Pretraga

Malo smo iznenađeni: Velika većina vas smatra da je sasvim u redu protuzakonito kopirati knjigu

A- A+

Prošli tjedan je na Facebook stranici Studentskog pastorala, don Damir Stojić odgovarao na studentsko pitanje je li fotokopiranje grijeh. Premda je prvotno istaknuo kako je fotokopiranje knjige u kojoj jasno stoji da je to ta zabranjeno – krađa, u daljnjoj je argumentaciji relativizirao taj prekršaj između ostaloga tvrdeći ‘da ukoliko se radi o edukativnoj svrsi, vrlo je vjerojatno da bi i sam nakladnik dao dopuštenje za fotokopiranjem za osobne potrebe. Puno teži grijeh bilo bi umnažanje knjiga u svrhu zarađivanja.’ No, čini se da takvo proizvoljno tumačenje zakona te etike odobrava i većina čitatelja, koja je sudjelovala u našem anketnom upitniku.  Pitali smo vas ‘Je li prihvatljivo fotokopirati knjige u kojima jasno stoji da je to zabranjeno?’. Rezultati su nas iznenadili.

Screenshot: srednja.hr

Izdvojeni članak

Studentski kapelan Stojić odgovora na pitanje je li fotokopiranje grijeh s dvojbenim argumentima

U anketi je glasalo gotovo tisuću ljudi, a čak 69.25 % sudionika ankete smatra da je uredu fotokopirati knjigu, premda je to zabranjeno.

No, u zemlji u kojoj slično misli kapelan i u kojoj se tolerira akademsko nepoštenje najviših političkih dužnosnika, možda više ne bismo smjeli ni očekivati.

Ipak, nada u bolje sutra ostaje u ovih 21.65% glasača, koji smatraju da je neprihvaljivo kopirati knjigu, na kojoj je jasno istaknuto da je to zabranjeno. Pojednostavljeno, od pet glasača u anketi, tek jedan smatra da nije uredu kršiti autorska prava, time i zakon.

Dodajmo i da se nešto manje od 10 posto sudionika ankete, zbog dileme ili neznanja, na pitanje odlučilo odgovoriti s ‘ne znam’.

Copy link
Powered by Social Snap