Pretraga

Kraj neizvjesnosti? Istarska županija želi kupiti prostor u kojem je kultni studentski klub

A- A+

Iz Istarske županije danas su priopćili kako je župan Valter Flego uputio ministru državne imovine Goranu Mariću zahtjev za kupnju prostora u Ilici 13 u kojem više desetljeća djeluje Klub studenata Istre ‘Mate Balota’. Klub se našao u problemima zbog pravne regulacije korištenja prostora nakon što se kao vlasnik prostora uknjižila Republika Hrvatska. Župan Flego već je ranije zatražio od ministra Marića da KSI ostane u istom prostoru, a ovo je njegov novi potez u smjeru rješavanja situacije.

Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ | Foto: Facebook Klub studenata Istre ‘Mate Balota’

Istarski župan Valter Flego uputio je danas, u ime Istarske županije, ministru državne imovine Goranu Mariću zahtjev za kupnju poslovnog prostora u Ilici 13 u Zagrebu, u kojem djeluje Klub studenata Istre ‘Mate Balota’. Župan Flego u dopisu ministru podsjetio je kako se tijekom ožujka već obratio sa zahtjevom za rješavanje problematike korištenja prostora za rad Kluba studenata, ali da to pitanje do sada nije riješeno.

Istarska županija traži da joj Republika Hrvatska omogući kupnju prostora u Ilici

Izdvojeni članak

Klub studenata Istre u pozitivnim razgovorima s Ministarstvom oko prostora u Ilici

Flego je u dopisu ministru Mariću naglasio i da je Istarska županija zainteresirana za daljnji rad Kluba te da potiče aktivnost Kluba u cilju očuvanja istarskih običaja, kulture, jezika, kao i promocije Istarske županije u cjelini. Istaknuo je i da se eventualnim iseljenjem Kluba iz prostora u Ilici 13 dovodi u pitanje njegovo daljnje funkcioniranje, kao i pitanje djelovanja 224 člana Kluba.

– Uzimajući u obzir činjenicu da Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ djeluje kao neprofitna udruga u ovom prostoru preko 50 godina te da je sve ove godine u njegovom neprekinutom i nesmetanom posjedu, koristeći ga do sada temeljem ugovora o zakupu s Gradom Zagrebom, tražimo da Republika Hrvatska, kao sadašnji vlasnik predmetnog prostora, omogući Istarskoj županiji kupnju istoga, te da nam Ministarstvo državne imovine odgovori na ovaj zahtjev, stoji u dopisu istarskog župana koji poručuje da će po odobrenju zahtjeva Istarska županija pozvati sve istarske gradove i općine da se uključe u proces kupnje navedenog prostora.

Župan Flego još sredinom ožujka od ministra Marića zatražio da ‘Istarski’ ostane u istom prostoru

Izdvojeni članak

Klub studenata Istre na ulici? ‘Država nas hoće izbaciti iz prostora u kojem smo više od 50 godina’

Podsjetimo, Klub studenata Istre, više od pet desetljeća smješten u prostorima na adresi u Ilici 13, našao se u problemima uslijed promjene vlasništva prostora. Naime, višegodišnji vlasnik prostora bio je Grad Zagreb kojemu je KSI plaćao najamninu, no prošle godine Republika Hrvatska uknjižila se kao novi vlasnik. O svemu tome, iz KSI-ja su saznali tek naknadno, a prve informacije o njihovu daljnjem ostanku u prostoru u Ilici nisu bile pozitivne.

Pisali smo i o nezadovoljnim stanarima s tog kućnog broja koji ističu kako već duži period vremena vode ‘borbu’ za iseljenje Kluba iz zgrade. O svemu se ubrzo oglasio i župan Valter Flego koji je od ministra Marića zatražio da Klub ostane u istom prostoru, a potom se situacija dalje razvijala u smjeru ostanka Kluba u Ilici s obzirom na sastanak predstavnika Kluba i Ministarstva državne imovine koji se odvio ‘u pozitivnom tonu’.

 

________________

Više o ovoj temi čitajte u nastavku:

Klub studenata Istre u pozitivnim razgovorima s Ministarstvom oko prostora u Ilici

Revoltirana stanarka javila se oko Istarskog: ‘U stambenoj zgradi u Ilici 13 žive još neki ljudi’

Župan Flego traži da Klub studenata Istre ostane na istoj adresi u Zagrebu, iz Kluba smiruju tenzije

Klub studenata Istre na ulici? ‘Država nas hoće izbaciti iz prostora u kojem smo više od 50 godina’

Share via
Copy link
Powered by Social Snap