Pretraga

Liječnici se lako mogu zaposliti i u Hrvatskoj i u EU

A- A+

Hrvatskoj nedostaje oko 4300 liječnika, a manjak visokoobrazovanog zdravstvenog kadra prisutan je i u EU. Takvu situaciju ministar zdravlja Rajko Ostojić iskoristio da pozove studente da se odlučuju na upis na zdravstvene fakultete. Međutim, sve bi bilo uredu da visokoobrazovnim studijima medicine ne nedostaje i stručnog kadra, ali i prostora.

U Hrvatskoj je evidentan manjak broja liječnika. Međutim, da bi se broj povećao trebalo bi proširiti upisne kvote, za koje barem na najvećom Medicinskom fakultetu u državi, onom zagrebačkom trenutno ne postoje uvjeti, što su za dnevnik.hr potvrdili dekan spomenutog fakulteta Darko Miličić, kao i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš. No, ministar zdravlja Rajko Ostojić bez obzira na ove okolnosti, poziva roditelje da upisuju djecu na zdravstvene fakultete.

Izdvojeni članak

Budući karlovački medicinari osmislili novi raspored nastave i prakse, MZOS ga prihvatio

‘300 po godini, to je već malo knap’

Interes za medicinu bi se možda i povećao, ali se za to trebaju stvoriti i preduvjeti.

– Smatram da ovako koliko nas ima – sad 300 po godini, da je to već malo na knap. S ovakvim mjestima na laboratorijima i preparatima za više studenata bi bilo premalo mjesta’, kazala je Matea, studentica medicine za spomenuti izvor.

Dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Darko Miličić spomenuo je kako su već 2009. povećane upisne kvote te da se ‘boji’ kako više nema mjesta, barem na ovoj visokoobrazovnoj instituciji.

Izdvojeni članak

Transferi studenata: Najviše Osječana se prebacuje na Medicinu u Zagrebu

Studenti bi nakon kraja fakulteta rado u inozemstvo

Oko pitanja nedostatka liječnika u Hrvatskoj, gotovo da postoji konsenzus, ali postojeći uvjeti ne idu u prilog omasovljavanju zdravstvenog kadra. Već i unutar ovih prostornih kapaciteta te broja stručnih predavača, nastava se odvija otežano.

– Mi ne možemo ni po broju asistenata, ni nastavnika, ni po prostoru koji treba studentima provesti nastavu. Mi više ne možemo povećati broj studenata, rekao je za dnevnik.hr rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleska Bjeliš.

Ovakvi uvjeti i ne izazivaju pretjerano čuđenje podatkom da se sve više mladih liječnika odlučuje na odlazak u inozemstvo.

– Definitivno bi išao van nakon fakulteta. Zbog boljih uvjeta zaposlenja i više se cijeni, govori student medicine Damjan.

Naravno obrazovati liječnike za strane zemlje nikome nije u interesu.

– Tržište je otvoreno, to znamo, ali trebalo bi hrvatsko zdravstvo osigurati takve uvjete da oni žele ostati u Hrvatskoj, istaknuo je Bjeliš.

Ostane li stanje u postojećim okvirima, mogao bi se dogoditi scenarij da se studenti medicine i dalje školuju u Hrvatskoj, na teret javnih financija, a onda kao mladi stručnjaci odlaze u inozemstvo.

Copy link
Powered by Social Snap