Pretraga

Liječnica iz BiH, što je navodno polagala ispite u Zagrebu, nakon doktorata izgubila i posao: Dali joj otkaz

A- A+

Sebija Izetbegović izgubila je sve. Nakon poništenog magisterija, doktorata i redovne profesure, konačno joj je uručen i otkaz ugovora o radu. Time više nije zaposlenica Medicinskog fakulteta u Sarajevu gdje je bila generalna direktorica Kliničkog sveučilišnog centra.

sebija izetbegović

Foto: Youtube screenshot; FACE HD TV

Sebija Izetbegović, supruga bosansko-hercegovačkog političara i liječnica sa sumnjivim diplomama i akademskim putem, više nije profesorica na Medicinskom fakultetu. Nakon što joj je, uslijed nalaza inspekcije i mišljenja sveučilišnih tijela, prvo oduzet magisterij onda i doktorat znanosti, uručen joj je otkaz ugovora o radu.

Poništen ugovor iz 2014. godine

Kako piše Al Jazeera Balkans, čijim je novinarima sve ovo protvrdio Rifat Škrijelj, dekan Sveučilišta u Sarajevu, poništene su odluke koje su senatori donijeli u posljednjih devet godina i time su stvorene pretpostavke za zaključivanje ugovora o radu. Ugovor o radu s Medicinskim je fakultetom Sebija potpisala još 15. prosinca 2014. godine.

Zatim je 29. siječnja 2022. godine Senat sarajevskog sveučilišta potvrdio njeno imenovanje u zvanje redovne profesorice u grani Ginekologija i akušerstvo, što je i predavala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Temeljem poništenja ugovora i odluka, zaključen je otkaz ugovora o radu. Izetbegović tako više nije ni generalna direktorica Sveučilišnog kliničkog centra.

Slučaj Sebije Izetbegović pratimo od samih početaka, a zadnji put smo o njoj pisali koncem travnja kad joj je oduzet doktorat znanosti. Rifat Škrijelj, rektor Sveučilišta u Sarajevu, potpisao je odluku o poništenju doktorske diplome, a Senat mu je prethodno s 30 glasova dao suglasnost da potpiše tu odluku. Izetbegović se žalila Kantonalnoj inspekciji koja je rektoru sarajevskog sveučilišta i naložila da spornoj liječnici poništi doktorat, no kako piše spomenut bosanski portal, ta joj je žalba odbijena. Tad se još nije znalo hoće li ostati na čelu Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu na čelu kojeg joj je mandat redovno trebao završiti najesen.

Izdvojeni članak
sebija izetbegović, crvena pozadina

Utjecajnoj liječnici iz BiH oduzet doktorat: Sve krenulo od spornih ispita koje je navodno polagala u Zagrebu

Sve je krenulo od sumnjivih ispita koje je navodno polagala u Zagrebu

Ranije joj je oduzeta specijalistička diploma pa je skidanje doktorata bio logičan korak. O sumnjivoj specijalizaciji Sebije Izetbegović u regionalnim se medijima piše već godinama, a priča, čiji se epilog odvija u ovim trenucima, uhvatila je zamah prošle i ove godine. Utvrđeno je da se sporni ispiti koje je ova liječnica navodno položila u Zagrebu. Sebija Izetbegović je, podsjetimo, 1993. upisala poslijediplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a već 1994. prešla je na Sveučilište u Sarajevu. Tamo su joj priznali položene ispite, ona je riješila još dio pa tako dovršila specijalizaciju. No, prošle godine u javnost su dospjeli detalji te sumnjive ‘transakcije’.

Ispiti koje je navodno položila u Zagrebu na faksu u Sarajevu priznati su na temelju komada papira na kojem su rukom bile ispisane ocjene. To je, izgleda, jedino što je Sebija donijela na faks, jer službenu potvrdu da je ispite uistinu položila i da je njen indeks vjerodostojan, Medicinski faks u Zagrebu nije mogao dati. Nemaju dokumentaciju koja to potvrđuje, kako je poručio bivši dekan Marijan Klarica. Mi smo nedavno ponovno upitali Medicinski fakultet u Zagrebu i dobili odgovor da njeno ime nisu našli u evidenciji o završenim ili diplomiranim studentima.

Copy link
Powered by Social Snap