Pretraga

Ima li kraja? Ustavni sud srušio Filozofski i spasio prorektora Čovića, Sveučilište izmijenilo Etički kodeks u njegovu korist

A- A+

Mišljenje Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta o etički prijepornom slučaju prorektora Sveučilišta u Zagrebu Ante Čovića, dobilo je očekivan epilog na Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Sud je ukinuo mišljenje Etičkog povjerenstva o Čovićevu prijestupu i predmet vratio na ponovni postupak. Osim toga, Senat Sveučilišta u Zagrebu danas je na sjednici usvojio znakovite izmjene i dopune Etičkog kodeksa Sveučilišta, a kojima je, kao koordinator Etičkoga savjeta, kumovao sam prorektor Čović.

Prorektor Ante Čović foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info i Sveučilište u Zagrebu

Ustavni sud Republike Hrvatske svojom je odlukom od 8. studenog ukinuo mišljenje Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta u predmetu prorektora Sveučilišta u Zagrebu Ante Čovića te je uputio na vraćanje predmeta Etičkom povjerenstvu FF-a na ponovni postupak.

Blitzkrieg rektora u sjeni

Izdvojeni članak

Spašavanje prorektora: Etičko povjerenstvo Filozofskog preporučilo razmatranje stegovne odgovornosti prorektora Čovića, on isti dan obrazlagao izmjene Etičkog kodeksa Sveučilišta

Podsjetimo ukratko: Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta početkom srpnja ove godine donijelo je mišljenje u Čovićevu predmetu, sa zaključkom da je prekršio Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu prilikom napredovanja u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju 2010. godine. Povredu Kodeksa povjerenstvo FF-a argumentiralo je tada činjenicom da je Čović svoju knjigu ‘Etika i bioetika’ naveo kao novu publikaciju za izbor u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju 2010. godine, premda se preko pedeset posto njezina sadržaja već, kako se u prijavi navodi, vrednovalo u čak dvama prethodnim izborima (najprije u formi članaka, a zatim i u formi knjige istoga naslova na hrvatskom jeziku).

Povjerenstvo FF-a u svojem je mišljenju preporučilo razmatranje stegovne odgovornosti prorektora Čovića, a Filozofski fakultet 10. listopada je imenovao povjerenstvo koje će, na tragu preporuke Etičkog povjerenstva, razmatrati razloge za oduzimanje Čovićeva znanstveno-nastavnog zvanja.

Mišljenje Etičkog povjerenstva FF-a nije dugo ostalo bez odgovora prorektora Čovića. Kako smo izvijestili sredinom rujna, Čović je na mišljenje povjerenstva FF-a podnio dvije tužbe – Upravnom sudu u Zagrebu i Ustavnom sudu Republike Hrvatske. U oba slučaja, sudovi su donijeli odluke, no one su različite.

Ustavni sud dopustio tužbu i ekspresno se upetljao u Ustavom garantiranu autonomiju Sveučilišta

Izdvojeni članak

Prorektor Čović tužio Filozofski zbog mišljenja Etičkog povjerenstva, a Ustavni sud traži dokumentaciju od predsjednice povjerenstva

Ustavni sud RH u svojoj se odluci proglasio nadležnim za odlučivanje u ovome slučaju jer ‘osporeno Mišljenje predstavlja akt kojim je odlučeno o obvezama podnositelja iz članka 62. Ustavnog zakona‘, čime USUD smatra da je ustavna tužba dopuštena. S druge strane, Autograf.hr u tekstu Ivice Grčara upozorava da tom odlukom Ustavni sud odstupa od vlastite sudske prakse jer se u sličnim slučajevima USUD proglašava nenadležnim.

– Primjerice, u predmetu istog Ustavnog suda u povodu ustavne tužbe suca Željka Rogića iz Zadra, kojom se pokušalo osporiti odluke sudačkih vijeća zbog kršenja Etičkog kodeksa sudaca, Ustavni sud se proglasio nenadležnim, piše Autograf.hr.

Spomenimo i kako je Ustavni sud odluku u ovome slučaju donio u ekspresnom roku; sredinom rujna Ustavni je sud od Filozofskog fakulteta zatražio svu dokumentaciju iz Čovićeva slučaja pred Etičkim povjerenstvom, koja mu je dostavljena sredinom listopada, a USUD je svoju odluku donio već 8. studenog.

U cijelosti je možete pročitati u dokumentu ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Upravni sud u Zagrebu Čovićevu tužbu protiv Filozofskog odbacio kao nedopuštenu

S druge strane, Upravni sud u Zagrebu kojem se Čović također potužio na mišljenje Etičkog povjerenstva FF-a u svojemu slučaju, tužbu je odbacio 30. listopada. Sud tužbu odbacuje kao nedopuštenu jer je “tužitelj podnio tužbu kojom osporava pojedinačnu odluku, koju nije donijelo javnopravno tijelo i kojom nije riješeno o pravu, obvezi ili pravnom interesu stranke“.

Prvostupanjsku presudu Upravnog suda u Zagrebu u cijelosti možete pročitati u dokumentu ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Čemu i kome služi Senat?

Sa slučajem prorektora Čovića koji je svoje epiloge dobio na Ustavnom i Upravnom sudu, neizbježno su povezani i događaji na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu. Naime, Senat je danas izglasao izmjene i dopune Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu. One su trebale biti izglasane još 28. rujna, no rektor Boras je tada iz neodređenih razloga točku uklonio s dnevnoga reda.

Izdvojeni članak

Komentar akademika Silobrčića: Strahote etičnosti profesora etike, prorektora Ante Čovića

Podsjetimo, izmjenama Etičkoga kodeksa na Etičkom savjetu Sveučilišta pristupilo se ljetos u isto vrijeme kada je na Filozofskom fakultetu u tijeku bio etički postupak u slučaju Ante Čovića. Čović je, kao koordinator Etičkoga savjeta, na sjednicama obrazlagao minuciozne izmjene Kodeksa. Najbitnije je istaknuti onu prema kojoj se uvodi pravo na retroaktivan žalbeni postupak u odnosu na sva mišljenja etičkih tijela Sveučilišta otkada je Etički kodeks stupio na snagu.

Ipak, predložene izmjene koje su danas stigle pred članove Senata, razlikuju se od prvopredloženih upravo u dijelu koji se tiče retroaktivnosti žalbenoga postupka. Inačica izmjena i dopuna Kodeksa koja se danas našla na glasovanju na Senatu, predviđa sljedeći oblik retroaktivnog žalbenog postupka:

Pravo na žalbu postoji i protiv mišljenja u pogledu kojih su postupci još u tijeku. Postupci koji su još u tijeku smatraju se i oni u pogledu kojih još nije završio sudski postupak o istoj stvari. Rok od 15 dana za podnošenje žalbe protiv mišljenja u pogledu kojih još nije završio sudski postupak o istoj stvari počinje teći danom stupanja na snagu izmjena i dopuna Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu.

Prema svim raspoloživim informacijama, promjena dopuna Kodeksa glede retroaktivnosti žalbenog postupka nije bila na dnevnom redu Etičkog savjeta

Izdvojeni članak

Unatoč upozorenju rektora Borasa, Filozofski pokrenuo postupak za oduzimanje zvanja prorektoru Čoviću

Izmjene Kodeksa prihvaćene su na Senatu s osam glasova protiv i šest suzdržanih glasova. Nije poznato koliko je članova Senata (od njih 70) prisustvovalo današnjoj sjednici, što je bitan podatak s obzirom da se o izmjenama i dopunama Etičkoga kodeksa Sveučilišta odlučuje dvotrećinskom većinom svih članova Senata.

Osim nepoznatog podatka o broju prisutnih članova Senata na današnjoj sjednici, problematična je i činjenica da po svim raspoloživim informacijama, ovakva promjena dopuna Kodeksa glede retroaktivnosti žalbenog postupka nije bila na dnevnom redu Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, iako upravo Etički savjet Senatu predlaže izmjene Kodeksa.

Spomenimo i kako su članovi Senata još u petak dobili dnevni red današnje sjednice, u kojemu kao točka nisu bile naznačene izmjene i dopune Etičkoga kodeksa. Ta je točka dnevnog reda uvrštena jučer, kada su članovima Senata odaslani i materijali za sjednicu, u sklopu kojih su se nalazile i prekrojene izmjene i dopune Kodeksa.

_________________________________________________

Sve o ovoj temi možete pročitati ovdje:

1. Spašavanje prorektora: Etičko povjerenstvo Filozofskog preporučilo razmatranje stegovne odgovornosti prorektora Čovića, on isti dan obrazlagao izmjene Etičkog kodeksa Sveučilišta

2. Komentar: Gotovo je, Tama je zlokobno odsvirala kraj etici hrvatske znanosti i visokog obrazovanja

3. Prorektor Čović tužio Filozofski zbog mišljenja Etičkog povjerenstva, a Ustavni sud traži dokumentaciju od predsjednice povjerenstva

4. Komentar akademika Silobrčića: Strahote etičnosti profesora etike, prorektora Ante Čovića

5. Unatoč upozorenju rektora Borasa, Filozofski pokrenuo postupak za oduzimanje zvanja prorektoru Čoviću

Copy link
Powered by Social Snap