Pretraga

Matematičar izračunao koliko djeci treba da podivljaju u autu, formulu podijelio s roditeljima

A- A+

James Hind, matematičar sa Sveučilišta Trent u Nottinghamu, napravio je preciznu formulu kojom se može izračunati koliko će djeci trebati da podivljaju tijekom vožnje u autu. Prema njegovom istraživanju, za održavanje djece mirnima najvažnija je – zabava.

Foto: Unsplash

Matematičar sa Sveučilišta Trent u Nottinghamu, James Hind, napravio je preciznu formulu pomoću koje se može izračunati koliko će djeci trebati da podivlja u automobilu tijekom duge vožnje.

Formula koju roditelji mogu koristiti je sljedeća T = 70 + 0.5E + 15F- 10S.

Zabava je ključna

Naime, kako prenosi Mirror, istraživanje koje se temelji na odgovorima 2.000 roditelja, pokazalo je da vrijeme (T) koje će prosječnom djetetu trebati da podivlja u dugoj vožnji autom iznosi 70 minuta.

Izgledi za divljanje se smanjuju svakom minutom tijekom koje se dijete zabavlja (E), a ulogu ima i hrana (F) koja odgađa divljanje za čak 15 minuta. Začudo, Hind navodi da vožnja više djece (S) u autu skraćuje vrijeme za početak divljanja za 10 minuta.

Istraživanje je otkrilo i da za pitanje ‘jesmo li stigli?’ prosječnom djetetu treba 32 minute nakon početka vožnje te da će se ono ponoviti barem četiri puta tijekom cijelog putovanja. Također, 68 posto roditelja kažu da je glavni uzrok dječjeg nemira dosada, njih 62 posto tvrdi da je predugo putovanje dok 57 posto roditelja kaže da je krivac – glad.

Izdvojeni članak
knjiznica ilustracija

Djeca i mladi najbrojniji su članovi knjižnica, osim školskih posjećuju i narodne knjižnice

Grickalice se moraju dozirati

– Ako imate samo jedne dijete, a možete ga zabaviti i povremeno podmititi hranom, mogli biste izdržati dva sata vožnje bez divljanja. Nažalost, dvoje djece bez zabave i grickalica može ‘zakuhati’ napad bijesa u samo 40 minuta, napominje Hind.

Grickalice su, ističe Hind, važne, ali preporučuje da ih se daje djeci maksimalno dva puta u sat vremena. Zabava je, dakle, ključna, ali i ona može ‘zakazati’ pri dužim putovanjima.

– Pravljenje pauza za ‘resetiranja sata’ važno je za sprječavanja napada bijesa, kao i za osiguravanje da niste umorni tijekom vožnje, zaključuje Hind.

Copy link
Powered by Social Snap