Laži MZOS-a ili FOI-ja studentima su iz džepova izbile tisuće kuna

Akademska godina 2011./2012. bila je plodno tlo za muljaže oko školarina koje su studenti trebali plaćati prilikom upisa u drugu ili višu godinu studija. S problemom oko školarina te godine se susreo dio redovitih studenata na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. MZOS tvrdi da je sufinancirao studente i na višim godinama, no na FOI-ju to opovrgavaju. Stoga su svi redoviti studenti smjera Primjene informacijske tehnologije u poslovanju prilikom upisa u drugu ili treću godinu plaćali punu školarinu od 9 500 kuna neovisno o ostvarenom broju ECTS-a.

Studenti koji su upisali fakultet 2010./2011. bili su prva generacija brucoša koji su imali pravo na besplatno školovanje. No sljedeće akademske godine kad su ti studenti upisivali višu godinu studija, nastala je zbrka oko plaćanja školarina te određivanja njene visine. Među onima koji su te godine zakinuti našlo se 40 redovitih studenata Primjene informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP) na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Iako je MZOS prije četiri godine sa Sveučilištem u Zagrebu potpisao Ugovor o financiranju troškova studija za redovite studente po kojem dijelom ili u cijelosti podmiruje troškove i studenata viših godina, studenti PITUP-a su prilikom upisa u druge i treće godine plaćali pune školarine u iznosu od 9 500 kuna. Problem se javlja u tome što su svi studenti, neovisno o prosjeku ili ostvarenim ECTS bodovima, plaćali puni iznos školarina iako MZOS tvrdi da ih je sufinancirao s 3 650 kuna. Druga sporna stvar je u tome što Ministarstvo i sami studenti tvrde da je FOI na svoju ruku i bez odobrenja Senata Sveučilišta povisio prijašnje školarine za skoro četiri tisuće kuna.

Ekonomski fakultet u Zagrebu bez evidencije opraštao pojedinim studentima školarine

Dekan FOI-ja tvrdi da MZOS ne subvencionira studente PITUP-a

Četrdesetak studenata se nakon upisa u akademsku godinu 2011./2012. pobunilo zbog toga što su morali plaćati punu školarinu od 9 500 kuna. Dio koji je ostvario maksimalan broj ECTS bodova u prethodnoj godini smatrao je da su nepravedno izjednačeni s manje uspješnim studentima. Stoga su od dekana Vjerana Strahonje zatražili obrazloženje oko navedenih postupaka fakulteta.

Umjesto traženog objašnjena, Strahonja je u pismenom očitovanju naveo brojne troškove s kojima se FOI susreće, ali i jasno naznačio kako studij PITUP-a ne financira MZOS. Kako tvrdi, iznimka je bila samo generacija redovitih studenata prve godine koje je MZOS sufinancirao 2010./2011. te 2011./2012. dok studenti starijih godina nisu zahvaćeni subvencijom.

Fakulteti se raspadaju, a studentske školarine se troše na povećanje profesorskih plaća

Od studenata bez objašnjenja izvlačili tisuće kuna

Nakon što nisu dobili zadovoljavajuće objašnjenje, studenti su se obratili tadašnjem ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu. Od ministra su dobili odgovor kako je MZOS te 2011./2012. dijelom ili u cijelosti subvencionirao studiranje redovitih studenata na višim godinama sukladno općim aktima Sveučilišta u Zagrebu. U slučaju studija PITUP-a subvencija je iznosila 3 650 kuna po studentu. Fuchs se pisanim putem obratio i dekanu Strahonji od kojega je zatražio da obavijesti studente te nadležne službe kako FOI povišenje školarina ‘neodgovorno i neopravdano’ pripisuje MZOS-u.

– Nejasno je zašto je unutar zakonom propisanog okvira financijske autonomije, FOI zatražio od redovitih studenata da u akademskoj godini 2011./2012. participiraju u školarini s iznosom od 9 500 kuna, napisao je Fuchs u svom obraćanju dekanu Strahonji. Pritom je istaknuo kako je FOI sam tada odredio u Natječaju za upis studenata u prvu godinu preddiplomskog, integriranog i stručnog studija u akademsku godinu 2011./2012. da maksimalna školarina za studente PITUP-a bude 5 700 kuna.

Provjerom spomenutog Ugovora o financiranju koji su potpisali MZOS i Sveučilište ustanovili smo da je u istom doista navedeno (članak 2. stavka 2.) kako će Ministarstvo dijelom ili u cijelosti sufinancirat i studente viših godina sukladno općim aktima Sveučilišta.

Fakultet niječe da su studenti uplaćivali više novca nego prijašnih godina

S obzirom da su studenti i ministar Fuchs složni oko toga da je FOI povisio školarine, prije dva mjeseca smo se obratili direktno dekanu Strahonji te zatražiti obrazloženje za sporni iznos koji su studenti viših godina plaćali prije tri akademske godine.

Ciparsko sveučilište prvo u svijetu uvelo plaćanje školarine bitcoinima

– Ugovor o financiranju troškova studija za redovite studente koji je MZOS potpisao sa Sveučilištem u Zagrebu za akademsku godinu 2011./2012. nije podrazumijevao sufinanciranje troškova studija redovitih studenata viših godina, nego isključivo studenata prve godine studija, odgovorila nam je pisanim putem službenica za informiranje FOI-ja Tatjana Zrinski.

Dodala je i to da se redoviti studenti viših godina uključuju u sufinanciranje od strane Vlade tek godinu nakon, odnosno Odlukom Vlade o punoj subvenciji participacija u troškovima redovitih studenata 2012./2013.

Studenti više neće školarinama puniti džepove svojih profesora

Bez dokaza o nepromjenjenoj visini školarina

Službenica za informiranje FOI-ja nam je potvrdila da su puni iznos školarina plaćali čak i studenti koji su u prethodnoj godini ostvarili maksimalan broj ECTS bodova, ali da od Senata nisu tražili nikakvu dozvolu jer se školarine u biti nisu povisile. – Naime, 9 500 kuna je bio maksimalni iznos participacija školarine za redovite studente, a 5 700 kuna za izvanredne studente. Predavanja za izvanredne studente se u pravilu izvode u 50-postotnom opsegu tako da je to jedan od razloga manjeg iznosa školarina za izvanredne studente, navela je Zrinski.

Nastojali smo potvrdili ili opovrgnuli Fuchsove navode oko viših školarina, no Natječaj za upis studenata u prvu godinu 2011./2012. nismo dobili na uvid niti ga pronašli na web stranicama fakulteta. Na internetskim stranicama je dostupan tek od godine koja je slijedila.

Odgovori