Pretraga

Na logopediji u Rijeci prijemni se polaže online: Oni koji su ga već prošli otkrili nam kako je izgledao

A- A+

Na Sveučilištu u Rijeci ove se godine po prvi puta upisuju studenti na studij Logopedije. Prijemni ispiti održava se online, a dio pristupnika taj je prijemni polagao prošlog tjedna, dok ostatak pristupnika prijemni polaže od danas do srijede. Dvije djevojke koje su prošlog tjedna prošle prijemni, s nama su podijelile kako je on izgledao.

Iustracija; Screenshot: YouTube

Za upis preddiplomskog studija Logopedije na Sveučilištu u Rijeci potrebno je proći provedbu preduvjeta, to jest, prijemni ispit. On se održava online, a dio pristupnika već ga je polagao.

Prvo kratki razgovor, a potom provjera čitanja i pisanja

Nikolina Kusturić koja je prijemni imala prošli tjedan rekla nam je da je imala veliku tremu, no razgovor je na kraju bio ugodan.

Izdvojeni članak

Studenti logopedije odgovaraju na pitanja maturanata koji žele upisati taj najpopularniji studij

– Moj prijemni je bio isti dan kada smo pisali ispit hrvatskog na maturi, tako da je stres bio sveprisutan. Nisam se bila previše posvetila samoj pripremi, zbog toga što je prijemni za logopediju eliminacijskog tipa, odnosno ne donosi bodove. Prije samog razgovora instalirala sam aplikaciju Microsoft teams, pripremila osobnu, olovku, papir i osigurala si miran i osvijetljen prostor. U zakazano vrijeme prijemnog, kliknula sam na link koji sam dobila od sveučilišta putem maila. U trenutku kada se pojavio član povjerenstva za provjeru, obuzeo me strah i sve ono planirano za reći sam zaboravila. Međutim, razgovor je bio jako ugodan, sve mi je bilo pojašnjeno i mogla sam lako pratiti. Pitanja su bila jednostavna, kao na primjer: zašto logopedija, čime se bavim u slobodno vrijeme… Što se tiče same provjere, morala sam pročitati jedan tekst i prepričati što se dešava te napisati jednu rečenicu i potom ju pokazati na kameri. Trema me pojela… Tijekom čitanja sam nekoliko puta zastala, a dok sam pisala rečenicu tresla mi se ruka i već sam pomislila kako nema prolaska za mene, iako inače nemam problema s govorom. Očigledno je uvidio kako me je obuzeo strah i na kraju mi rekao kako je razgovor obavljen s ciljem da se dobije uvid ako imam neke govorne ili slične poteškoće te da mene to ne sprječava u upisu na studij. Na kraju mi je zaželio sreću i to je bio razgovor od sveukupno 15 minuta, rekla je Nikolina.

‘Samo opušteno’

Ostalima je poručia da prije prijemnog popiju vode, provjere internet i probaju se što je više moguće opustiti.

– Nemojte biti previše skoncentrirani na sam izgovor jer ćete tako vjerojatno i sebe i njih zbuniti, dodala je.

Prijemni je polagala i Lucia Zuljevic koja je također rekla da je trajao 15 minuta. Ispitivačica ju je pitala što zna o logopediji, zašto to želi upisati, a kao i Nikolina je potom čitala jedan kraći tekst koji je nakon toga morala prepričati. Zatim je napisala rečenicu koju su joj zadali i to je bilo to. I ona je prošla prijemni.

– Meni je bilo super, ne treba se bojati, nije to ništa strašno, samo opušteno, rekla je Lucia.

logopedija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap