Pretraga

Kratki vodič za brucoše: Tajne o menzama koje će vas spasiti neugodnih iskustava

A- A+

Uskoro se vraćamo na fakultete, pa samim time i u menze. Iako je pandemija koronavirusa u tijeku, u menzama će se i dalje moći jesti, poštujući naravno mjere koje su u trenutku na snazi. I iskreno, jedva se čekamo vratiti. No, ako ste brucoš, vjerojatno ni ne znate što vas čeka…

Svašta se piše i govori o menzama, pa ih se tako najčešće spominje u negativnom kontekstu. Niski higijenski uvjeti, loše spremljena hrana i ograničen izbor, vjerojatno su samo neki od problema za koje ste čuli. No ako ste student, onda znate da je menza najljepše mjesto na svijetu i da se jedva čekate vratiti tamo!

Izdvojeni članak

[Studentska patrola] online izdanje: Živimo na maminoj kuhinji, ali fali nam hrana iz menze

Brucoši još uvijek nisu svjesni toga što ih čeka, no sigurno će biti ugodno iznenađeni. Postoje uvijek bolje i gore menze, no u svakoj se može pronaći nešto što je ukusno i što volite jesti. Tako je, kriteriji uopće nisu toliko niski da mora biti samo jestivo. I ne, nismo sarkastični! Barem je to slučaj u veći menzi…

Postoje naravno i menze iz horor priča, no njih je sve manje i manje. Mada, nemojte isključivati opciju da ćete možda nekad naići na kosu u hrani, mrave u salati ili jednostavno manjak izbora zbog skorog kraja radnog vremena. Sve se to nažalost dešava, no bitno je gledati na pozitivnu stranu stvari,  a to je da možete obilno ručati za manje od sedam kuna.

Ipak, postoje neke stvari koje se jednostavno ne uzimaju u menzi. Sve ovisi o tome kakvu hranu volite, a i koliko ste očajni, no vjerojatno ćete biti nesretni ako uzmete neku od ‘zabranjenih’ stvari. Donosimo popis tajni menza, u nadi da ćemo vas spasiti neugodnih iskustava!

Tjestenina

Iako se radi o jednom od najjednostavnijih jela za spremiti, tjestenina u menzi je blaga katastrofa. Osim što je raskuhana i najčešće hladna, poslužuje se u ulju i uvijek bude sva slijepljena i nimalo privlačna.

Postoje opcije kada dolazi uz nekakav umak, no ni to ne pomaže okusu. Jednostavno je problem u samoj tjestenini, koja je doslovno bijela, samo što nije prozirna. S takvom tjesteninom vam ništa ne može pomoći, a sigurno ne nekakav umak u menzi.

Ionako se radi o jelu koje možete i sami spremiti, pa nema potrebe da to jedete u menzi. Naravno, ako nema ništa drugo, možete posegnuti i za ovime, no jednostavno rečeno – bit ćete razočarani, a potencijalno i gladni…

Vege menu

Sve menze bi trebale u ponudi imati i vegetarijanski menu, no to nažalost često nije slučaj. U svakom slučaju, kada je menu dostupan, isplati se pogledati što se nalazi na njemu – bez obzira na to bili vi vegetarijanci ili ne.

Kao i ostatak hrane u menzi, većina je okupana u ulju ili pohana, pa je samim time daleko od zdrave prehrane kojoj teže vegetarijanci. Ali je zato idealno za one koji vole jesti jaja i pommes frites! Šalu na stranu, bacite oko na vege menu kada birate što ćete jesti – zaista se nađe zanimljivih stvari.

Doručak

Doručak je najbitniji obrok u danu, no većina ga i dalje nastavlja preskakati. Za dobar početak dana je ipak poželjno dobro se najesti, a postoji li bolje mjesto za to od menze? Bilo da planirate na doručak prije odlaska na faks, ili na faksu, nemojte to propustiti.

Na doručku postoji širok izbor hrane, no svakako se ističu pekarski proizvodi kao burek, kroasan i krafna, koje biste inače uzeli u pekari te platili skuplje. Možda mislite da ćete potrošiti puno vremena na to, no mislite li zaista da je ujutro tolika navala na menze?

Čudan izgled

Hrana nekad može zaista izgledati odlično, a biti kritičnog okusa, ali može biti i obrnuto. U menzi ćete često naići na hranu koja izgleda sumnjivo, a zaista je odlična. Ipak, ako ste jako gladni, nemojte eksperimentirati – ne želite postati ‘hangry’.

U ovakvim slučajevima, uvijek se posavjetujte s ekipom s kojom ste u menzi – šanse su da su već probali to jelo ili da su čuli za neki razlog zašto ga ne biste trebali probati. Ovakve priče su uvijek dobra pomoć pri odluci, a nadamo se da će vam pomoći i naš serijal Studentska patrola, u kojem smo obišli dobar dio menzi i provjerili njihovu ponudu. U nastavku pogledajte naše recenzije studentskih menzi!

[Studentska patrola] Ručali smo u menzi FSB-a: Jedna stvar nam je prva upala u oči, evo koju je ocjenu ‘zaradila’

[Studentska patrola] Čekanje se isplatilo: Menza na Sjeveru, uvjerili smo se, odlična je

[Studentska patrola] Oduševljenje ili razočaranje? Posjetili smo menzu studentskog doma Lašćina

[Studentska patrola] Ručali smo u najnovijoj zagrebačkoj menzi: Nije baš dobro prošlo

[Studentska patrola] Brza menza na Savi kao najbolja menza u gradu?

[Studentska patrola] Samostalni odlazak u menzu na FFZG

[Studentska patrola]: ‘Menza na Savskoj prije kave na špici’

[Studentska patrola]: Klasik koji svi vole – restoran 2 na Savi

[Studentska patrola] Je li Cassandra najbolja menza u Zagrebu? Pogledajte naš sud

[Studentska patrola] Nova ‘stara’ menza na PMF-u

[Studentska patrola] Prvi posjet menzi studentskog doma Cvjetno naselje

Copy link
Powered by Social Snap