Pretraga

Maturant se proslavio igricom pa mu se javio FER: ‘Nadamo se da se vidimo najesen’

A- A+

Petar Dundara, finalist našeg natjecanja Ideja godine, od zagrebačkog FER-a dobio je zanimljiv poklon. Tamo planira studirati, a po svemu sudeći, smiješi mu se sjajna karijera.

kod

Foto: Unsplash; Chris Ried

Petar Dundara i njegova Game of Resistance plasirali su se među deset finalista našeg natjecanja Ideja godine. On je najavio da, nakon što maturira, planira upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, a onda mu je ovih dana u poštanski sandučić pristigao dosta zanimljiv poklon.

FER mu poslao hoodicu

“Dragi Petre, Fakultet elektrotehnike i računarstva želi ti čestitati na sjajnom izumu, mobilnoj aplikaciji Game of Resistance, za koju smo čuli putem medija! Iskreno nas veseli što planiraš upisati FER i nastaviti svoje visoko obrazovanje u Zagrebu, na adresi Unska 3. Šaljemo ti puno pozdrava i nadamo se da se vidimo najesen, tvoj FER”, stoji u poruci koju je Petar objavio na svom LinkedIN profilu.

fer poruka

Foto: LinkedIN profil, Petar Dundara

Uz, na našim prostorima nesvakidašnju poruku, Petar je od Fakulteta elektrotehnike i računarstva dobio i hoodicu s logom tog faksa.

‘Nisam nimalo očekivao’

Kratko smo razgovarali s njim i rekao nam je da nije nimalo očekivao da će mu se netko s FER-a obratiti, no da mu je izrazito drago što su ga prepoznali tako pokazavši da prate medije i interesiraju se za svoje buduće studente. FER mu i dalje, kaže Petar, stoji kao prvi izbor. Na to su najviše utjecali Višnjanski znanstveni kampovi na kojima se prvi puta susreo s elektronikom i programiranjem. Mentori na Višnjanu bili su upravo s FER-a pa je Petar zaključio da mu je to nekako najbolji put za nastavak školovanja. Game of Resistance, interaktivna, poučna igra dovela ga je u finale natjecanja Ideja godine, koju je u suradnji s partnerima portal srednja.hr organizirao desetu godinu zaredom.

– Game Ωf Resistance je edukativna igra kojoj je cilj svoje korisnike naučiti brzo određivati otpor prema bojama na otporniku. Otpornik je osnovna elektronička komponenta na kojoj se nalaze prstenovi u boji. Svaka boja predstavlja jedan broj, a njihovom kombinacijom prema određenim pravilima može se odrediti otpornost bez mjernog instrumenta. Pravila računanja se lako nauče, ali teško izvježbaju. Nisam pronašao nikakvu aplikaciju koja bi mi mogla pomoći izvježbati brzo računanje pa sam je odlučio sam napraviti. Moja aplikacija na zaslonu prikazuje otpornik s nasumično generiranim bojama, a zadatak korisnika je upisati vrijednost otpora u zadanom vremenskom roku. Na taj način korisnik kroz igru nauči brzo određivati otpor bez mjernog instrumenta što mu pomaže u radu, pojasnio nam je Petar.

‘Za deset godina volio bih imati svoju tvrtku’

Aplikacija je namijenjena studentima, učenicima i svim ostalim elektroničarima koji se svakodnevno susreću s otpornicima, a izradio ju je u programu MIT App Inventor 2 koji je počeo koristiti u izvannastavnoj radionici programiranja mobilnih aplikacija koju je vodila njegova srednjoškolska mentorica Laura Kokot.

– Prošle godine sam izradio aplikaciju Brzo misli! koja se već nalazi na Google Playu. Od nje sam preuzeo veći dio koda i “usmjerio” je na otpornike. Tako je nastao prototip koji sam prijavio na Ideju godine. Namjeravam još neko vrijeme dorađivati igru prije objave na Google Playu.

Za deset godina, nakon što završi FER, podijelio je Petar s nama svoje planove i snove, volio bi imati svoju IT tvrtku u kojoj bi razvijao razna tehnološka rješenja.


Prezentaciju Petra Dundare na Ideji godine možete vidjeti od 26. minute, odnosno u videu ispod.

kod
Share via
Copy link
Powered by Social Snap