Pretraga

Logika: Borasov dekan zabranio okupljanja ispred Filozofskog, a unutra se odvija nastava

A- A+

Društvenim mrežama kruži odluka Miljenka Šimprage, privremenog dekana Filozofskog fakulteta, o zabrani organiziranja bilo kakvog okupljanja pred zgradom faksa. Odluka je donesena jučer i vrijedi do daljnjega, a u cijeloj priči posebno čudi to što se unutar zgrade Filozofskog neka predavanja nesmetano održavaju.

Foto: Screenshot Z1, Pixabay, srednja.hr

Bizarnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ne nedostaje. Nakon što smo izvijestili da je jedan od privremenih prodekana, ujedno i kandidat za novog dekana, malo prepisao svoj program od jedne bivše kandidatkinje, stižu nove vijesti s te institiucije. Privremeni dekan i Borasov prorektor Miljenko Šimpraga donio je odluku kojom studentima i zaposlenicima Fakulteta zabranjuje organiziranje bilo kakvih okupljanja na parkiralištu ispred zgrade Filozofskog.

Izdvojeni članak

Dosta nezgodno: Kandidat za dekana Filozofskog dio programa prepisao od državne tajnice

Tjedan dana nakon tribine

– Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u gradu Zagrebu i preporuke rektora Sveučilišta u Zagrebu o obvezi poduzimanja svih praktičnih i promptnih mjera kako bi se ograničilo i spriječilo širenje zaraze COVID-19 među studentima, nastavnicima i nenastavnom osoblju Fakulteta do daljnjega nije dozvoljeno organiziranje biilo kakvih okupljanja na vanjskom prostoru Fakulteta (parkiralište), stoji u jučerašnjoj odluci privremenog dekana koja je odmah stupila na snagu, a vrijedi do opoziva.

Zanimljivo je da ona dolazi tjedan dana nakon što je Studentski zbor Filozofskog ispred faksa organizirao tribinu pod naslovom “Sveučilište u ruševinama”. Na toj se tribini, među ostalim, raspravljalo o stanju na zagrebačkom sveučilištu u posljednjih nekoliko godina te ulozi vrhuške rektorata. Studentski je zbor nakon prošlotjedne sjednice Fakultetskog vijeća upozorio da se privremeni dekan osvrnuo na organizaciju te tribine.

– Upozorio nas je “za ubuduće” da smo se organizacijom tribine na parkiralištu faksa okoristili “vlasništvom” uprave, stoji u dijelu objave Studentskog zbora na društvenim mrežama.

Stožer dozvoljava okupljanja do pedeset ljudi

Odluka o zabrani okupljanja pred Filozofskim zanimljiva je iz još jednog aspekta. Naime, i Stožer civilne zaštite u svojim novim, postroženim mjerama ne zabranjuje javna događanja i okupljanja na kojima ima pedeset ili manje ljudi. Drugim riječima, bez ove odluke privremene uprave Filozofskog ispred zgrade faksa po važećim bi se mjerama moglo okupiti i do pedeset ljudi, a da to ne krši epidemiološke mjere i preporuke.

Osim toga, zanimljivo je i da se dio nastave na Filozofskom fakultetu i dalje održava kontaktno. To znači da se unutar zgrade faksa nesmetano odvijaju pojedina predavanja na kojima se nalaze deseci studenata, a na parkiralištu ispred, dakle, na otvorenom prostoru i zraku, organiziranih okupljanja ne smije biti. Kontaktirali smo Šimpragu i pitali ga zašto je donio tu odluku te znači li ona da profesor, koji predavanja drži u zgradi Fakulteta od jučer ista ne smije organizirati na parkiralištu ispred ako mu to dozvoljavaju vremenske prilike.

Kontakirali smo ga mailom, SMS porukom, a pokušali smo ga dobiti i telefonski. Do zaključenja ovog teksta nismo došli do privremenog dekana ni odgovora na naša pitanja. Čim ih dobijemo, objavit ćemo ih u cijelosti.

Copy link
Powered by Social Snap