju imati zaštitne maske na licima, te su dužni svaki dan mjeriti temperaturu u svojim sobama i upisivati mjerila u tablice koje im dodjeljuje SC za daljnjih 60 dana mjerenja i upisivanja.

– Napominjemo da u Studentski dom ne može ući nitko osim studenata stanara studentskog doma, zabranjene su zabave i okupljanja, te zadržavanje u zajedničkim prostorijama, kao što je zabranjeno korištenje fitnesa i sportskih terena. Prilikom ulaska u studentski dom djelatnik recepcije, ili ovlašteni zaštitar, provjeravaju identitet svake osobe koja ulazi u studentski dom, a sve iz razloga da se utvrdi radi li se o osobi, studentu, stanaru studentskog doma koji je zapravo ostvario pravo na taj određeni dom. Popis svih studenata stanara studentskih domova, s točno definiranim brojem soba, se nalazi na recepciji svakog studentskog doma. Također je važno napomenuti da se na ulazima svih studentskih domova nalaze i dezinficijensi za ruke i obuću, zaključuje Matković

Studenski dom Stjepan Radić, na Savi, Šesti paviljon Save
Share via
Copy link
Powered by Social Snap