Pretraga

Kraj gužvi pred referadom: Nakon ukidanja papirnatog indeksa, popularno veleučilište otpisalo i takve zamolbe

A- A+

Sve više fakulteta i visokoškolskih ustanova ukida papirnate indekse koji koštaju i do nekoliko stotina kuna, a potpuno su bespotrebni jer su ocjene studenata zabilježene u online sustavima visokoškolskih ustanova. Među posljednjima koji su ukinuli papiranti indeks jest Zdravstveno veleučilište u Zagrebu. Nakon tog poteza jedno od najpopularnijih veleučilišta među maturantima odlučilo je ukinuti i papirnate zamolbe.

foto: srednja.hr

Na portalu srednja.hr proveli smo anketu s pitanjem ‘Trebaju li sva sveučilišta u Hrvatskoj ukinuti fizičke, papirnate indekse?’. Anketa je još uvijek online, a do ovog trenutka svoj je glas u njoj dalo 2.305 naših čitatelja. Većina, njih 55,14%, smatra da bi sveučilišta trebala ukinuti papirnati indeks. Opciju ‘ne’ odabralo je 30,72% čitatelja, dok je njih 14,14% reklo da im je svejedno.

 

‘Papirnati indeks postao nam je opterećenje’

Papirnati indeks početkom ove akademske godine ukinut je na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu (ZVU). Studenti svih studijskih godina u listopadu su dobili e-Indekse. Uvođenju e-Indeksa za sve studente prethodilo je testiranje sustava započeto u ožujku 2018., na stručnom studiju medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Izdvojeni članak

Indeksi polako postaju muzejski materijal: Ukida ih jedno od najpopularnijih veleučilišta u Hrvatskoj

Integracija sustava e-Indeks, kaže nam dekan ZVU-a Krešimir Rotim, bio je logičan slijed razvoja njihova veleučilišta.

– Nastavu za naše studente izvodi 725 nastavnika i suradnika na više od 50 lokacija u gradu Zagrebu. Uz sve do sada integrirane alate, povijesni papirnati indeks nam je postao opterećenje, studenti su morali ‘skupljati’ potpise i upisivati ocijene od KB ‘Dubrava’ do KB ‘Sveti Duh’, što je studentima stvaralo značajno opterećenje i odvraćalo pozornost s onoga što je njima bitno, a to je nastava i stjecanje novih znanja. Uvođenjem e-Indeksa, u papirnatom obliku ostale su samo studentske zamolbe, kaže nam Rotim.

Pa su se na ZVU-u odlučili potpuno modernizirati te uvesti uz e-Indeks i e-Zamolbe.

Od upisa do diplome sve administrativne aktivnosti studenti mogu obaviti online

Posljednjim korakom uvođenja e-Zamolbe poslovanje sa studentima postalo u potpunosti ‘paperless’, a na taj studiranje na ZVU-u postalo je lakše i jednostavnije.

Izdvojeni članak

Zbogom plavoj knjižici: Od nove godine papirnati indeks ukida jedan od najvećih fakulteta u Hrvatskoj

– Studenti kroz sustav mogu predati sve zamolbe, koje bi im bile potrebne tijekom studija. Ukoliko tip zamolbe nismo predvidjeli, uvijek mogu odabrati opciju ‘ostalo’ i unijeti proizvoljnu zamolbu. Uvedenim e-Zamolbama student jasno vidi kada je zamolbu predao i kada i kako je zamolba riješena. Dok je s druge strane Veleučilište uvelo jasne elektroničke hodograme rješavanja zamolbi te može bolje i kvalitetnije upravljati istima, ocjenjuje Rotim.

Prve povratne informacije u vezi ovih noviteta Veleučilište je već dobilo. Reakcije studenata su izvrsne, posebice onih viših godina studija, koji su osjetili značajnu razliku u odnosu na tradicionalne indekse.

– Poslovanje Zdravstvenog veleučilišta oduvijek je orijentirano ka studentu. Tijekom proteklih godina nije bilo značajnijih gužvi ispred studentskih službi, osim u periodima upisa u više godine, kada su studenti morali dostaviti papirnati indeks na ovjeru i upis naredne godine studija. Nažalost, obzirom na broj studenata navedeni proces je bio dugotrajan te smo između ostaloga i zbog toga uveli e-Indeks. Uvođenjem e-Zamolbi, studenti Zdravstvenog veleučilišta od upisa do diplome sve administrativne aktivnosti prema Veleučilištu mogu odraditi putem portala e-Student Zdravstvenog veleučilišta, zaključuje dekan Rotim.