Pretraga

Kvote za strance na našim sveučilištima su pet posto, a i ove godine će ostati nepopunjene

A- A+

Upisne kvote na hrvatskim sveučilištima za akademsku godinu 2013./2014. ukupno iznose nešto više od 25 tisuća mjesta, od čega samo pet posto otpada na strance. Drugim riječima, na svim fakultetima u državi osigurano je preko 1 200 slobodnih mjesta za studente iz inozemstva. S obzirom da većina brucoša koji dolaze iz BiH nemaju status stranih državljana, za kolege iz drugih zemalja Hrvatska je osigurala i više nego dovoljne kvote, koje će po svemu sudeći i ove godine zbog manjak interesa popuniti domaći studenti.

Hrvatska sveučilišta, kao što je bio slučaj i prethodnih godina, odredila su posebne upisne kvote za strane državljane. Rektori su obasipali javnost izjavama kako rade sve što je u njihovoj moći da postanemo što privlačniji studentskoj populaciji i izvan granica Lijepe naše. Pregledavajući slobodna upisna mjesta za akademsku godinu 2013./2014., doznali smo koliki postotak otpada na buduće brucoše iz inozemstva.

Izdvojeni članak

Objavljeni rezultati upisa na preddiplomske, stručne i integrirane studije Sveučilišta u Zagrebu! Popunjenost vrlo visoka

Pet posto za strance na hrvatskim fakultetima

Iako se u posljednje vrijeme sve više ističe kako bi se kvote na fakultetima trebale podrediti tržišnim potrebama, ovogodišnji broj upisnih mjesta na svim sveučilištima nije znatno manji od prošlogodišnjeg. Međutim, bitan je podatak i taj da unatoč očekivanjima, ni ove godine nismo privukli željeni broj stranaca.

Rektorati u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Zadaru, Dubrovniku i Puli zajedno su omogućili upis neke od njihovih sastavica za čak 25 163 brucoša. U spomenutu brojku ulaze i 1 223 upisna mjesta za strane državljane. Uzme li se u obzir da studenti koji dolaze iz BiH većinom imaju status izjednačen s Hrvatima, a najbrojniji su ‘stranci’ na našim sveučilištima, samo pet posto od ukupne brojke budućih brucoša otpada na inozemne studente.

Izdvojeni članak

Upisne kvote na sveučilištima i veleučilištima 2013./2014.

Prevelike kvote, a iz inozemstva nezainteresirani

Broj stranaca, sasvim očekivano je proprocionalan s veličinom sveučilišta. Stoga su najveće kvote upravo u glavnom gradu te Splitu. Na zagrebačkim fakultetima se nadolazeće akademske godine očekivalo 425 stranaca, dok je Split predvidio dvosturko manje ili 186. Zatim slijede Rijeka sa 138, Osijek s 83 te Zadar sa 75 slobodnih mjesta za studente iz drugih zemalja.

S obzirom da su Pula i Dubrovnik najmanja sveučilišta u Lijepoj našoj, na svojim sastavnicama ili odjelima predvidjele su 19 i 22 stranca. Međutim, nakon završetka ljetnog upisnog roka postalo je posve jasno da interes kolega iz inozemstva nije velik te da će kvote predviđene za njih i ove godine u većini popuniti domaći studenti.

Ukupne i kvote za strane studente na sveučilištima