Pretraga

Za sve je ‘kriva’ korona: Online nastava poznatog profesora potaknula na pokretanje biznisa

A- A+

Zbog svog zanimljivog pristupa matematici, jedan od omiljenijih nastavnika među studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva je Tomislav Burić. Tijekom online nastave koja se na fakultetima izvodila online i on je snimao videolekcije za svoje studente. Iako je, kaže, godinama odbijao takav oblik predavanja, upravo je nakon iskustva s online nastavom odlučio pokrenuti vlastiti obrt za poduku, koju za sada nudi studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Tomislav Burić| foto: fer.unizg.hr

– Svečano objavljujem da je ‘Dr. Pi, vl. Tomislav Burić’ službeno registriran i s današnjim danom ‘Dr. Pi, obrt za poduku i matematičke usluge’ službeno kreće s radom! Da mi je netko prije pola godine rekao da ću pokrenuti privatni biznis (pi-znis?), rekao bih mu da je lud, ali cijela ova godina je luda i tko bi rekao da će mi korona otvoriti prilike za neke nove poslovne modele i nove oblike podučavanja, poručio je putem Facebooka poznati profesor matematike s FER-a, Tomislav Burić.

‘Matematika nije toliki bauk’

Ističe kako mu je bilo besmisleno stotinjak puta na instrukcijama rješavati isti zadatak, pa je čitavo ljeto snima videe u kojima pojašnjava sve vrste matematika koje se predaju na FSB-u. Kako ondje više ne radi već neko vrijeme, studentima FSB-započeo je nuditi razne video pripreme s detaljni riješenim ispitima po pristupačnim cijenama.

Izdvojeni članak

Urnebesno i izazovno: Vijest o otvaranju menze na Filozofskom kao zadatak na kolokviju

– Već je preko 50 studenata uzelo pripreme i predbilježilo se za kolokvije, komentari su odlični i sviđa im se kako sam osmislio cijeli classroom, kažu da im puno pomaže u učenju, a to je i poanta, da vide da matematika nije toliki bauk i da zapravo njeno učenje može biti itekako zanimljivo i zabavno. Za sada u ponudi samo FSB dok ne vidim kako će sve skupa ići, a potencijala ima za svašta, ako se pokaže odlično, morat ću naći ferovce da mi naprave vlastiti sajt i online platformu za gledanje videa. I odmah napominjem da za FER ne smijem ništa nuditi zbog sukoba interesa, no njima ionako besplatno stavljamo predavanja na YouTube, ističe profesor Burić i dodaje kako, s obzirom na trenutni entuzijazam, možda počnem snimati i YouTube videe s općenitim matematičkim gradivom za fakultete.

Prije je odbijao snimati predavanja

A ništa ne bi bilo neobično da profesor Burić nije bio skeptičan prema online nastavi i općenito video predavanjima, poput priprema za maturu. Unatoč tome što studenti vole njegov pristup matematici, godinama je, kaže, odbijao sve oblike snimanja svojih predavanja.

– Opet se pokazalo kao i kod svega drugog da se čovjek ne smije automatski zatvoriti i ne pokušati. Zbog korone sam bio ‘prisiljen’ snimati predavanja, a nakon što sam se opustio i ‘ufurao’, to je ispalo pun pogodak i studenti su oduševljeni. S toliko iskustva točno u svakom zadatku znam koja će biti pitanja, gdje će biti nejasnoće, što i kako da objasnim i naglasim, praktički imam osjećaj da studenti slušaju i znam što bi pitali pa studenti u velikoj većini slučajeva ni nemaju dodatna pitanja, a video mogu pregledavati koliko god puta žele, kada žele. Neka uče u 3 ujutro ako tako najbolje funkcioniraju, a ne se buditi u 8 i dolaziti na faks pa gubiti vrijeme na put i na predavanja s nikakvom koncentracijom. Malo sam ispipao tržište i odlučio iskoristiti koronu za kapitaliziranje onog što mi najbolje ide, a to je prenošenje znanja, istaknuo je profesor Burić u svojoj objavi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap